SaPKo isoveljenä taistoon Savon herruudesta

MESTIS / Ennakko
Jukureiden parantunut puolustuspeli saa haastetta SaPKon hyökkäyksestä.
Kuva © Antti Varonen
Kauden yoinen mittelö Savon herruudesta pelataan perjantaina Talvisalossa. Asetelmat ovat viime kaudesta muuttuneet, sillä kotijoukkue SaPKo on keikkunut jo pidemmän aikaa sarjan kärkipäässä. Jukureilla on puolestaan ollut pahoja käynnistymisvaikeuksia.

SaPKo pelaa perjantaina viikon toisen kotiottelunsa, kun vastaan asettuu alkukaudella kompastellut Jukurit. Keskiviikkona pässipaitojen oli tyytyminen yhteen pisteeseen, kun Kiekko-Vantaa vei jatkoajalla voiton lukemin 5-6. 

Pisteputken jatkumisesta huolimatta SaPKo on neljässä edellisessä ottelussa päästänyt peräti 16 maalia. Ongelmat joukkueen omalla alueella ovat vain kertaantuneet: viisikko puolustussuuntaan on rakoillut eikä kamppailuvoima ole kyennyt horjuttamaan vastustajia järjestelmällisesti pois kiekosta.

Tehokas maalinteko on pitänyt savonlinnalaisia elossa. Hyökkäyspelin rakenne tuottaa useita laadukkaita maalipaikkoja sekä aktiivinen kiekon liikuttaminen luo tilaa.

Nelosketjun Toni Henttonen-Viljami Wacklin-Julius Valtonen panos hyökkäyssuuntaan on ollut hyvä. Kolmikko on ollut peliaikaansa nähden tehokas: Henttonen on kirjauttanut tehot 3+5, Wacklin 3+4 ja Valtonen 3+2.

Terävimmästä kärjestä jo neljän pelaajan tehopisteet ovat ylittäneet kymmenen pisteen rajan. Puolustuksesta Sameli Ventelä ja Kai Lehtinen ovat tuoneet lisää tulitukea. 

Maalissa Olli Kälkäjä on aloittanut kolmesti peräkkäin, mutta mollivoittoisella menestyksellä. Kahdeksan pelatun ottelun torjuntaprosentti on vain 86,96, joten torjuntavastuu perjantaina siirtynee Antti Leskiselle.

Jukurit hakee jatkoa nousujohteisuudelleen

Jukureiden viime aikojen otteet ovat olleet nousujohteisia. Joukkue on saalistanut neljästä edellisestä ottelustaan kolme voittoa. Suurin tekijä on ollut selkeästi parantunut puolustuspelaaminen: mikkeliläiset ovat päästäneet noissa otteluissa vain neljä maalia. 

Myös koko viisikon pelaaminen on tiivistynyt: hyökkääjät puolustavat aktiivisemmin ja lyhentyneet välimatkat ovat näkyneet parantuneina hyökkäyksiinlähtöinä.

Jukurit luo maalipaikkoja hyvään tahtiin, mutta tehot ovat olleet kadoksissa, osittain puolustuspelaamisen heikkouden takia. Joukkueen ykkösketju Jaakko Turtiainen-Teemu Henritius-Roope Ranta on pyrkinyt näyttämään esimerkkiä ja ollut samalla mikkeliläisten ykkösnyrkki. Alkukaudesta toiminut tutkapari Joonas Sammalmaa-Oula Palve hakee vielä parasta virettään. 

Päävalmentaja Antti Pennanen kehui lauantain KeuPa-ottelun jälkeen Jukureiden alivoimaa. Tilastollisesti joukkueen alivoima on vielä Mestiksen neljänneksi huonointa. Ylivoimalla puolestaan on näkynyt koko hyökkäyspeliä kuvastanut tehottomuus, mutta Palveen paluu tuonee siihen enemmän variaatioita.

Seuraa Heitä

Joonas Toivanen #12 |

Keskushyökkääjä

Toivanen on löytänyt Janne Kumpulaisen ja Tomi Wileniuksen keskellä uuden vaihteen hyökkäyssuuntaan, mistä kertovat tehot 2+10.

Oula Palve #89 | Ilves

Keskushyökkääjä

Loukkaantumisista kärsinyt keskushyökkääjä palasi kaukaloon lauantaina ja keräsi heti syöttöpisteen. Jatkuuko tehoilu myös Savonlinnassa?

» Lähetä palautetta toimitukselle