Revanssiviikonloppu kiihdyttää taistelua

MESTIS / Ennakko
SaPKo kohtaa Jokipojat ilman Iiro Vehmasta.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Viikonvaihteessa pelattavaan Mestis-kauden toiseen revanssiviikonloppuun lähdettäessä taistelu pudotuspelipaikoista ja kotiedusta käy kuumana. Pystyykö siipirikkoinen Jokipojat katkaisemaan SaPKon voittoputken? Onko Tappara-avuilla vahvistuneesta LeKistä vastusta TUTOlle?

Keskiviikkona pahasti kotiyleisönsä edessä Hokkia vastaan sulanut Jokipojat matkaa perjantaina Revanssiviikonlopun ensimmäisessä osaottelussa Savonlinnaan SaPKon vieraaksi. Vaikka pässilauma venytti voittoputkensa viiden ottelun mittaiseksi Peliittojen kustannuksella, lähtee se otteluun ennakkokaavailuissa hienoisena altavastaajana.

Keskiviikkona kauden pelinopeinta kiekkoaan esittänyt SaPKo on kuitenkin kotonaan vaarallinen vastustaja ja ailahtelevasti pelannut joensuulaisjoukkue saa olla tarkkana läpi ottelun.

Iiro Vehmanen loukkasi edellisessä ottelussa itseään ja joutuu jättämään ottelun väliin. Pitkäaikaispotilas Lasse Lappalainen on sivussa koko loppukauden. Savonlinnalaisten maalilla jatkanee huippuvireinen Antti Leskinen ja KalPasta Savonlinnaan lainattu Petri Lammassaari esiintyy pässipaidassa jo perjantaina.

– Mielestäni SaPKo pelasi jo syyskaudella ihan hyvällä tasolla, mutta silti ottelut kääntyivät usein vastustajalle. Nyt he ovat sitten löytäneet tasapainon ja pystyneet itse kääntämään tiukkoja pelejä, Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski kehaisee verkkolehti Mehtimäkeläisessä.

Vierasjoukkueen kokoonpanossa on suuria puutteita. Keskiviikkona sivussa oli seitsemän runkohyökkääjää, viikonloppuna jopa enemmän. Varmuudella sivussa ovat Joona Manninen, Juuso Kaijomaa ja Oula UskiHeikki Puustinen ja pelikiellossa oleva Otto Karvinen.

Maalille palaa todennäköisesti Antti Rautiola.

Jokipojat joutuu tulemaan toimeen ilman Ilmari Pitkästä kauden loppuun saakka, sillä mies jää Espoon Bluesiin koko kevääksi. Vitalijs Pavlovsin paluu KHL-seura Dinamo Riiasta Joensuuhun näyttää päivä toisensa jälkeen epätodennäköisemmältä. Voikin olla, että latvialaishyökkääjää ei enää tällä kaudella ärjypaidassa nähdä.

Kierroksen muut ottelut

Hokki – Sport

Kajaanin Hokki ja Vaasan Sport iskevät yhteen sekä perjantaina että lauantaina. Kotietua pudotuspeleihin havittelevien joukkueiden kohtaamisesta ei kauden aikaisemmissa peleissä ole tunnetta ja vauhtia puuttunut. Molemmilla joukkueilla on toisistaan voitto jatkoajalta, Sportilla lisäksi kolmen pisteen voitto edelliskohtaamisesta.


Pasi Räsänen ennustaa viikonlopulta playoff-tunnetta.
Teemu Eirtovaara - http://eirten.kuvat.fi

– Playoff-kiekon mukaista peliä alkaa tässä pikkuhiljaa olla. Nyt täytyy vain kestää iskut ja antaa välillä vähän takaisinkin, tietää Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen.

Vierasjoukkueelta on varmuudella poissa kokoonpanosta loppukauden sivussa oleva Petri Meri, sormivammaa poteva Mika Halava sekä pelikiellosta johtuen vielä perjantaiottelun huilaava Jani Kiviniemi. Muiden pelaaminen on päivän kunnosta kiinni.

Jokipojilta edellispelissä pisteet vienyt sitkeä kajaanilaisporukka lähtee illan kamppailun samoin eväin kuin edelliseenkin. Kärpät-apu Joonas Huovinen tosin vapautuu kotijoukkueen käyttöön, joten nähtäväksi jää, nähdäänkö nuori hyökkääjä kiusaamassa ex-seuraansa. Maalissa jatkanee huippuvireinen Teemu Seppänen.

HCK – Kiekko-Vantaa

Perjantaina Keravalla taistellaan jumbofinaali, kun viimeisenä sarjassa oleva HCK saa vieraakseen paikallisvastustajansa Kiekko-Vantaan. Joukkueiden ero sarjataulukossa on enää kolme pistettä vantaalaisten hyväksi, vaikka HCK:n jumbopaikka näytti vielä tovi sitten varmalta. Pudotuspeleihin keravalaisilla on matkaa kahdeksan pistettä, mutta karsintaviiva häämöttää siis kolmen pisteen päässä.

Kiekko-Vantaa on taistellut tiukasti jo pitkään pudotuspelipaikasta, mutta kolme perättäistä tappiota ovat heikentäneet sen asemia reilusti. Viime vuonna joukkueella oli hyvin samanlainen tilanne, mutta silloin Marko Tuomainen pelasti maaleillaan joukkueen pudotuspeleihin. Tällä kertaa Tuomaisesta ei ole apua maalinteossa, vaan uusien miesten pitää nousta esiin. Alexander Ruutun siirtyminen Ilvekseen ei ainakaan helpota tilannetta.

Vaikka vantaalaisten tilanne näyttää vaikealta, joukkueen sisällä uskotaan parempaan huomiseen.

– Mahdollisuus on vielä olemassa ja tartutaan siihen kiinni, Pekka Kangasalusta painotti viikonlopun pelejä silmällä pitäen Jukurit-tappion jälkeen.

LeKi – TUTO Hockey

Perjantaina Lempäälän jäähallissa nähdään viime vuosien aikana lähes paikalliskamppailun asemaan kohonnut koitos, kun LeKi ja TUTO iskevät yhteen. Kolme pistettä kohtaamisesta olisi kummallekin joukkueelle erittäin tärkeä saavutus.

Kotijoukkue LeKillä on enää kahdeksan Mestiksen runkosarjaottelua jäljellä. Lempäläläiset ovat tällä hetkellä tarranneet viimeiseen pudotuspelipaikkaan, mutta SaPKo hönkii niskaan samoilla pisteillä. Vuodenvaihteen jälkeen ailahtelevasti pelannut TUTO taas saa tehdä loppurutistuksen pitääkseen pudotuspelien kotiedun.

Kumpikin joukkue lähtee otteluun voitto takanaan. LeKi kaatoi järkevällä pelaamisella ja varmalla maalivahtipelillä sarjakärki Jukurit menneenä viikonloppuna. TUTO taas murskasi rutiinisuorituksella JYP-Akatemian keskiviikkona kotonaan. Nousukuntoisten joukkueiden kohtaamisesta voidaan odottaa tasaista ja kiihkeää, sillä kumpikin ryhmä hakee varmasti psykologista niskalenkkia vastustajasta lauantain revanssiottelua varten.

Joukkueiden tarkemmat kokoonpanot selviävät ottelupäivänä. LeKin kokoonpanossa nähdään ainakin Tapparan kanssa äskettäin sopimuksen tehnyt konkarimaalivahti Mika Noronen sekä loukkaantumisista toipuva Tappara-hyökkääjä Henrik Haapala. Tamperelaisten riveistä LeKissä esiintyvät myös Sami Venäläinen ja Jesse Jyrkkiö.

TUTOlta on varmasti sivussa pelikieltoa kärsivä ykkösketjun laituri Derek Famulare. Lukon maalivahti Simon Nielsen on lainassa TUTOssa tammikuun loppuun saakka ja onkin turkulaisten kokoonpanossa jo perjantaina.

JYP-Akatemia – Peliitat

Jyväskylän perjantai-illassa kohtaa kaksi heikosti viime aikoina esiintynyttä joukkuetta. Akatemialaiset eivät ole kyenneet haalimaan pisteen pistettä kolmesta viimeisimmästä pelistään, eikä Peliittojen kolme pistettäkään päätä huimaa.

Ottelua voidaan pitää molemmille joukkueille erittäin tärkeänä suunnannäyttäjänä loppu kauden osalta, sillä kummallakin on hyvät mahdollisuudet selviytyä sarjassa kahdeksan parhaan joukkoon. Peliitat on sarjassa edelleen sijalla seitsemän, mutta Akatemia vaanii kymmenentenä vain seitsemän pisteen päässä. Voitoilla on eittämättä suuri merkitys, ja samaa miettii myös Peliittojen päävalmentaja Petri Karjalainen.

– On itsestään selvää, että viikonlopun pelit ovat tärkeitä. Lähdemme näihin otteluihin sellaisella playoff-teemalla. 

– Akatemia on hyvä vastaiskujoukkue. Paljon jalkanopeita nuoria pelaajia siellä on. Eräällä tavoin melko inhottava vastustaja, mutta meidän on turha liikaa sitä miettiä. Pelimme pitää pysyä kasassa täydet 60 minuuttia, emmekä voi jäädä telineisiin, kuten jäimme Savonlinnassa.

Peliitat lähtee revanssiviikonloppuun maalivahtikaksikolla Joonas Kuusela-Rasmus Rinne. Pelicansista mukana ovat suurella todennäköisyydellä Juha-Pekka Pietilä, Joni Isomäki ja Janne Ritamäki.

Ville Järveläisen ei pelaa viikonvaihteessa Peliitoissa, jos huhuttu siirto SM-liigaan toteutuu. Heinolalaisten päävalmentaja Karjalainen ei halunnut kommentoida Järveläisen tilannetta lainkaan.

Ville-Veikko Väkeväisen pelaaminen selviää vasta pelipäivänä. Loukkaantuneina ovat edelleen Roland Hofer, Pekka Saittakari ja Iiro Sopanen.
JYP-Akatemian kokoonpano muotoutuu sekin vasta pelipäivän puolella.

Jukurit – KooKoo

Mikkelin Jukureiden revanssiviikonloppu starttaa kotiluolassa, kun arkkivihollinen Kouvolan KooKoo saapuu vieraaksi. Viidennellä sijalla majaileva KooKoo lähtee hakemaan täyttä pistepottia sarjakärki Jukureilta, jonka karkumatka kouvolalaisiin on huvennut vaatimattomaan 14 pisteeseen.

Joukkueet kohtaavat vielä revanssiviikonlopun jälkeen kerran, joten KooKoolla on vielä mahdollisuus kaventaa eroa entistä pienemmäksi. Helppoa se ei tule missään nimessä olemaan.

Pudotuspelien kotiedusta tiukasti taisteleva KooKoo on viimeisestä viidestä ottelustaan hävinnyt vain kerran - rangaistuslaukauksilla SaPKon vieraana. Jukurit puolestaan oli ennen keskiviikkoa hävinnyt viimeisestä viidestä ottelustaan neljä ja iskenyt niissä vain viisi maalia. Keskiviikkoinen vierasottelu Vantaalla antoi kuitenkin merkkejä paremmasta, kun Jukurit tuplasi viiden ottelun maalimääränsä 3-5-voitolla.

Joukkueet ovat kuluvalla kaudella kohdanneet toisensa kolmesti, joista kaksi on päättynyt mikkeliläisten juhlaan. Viimeisimmän keskinäisistä otteluista vei nimiinsä kuitenkin KooKoo 0-1-vierasvoitolla, joka tuo taatusti mikkeliläisille kovaa revanssihenkeä otteluun.

KooKoolta kokoonpanosta on varmuudella poissa polveaan kuntouttava puolustaja Julius Nyqvist, laukauksen eteen Savonlinnassa hypännyt hyökkääjä Niklas Siren ja sairaana oleva keskushyökkääjä Jan-Mikael Juutilainen. KooKoossa pelaa tämän viikon loppuun Blues-lainat Robert Rooba ja Joonas Valkonen. Tiistaina Bluesissa lainalla pelannut Mikko Alikoski tekee luultavasti paluun kouvolalaisten kokoonpanoon. Vierasjoukkueen maalilla aloittanee Mikko Rämö, vaikka kakkosmaalivahti Kristian Järvinen onkin esittänyt vakuuttavia otteita. 

Kotijoukkue Jukureiden kokoonpanoon ei ole luultavasti tulossa suurempia muutoksia keskiviikosta. Tarkemmat kokoonpanot selviävät kummaltakin joukkueelta vasta pelipäivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle