VeikkausTV-ennakko: Voiton makuun päässyt Peliitat suuntaa pohjalta ylöspäin

MESTIS / Ennakko
Onko heinolalaisilla perjantaina sihti kunnossa?
Kuva © Timo Savela
Mestiksen viimeisellä sijalla oleva ja vasta kauden pistetilinsä avannut Peliitat saa vastaansa KeuPan. Heinolalaisten tavoitteena on edetä vain ylöspäin, mutta ovatko keuruulaiset alkukauden komeetta Roni Seväsen johdolla tien tukkeena?

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää Peliittojen ja KeuPan välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

Illan taisteluparilla on varsin tasaväkinen keskinäinen historia. Joukkueet kohtasivat viime kaudella neljä kertaa. Kolmesti voittajana selviytyi Peliitat, mutta kaikki ottelut päättyivät vain yhden maalin erolla ja samoin lukemin, 3-2. 

Ottelun lähtökohdat

Peliitat pääsi edellisessä ottelussaan ensimmäistä kertaa alkaneella kaudella voiton makuun, kun se kukisti tehottomuuden kanssa painivan Hokin puhtaasti 3-0. Joukkue iski kaikki osumansa toisessa erässä eikä enää luopunut päätöserässä johtoasemastaan kajaanilaisten tulituksesta huolimatta.

Ennen voittoa Hokista heinolalaiset kuitenkin hävisivät kolme peräkkäistä ottelua tehden vain neljä maalia. Joukkue majaileekin sarjan viimeisellä sijalla tasapisteissä Hermeksen kanssa.

Heinolalaiset eivät ole saaneet tiivistettyä oman pään puolustuspelaamistaan, ja vastustaja onkin usein päässyt yrittämään maalintekoa aivan maalin edestä. Tasaviisikoin Peliitat on ollut usein vastaanottava osapuoli ja siten joutunut puolustamaan pitkiäkin jaksoja.

Lisäksi suppea hyökkäyspelaamisen rakenne on verottanut joukkueen hyökkäysosaston iskukykyä. Peliittojen alakerralla onkin ollut haastetta kiekon liikuttamisessa ja pelin edistämisessä. Heinolalaisten seitsemästä maalista kolme on kuitenkin syntynyt puolustajan lavasta. Hokkia vastaan joukkue sai tuotua maalintekopaikkoihinsa aiemmin puuttunutta tehokkuutta.

Kahdeksantena oleva KeuPa on alkukaudella tasapainotellut pienten marginaalien kanssa. Keuruulaisten viidestä ottelusta neljä on päättynyt yhden maalin erolla.

Huomion arvoista on myös se, että KeuPa on jokaisessa tappio-ottelussaan ollut avausmaalin tekijä. Pelin edetessä vastustajat ovat kuitenkin löytäneet tavalla tai toisella aukot KeuPan viisikkopelaamisesta.

Joukkueella on allaan 4-3-voitto RoKista, mutta täysi pistepotti ei tullut helpolla huolimatta neljän maalin johtoasemasta. Rovaniemeläiset hiipivät kuin varkain maalin päähän iskemällä tehokkaasti lähietäisyydeltä. Vaikka KeuPa puolusti ottelussa oman maalin edustansa tunnollisesti, kaikissa takaiskumaaleissa joukkue oli askeleen jäljessä.

Vastuun kantajat

Peliitat on nojannut alkukaudella hyvin vahvasti kärkipuolustajiinsa. Valmennusjohto on osoittanut luottamustaan antamalla etenkin ykköspuolustajapari Valtteri Parikalle ja Santeri Saarelle valtavia peliminuutteja. Kumpikin on tahkonnut lähes jokaisessa ottelussa yli 25 minuutin verran.

Hyökkääjiä on puolestaan peluutettu tasaisemmin aina kärkiketjuja myöten. Henri Fominin lisäksi esiin on noussut niin ykkösketjussa kuin nelosketjussakin esiintynyt Juuso Perttilä. Kaksikko on kirjauttanut yhteensä kuusi syöttöpistettä.

Lukosta lainalla oleva puolustaja Roni Sevänen on ollut alkukaudella joukkueen valovoimaisin pelaaja. Liigassakin välillä käväissyt Sevänen johtaa Mestiksen pistepörssiä neljällä maalilla ja kahdeksalla tehopisteellä. Puolustajaan joukkue on voinut luottaa sekä tasaviisikoin että ylivoimalla.

Viime kauden tavoin Emppu Pulliainen ja Jussi Viitanen ovat olleet luotettavuudessaan joukkueen ydinpelaajien joukossa. Vahvasti Lukko-sävytteisessä joukkueessa kuitenkin Joonas Niemelälle, Aaro Vigrenille ja Jere Fribergille on tarjottu vastuuta tuloksen teosta.

Roope Urpolahti on lunastanut paikan joukkueen ykköstorjujana pitkään seurassa pelanneen Petri Pitkäsen sijaan. Raumalta Heinolaan saapunut Urpolahti on pelannut neljässä ottelussa, ja Pitkäsen on ollut tyytyminen jälleen luukkuvahdin rooliin.

Arvio

Alkukaudella erinäisten ongelmien kanssa taistellut ja sarjataulukon hännille valahtanut Peliitat kaipaa kipeästi uutta ryhtiä sekä pelillisesti että tuloksellisesti. Perjantaina toista kertaa kotiyleisönsä eteen luisteleva heinolalaisjoukkue ei halua asettaa suorittamisensa tasoa enää alemmas.

KeuPan takalinjoilla operoiva Roni Sevänen uhkuu tällä hetkellä itsevarmuutta ja mies voi osoittautua jälleen kerran ottelun käänteen tekeväksi pelaajaksi. Peliitoilla on lisäksi pysäytettävänään asetta monipuolisempi hyökkäysmateriaali.

Seuraa Heitä

Henri Fomin #47 |

Laitahyökkääjä

Ykkösketjun laidalla viilettävä Fomin on ollut keskeisessä roolissa heinolalaisten hyökkäyspelaamisessa. Onko hyökkääjästä ottelun ratkaisijaksi?

Roberts Locans #42 |

Oikea laitahyökkääjä

Viime kaudella KHL:ssäkin esiintynyt Locans on tehnyt maalin kahdessa aiemmassa pelaamassaan ottelussa. Jatkuuko maalien tehtailu perjantainakin?

» Lähetä palautetta toimitukselle