VeikkausTV-ennakko: Onnistumisista, maaleista ja voitoista - niistä on K-Vantaan hamuamat kärkisijat tehty

MESTIS / Ennakko
Vantaalaiset hamuavat onnistumisia.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen häntäpäätä miehittävä IPK isännöi perjantaina ensimmäistä kertaa K-Vantaata. Loppukauden osalta iisalmelaisilla on kova työ tehtävänään, mikäli joukkue aikoo välttää karsintapeikon. Vantaalaiset puolestaan kamppailevat tuloksellisen kuntonsa kanssa.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää IPK:n ja K-Vantaan välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

IPK joutui taipumaan K-Vantaalle molemmissa joukkueiden aiemmissa kohtaamisissa. Ensimmäisessä ottelussa vantaalaiset tarttuivat kiinni täyteen pistepottiin tehokkaan kolmannen eränsä ansiosta.

Joulukuussa K-Vantaa murjoi iisalmelaisia tylyin 6−1-lukemin. Vantaalaiset kurittivat IPK:ta ylivoimalla kolmesti sekä löysivät ratkaisijansa laajalta rintamalta sekä ykkös- että kolmosketjusta.

Perjantaina IPK:lla on tilaisuus kahta makeammalle revanssille, sillä joukkue isännöi kotiluolassaan vantaalaisia ensimmäistä kertaa.

Ottelun lähtökohdat

IPK on vajonnut ajoittaisten pirteiden jaksojen jälkeen sarjan viimeiselle sijalle. 12 pisteen päässä olevan karsintaviivan yläpuolelle kipuaminen vaatiikin joukkueelta jo paljon. Iisalmelaiset kuitenkin saalistivat pisteitä molemmista viime viikon otteluista tuoreen päävalmentajansa Janne Sinkkosen johdolla.

Perjantaista 4−1-voittoa ennen joukkue oli viiden ottelun tappioputkessa, jonka aikana se hävisi peräti neljästi yhden maalin erolla. Onni ei ole iisalmelaisille ollut myöten, sillä joukkue on viimeksi voittanut varsinaisen peliajan ulkopuolelle venyneen ottelun 16. joulukuuta.

Sinkkonen ei ole lähtenyt radikaalisti muuttamaan edeltäjänsä Jukka Niirasen luomaa pohjaa, mutta vaihdoksen jälkeen joukkueen pelaamisessa on tapahtunut hienoisia muutoksia.

Luotsi on valanut pelaajiin aiempaan nähden huomattavasti enemmän pelikuria. Tarpeettomat hyökkäyspään jäähyt ovat jääneet oitis unholaan. Lisäksi joukkue puolustaa kiekottomana aiempaa paremmin ja sitä kautta jäähyttömämmin.

K-Vantaa tavoittelee vielä tiukasti sarjataulukossa kolmen parhaan joukkoon. Parempia asetelmia kevään pudotuspeleihin hamuavat vantaalaiset ovat tällä hetkellä viidentenä, ja matkaa kolmossijaan on viisi pistettä.

Joukkue on voittanut vuoden vaihteen jälkeen kuudesta ottelusta vain kaksi, mutta pelillinen ilme on ollut tuloksellista ulosantia parempi. Sarjakärki SaPKoa vastaan pelatuissa otteluissa ei lohipaidoilla tosin ollut palaakaan.

K-Vantaalla on perjantain otteluun lähdettäessä 2−1-kotivoitto KeuPaa vastaan. Joukkue loi riittävän määrän maalipaikkoja enempään kuin kahteen maaliin, mutta rautainen puolustuspelaaminen kompensoi hieman kangerrellutta viimeistelyä. KeuPa laukoi koko ottelun aikana maalin läheisyydestä ainoastaan kerran.

Pelaajahuomiot

Tuloksen tekoa varten IPK:hon hankitut Aatu Hämäläinen ja Roberts Locans ovat saaneet sopivan ripauksen suoraviivaisuutta peliinsä. Hyökkääjien yhteispeli on toiminut, ja Sinkkonen onkin peluuttanut kaksikkoa yhdessä.

Ykkösketjun keskellä pelaava Jaakko Heiskanen on hyötynyt Hämäläisen ja Locansin tuomasta panoksesta. Kahdessa edellisessä ottelussa Heiskanen on kerännyt kolme kakkossyöttöä.

Locans on tarjonnut juuri sitä, mitä häneltä on odotettu, sillä mies on tehnyt kahdeksassa ottelussa kuusi tehopistettä. Tuore päävalmentajan vaihdos on myös nostanut latvialaishyökkääjän puolustussuunnan pelaamisen motivaatiota.

Tšekkihyökkääjä Adam Zboril kamppailee edelleen tehottomuuden kanssa. Vailla oikeanlaista paikkaa oleva Zboril oli lauantaina pudotettu tehojen uupuessa nelosketjun rikkovaan ja hajanaiseen rooliin, jossa hän ei pääse täysin oikeuksiinsa.

Iisalmelaiset alkavat saada myös sairastuvaltaan tervehtyneitä pelaajia, kun Joni Riihola ja Aleksi Hämäläinen ovat lähellä pelikuntoa.

K-Vantaan puolustajakaksikko Nico Nurmikanta-Iiro Sulin on erottunut edukseen lohipaitojen alakerrasta. Puolustajat ovat olleet muihin nähden selkeästi eniten jäällä tehtyjen maalien aikana, mikä onkin odotusarvo peliaikaa eniten kellottaville puolustajille.

Rymistelijänä ja muusta kuin hyökkäyspelillisestä osaamisessa tunnettu Patrik Moisio on kiittänyt kakkosketjun laidalla saamastaan vastuusta. Hyökkääjä on tehnyt kymmenessä pelaamassaan ottelussa kuusi tehopistettä.

Vantaalaiset ovat saaneet tukea myös maalivahtiosastoltaan, vaikka Aaro Peltonen ja Jani Kautto ovat joutuneet antautumaan kärkijoukkueiden edessä useasti. Peltonen ja Kautto ovat löytäneet kultaisen keskitien ja jakavat pelivastuun nyt lähes puoliksi.

Arvio

Tappioiden lisäksi myös pitkäaikaisloukkaantumiset ovat koetelleet IPK:ta kovalla kädellä. Joukkue pelaakin jo nyt selkä seinää vastaan, mutta tavoite välttää putoamiskarsinta alkaa jo lipsua käsistä. Iisalmelaisten tulee merkittävästi parantaa maalipaikkojen laatua ja samalla tiivistää puolussuunnan pelaamistaan.

K-Vantaan on puolestaan päästävä ripeästi paremmalle tulokselliselle tasolle. Joukkueen on ensin petrattava vieraspelaamistaan, sillä vieraskaukalossa se on koko sarjan toiseksi huonoin. Simo Mälkiä on valanut pelilliset raamit, nyt vastuu siirtyy joukkueelle jäällä.

Seuraa Heitä

Niko Putkonen #72 |

Laitahyökkääjä

Tehtaili LeKiä vastaan kolme tehopistettä ja takasi iisalmelaisille täyden pistepotin lähes omakätisesti. Samaa vaaditaan myös tulevissa otteluissa.

Frank Gymer #10 |

Keskushyökkääjä

Pirteä mailavirtuoosi on hiljalleen löytämässä myös tuloksellista potentiaaliaan. Nouseeko enemmän esiin kevään edetessä?

» Lähetä palautetta toimitukselle