Peli-Karhut avaamaan pelillistä umpisolmua kotikaukaloon

MESTIS / Ennakko
Jaakko Heiskanen palasi sairastelun jälkeen perjantaina IPK:n kokoonpanoon. Meno ei ollut vielä yhtä näyttävää kuin ennen taukoa. Nähdäänkö tasonnosto jo kotikaukaloon lauantaille?
Kuva © Janne Falck
Lauantaina Iisalmessa kohtaavat IPK ja JYP-Akatemia tuskailevat molemmat pelinsä kanssa. Voitolla jompikumpi saa tilaisuuden kääntää kurssiaan parempaan.

Iisalmen Peli-Karhut on jatkanut maaottelutauon jälkeen ailahtelevia otteitaan. Samaa voi sanoa lauantain vierasjoukkue JYP-Akatemiasta, joka nappasi ensimmäisen voittonsa viiteen peliin eilen voittolaukauskisassa Hokkia vastaan. Jyväskyläläiset ovat erikoistuneet muutenkin pelaamaan pitkän kaavan mukaan, sillä joukkueen viidestä pelistä peräti kolme on ratkennut vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Ylivoima umpisolmussa

Jos nykypäivänä iso osa maaleista tehdään erikoistilanteista, on syy IPK:n vaikeuksiin helppo löytää juuri erikoistilanteista. Nimittäin ylivoima on karhulaumalla tilastojen perusteella tehotonta. Joukkue onkin viimeistellyt sarjassa vähiten ylivoimamaaleja (8) Peliittojen kanssa. Perjantainakin Peli-Karhut pyöritti ylivoimaa kaikkiaan 20 minuuttia, mutta muutamaa maalintekopaikkaa lukuun ottamatta ylivoima oli varsin vaaratonta vastuunsiirtelyä.

IPK:n ongelmat ovat muutenkin maalinteossa. Viime kaudella A:n SM-liigassa hirmu määrän pisteitä iskenyt Adam Zboril tuskailee tällä hetkellä maalinteon kanssa ja hyviin tekopaikkoihin pääsevän nuorukaisen tekemisestä on nyt rentous kaukana.
Pikkuhiljaa tehoja löytänyt Aatu Hämäläinen on lunastanut paikkansa joukkueen kultakypäränä, mutta Juha Virtasen ja Velipoika Aleksi Hämäläisen tavoin joukkueen menestykseen tehoja pitäisi tulla roppakaupalla lisää.

Ratkaisijaa kaivataan

Myös JYP-Akatemia kaipaa tällä hetkellä maalintekijöitä. Vaikka alkukaudesta joukkue heilutteli vastustajan maaliverkkoja varsin tiuhaan, on tahti viime otteluissa hiipunut. Lokakuun alun jälkeen joukkue on onnistunut maalaamaan varsinaisella peliajalla vain kahdesti enemmän kuin kaksi maalia, mikä harvoin jääkiekossa riittää voittoon saakka.

Kankaan montun kapeassa kaukalossa kotijoukkue pyrkii pelaamaan oman maalin edustan tiiviisti, eikä JYP-Akatemia saa lauantaina maalipaikkoja ilmaiseksi. Paikat pitää luoda joko nopeasti ennen kuin karhulauma ehtii ryhmittämään puolustuksensa, tai luottaa pakkien tulivoimaan viivalta ja toivoa, että maskipelaaminen toimii. IPK:lle onkin viime peleissä tehty varsin runsaasti maaleja joko suoraan viivasta laukomalla tai niiden jatkotilanteista.

Arvio

Odotettavissa voi olla varsin tasainen ja vähämaalinen ottelu. Viimeisissä peleissä IPK on kaatunut usein viimeisessä erässä, jossa se on kenties sarjanousijan kokemattomuudella jäänyt vastustajansa jalkoihin. Joukkue tarvitseekin hyvän alun, jotta kotiyleisön tuki auttaa joukkuetta vaikeamman kauden yli. Jos vierailija pitää IPK:n ylivoiman samalla tavalla kurissa kuin Peliitat lauantaina, lähtee JYP-Akatemia mitä todennäköisimmin sarjapisteet painolastinaan takaisin Keski-Suomeen.

Seuraa Heitä

Eetu Patronen #40 |

Hyökkääjä

Patronen on noussut kauden aikana poppariosaston miehestä ratkaisijaksi. Tehoja Peli-Karhujen omalta kasvatilta kaivataankin, sillä maalintekijät ovat kotijoukkueella nyt kiven alla.

Riku Pitkänen #27 |

Laitahyökkääjä

JYP-Akatemian pistekärki ratkaisi ottelun perjantaina voittolaukauksissa. varsinaisella peliajalla on viimeisissä peleissä ollut vaisumpaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle