JYP-Akatemia selkä seinää vasten – Hokilla katkon paikka kotona

MESTIS / Ennakko
Edellisen ottelun sankari Miska Humaloja osoitti jälleen miksi hän on jokaisen valmentajan unelmapelaaja.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Kajaanin Hokilla on Keskiviikkona ensimmäinen tilaisuus pistää puolivälieräsarja poikki ja edetä välieriin. Helpolla jatkopaikka ei irtoa, sillä kamppailut JYP-Akatemiaa vastaan ovat olleet hyvin tasaisia, neljäs ottelu ratkesi Hokin voitoksi vasta toisessa jatkoerässä. Nouseeko ratkaisijaksi tällä kertaa tulikuuma tehopelaaja, väkevä taistelija vai ohittamaton maalivahti?

Edellisen ottelun ratkaisu

Näissä otteluissa joukkue taistelee yhdessä, voittaa tai häviää yhdessä, eikä yhtä pelaajaa voi nostaa toisen yläpuolelle. Silti on sanottava, että ilman Miska Humalojan taisteluilmettä sarjan neljäs ottelu Jyväskylässä olisi voinut ratketa toiseenkin suuntaan.

Humaloja on varsinainen pudotuspelipelaaja. Mitä kovempi peli, sen varmemmin Humaloja nousee esille tavalla tai toisella. Maanantaina Humaloja voitti yli 74% aloituksistaan, pisti itsensä ja terveytensä likoon blokaten laukauksia jopa kasvosuojuksellaan ja lopulta ratkaisi ottelun maalillaan toisessa jatkoerässä. Voiko yksi pelaaja paljoa sen enempää tehdä yhdessä ottelussa?

− Olisi naama varmaan lähtenyt irti, jos ei olisi visiiriä ollut. Oli toinen kypärä onneksi mukana. Vanha meni aivan pirstaleiksi, Humaloja kertasi hurjannäköistä blokkaustaan.

Pääpointit illan otteluun

Paineet. Niitä on kummallakin joukkueella, mutta eri tavalla. JYP-Akatemia on niin sanotusti selkä seinää vasten. Edessä on pakkovoitto vieraskentällä, muuten kutsuvat kesälaitumet. Pakkovoitolle olisi helpompiakin paikkoja olemassa kuin Kajaani. Hokki on kova kotijoukkue ja pieni halli voi muodostua vieraille ahdistavaksi paikaksi, mikäli yleisö saa hengen päälle.

Helppoa ei ole Hokillakaan. Vaikka kotiyleisöä pidetäänkin monesti ylimääräisenä kenttäpelaajana, luo se myös omat paineensa. Kajaanilaisyleisö on tunnetusti myös nopeasti turhautuvaa joukkoa, jolloin omien kannatus vaihtuu nopeasti kritisoinniksi. Lisäksi pudotuspelisarjojen katkaisua pidetään aina haastavana tilanteena. Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen allekirjoittaa väitteen vain osittain.

– Peliuralla sitä asiaa tuli ehkä enemmän mietittyä. Joskus niitä sarjoja saatiin poikki, joskus taas ei saatu. Mutta valmentajana katkaisupeliin valmistautuminen on aivan samanlainen kuin kaikissa muissa peleissä tässä sarjassa. Esimerkiksi tänään pidimme aivan samanlaiset palaverit kuin aiemmissakin otteluissa.

– Se "hoki-jargon" katkaisupelien vaikeudesta taitaa kulkea enemmän pelaajien puolella. Peli ratkaisee kuitenkin tuloksen ja tämä on edelleen pelaajien peli, Laukkanen muistuttaa.

Huomionarvoista

Ennakkoon tasaiseksi arveltu sarja on ollut juuri sitä. Hokki johtaa nyt voitoin 3-1, mutta ottelut sinänsä ovat olleet tasaisia.

– Tämä on ollut juuri niin tasainen sarja kuin lähtökohta oli ja mitä runkosarjan sijoitukset sekä pistemäärät antoivat olettaa. Siinä mielessä tässä ottelusarjassa ei ole ollut mitään yllättävää, jokainen peli voi päättyä kumman tahansa voittoon.

– Meidän tilastojen mukaan maalipaikat ovat koko lailla tasan sekä tasakentällisin että erikoistilanteissa. Pelikohtaisesti siellä on pieniä heittoja, mutta isossa kuvassa neljän pelin jälkeen tasatahtiin kuljetaan, Laukkanen laskeskelee.

Mielenkiintoista on myös se, että vain sarjan ensimmäinen peli on päättynyt kotivoittoon, kaikissa muissa vierasjoukkue on poistunut voittajana. Jatkuuko trendi vai saako Hokki korostettua kotiedun merkitystä?

Seuraa Heitä

Topi Nättinen #59 |

Laitahyökkääjä

Kuumassa vireessä oleva Nättinen on iskenyt kolmessa viimeisessä ottelussa tehot 3+3, vaikka kyse on tiukasta pudotuspelitaistosta.

Miska Humaloja #31 | Herning

Keskushyökkääjä

Tärkeä alivoimapelaaja, joka ei epäile laittaa itseään likoon. Raapii lisäksi aloitusvoittoja ja pudotuspelien myötä löytyy yhä useammin myös maalintekijäluettelosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle