Vesa Lahtonen palaa torjuntatöihin

MESTIS / Ennakko
Koko alkukauden loukkaantuneena sivussa ollut maalivahti Vesa Lahtonen palaa tositoimiin tänään kun Kokkolan Hermes kohtaa vieraskaukalossa Forssan Palloseuran. Hermeksellä on revanssin paikka edessään, sillä syyskierroksella FPS haki ainoana joukkueena Kokkolasta kaksi pistettä.

Viime kauden komeetan Vesa Lahtosen paluu kaukaloon on kokkolalaisille tervetullut uutinen. Mestis-maajoukkueessakin edukseen esiintyneestä maalivahdista kaavailtiin ennen kauden alkua Hermeksen ykköstorjujaa, mutta leikkaustakin vaatinut ikävä selkävamma piti miehen katsomossa koko alkukauden. Lahtosen paluu on tärkeää senkin takia, että tähän asti lähes yksinään torjuntavastuun kantanut nuori Miika Wiikman pääsee välillä vetämään henkeä.

Lahtonen joutuu heti pahaan paikkaan. Forssa on perinteisesti ollut Hermekselle vaikea paikka vierailla. Muistissa on vieläkin kaudella 1995/96 kärsitty uskomaton 14-2-tappio. Samalla kaudella Hermes voitti muuten silloisen Fazer-liigan runkosarjan. Silloisesta joukkueesta mukana ei enää tosin ole kuin kakkosvalmentaja Lasse Mäntylä.

Myös tällä kaudella FPS on kerran ehtinyt kurittamaan Hermestä. Joukkue haki syksyllä Kokkolasta arvokkaan 3-1-voiton kokeneen Matti Raunion johdolla. Illan kotijoukkue kaipaisikin ratkaisijoita leveämmältä rintamalta. Tähän asti kaksikko Toni Ronkainen-Matti Raunio on vastannut FPS:n tehoista lähes yksinään. Laituripari on viime peleissä saanut keskushyökkääjäkseen Ahmat-ottelussa lupaavia merkkejä antaneen tsekki Jan Sochorin.

Lisää tehoja isäntäjoukkue odottaa varsinkin Jarno Kantelus-Ram Jokinen-duolta. Etenkin ensinmainittu on forssalaistietojen mukaan alisuorittanut alkukauden peleissä.

FPS:llä puolustajapula

Vaikka hyökkäjien tehottomuudesta onkin muodostumassa FPS:lle ongelma, suurin murheenkryyni on puolustuspäässä. Joukkue saa Marko Toivosen sekä Joni Kujalan pelikieltojen ja Asko Rantasen loukkaantumisen takia jalkeille ainoastaan neljä puolustajaa. Ahmat-pelissä laituri Anssi Piiroinen joutui paikkaamaan puolustuspään aukkoja.

Vaikka miehistöpula onkin melkoinen, FPS selvisi ainakin keskiviikon TV-pelin urakasta mallikkaasti. Maalivahti Tommi Kelan johdolla joukkue piti oman päänsä puhtaana. Kela onkin alkukauden asetelmista poiketen noussut FPS:n ykkösmaalivahdiksi. Kela torjui hyvällä prosentilla myös Kokkolassa pelatussa ottelussa.

Timo Willman-Jussi Kulmala-puolustajaparin panosta ei myöskään sovi unohtaa. Kaksikko on avainasemassa varsinkin nyt kun puolustuspäässä on miehistövaje. Herrat uurastavatkin ottelua kohden kunniotettavat 25 minuuttia.

Perjantaina FPS:n tilanne mutkistui entisestään, kun Jääkiekkoliitto rankaisi Joni Kujalaa kahden ottelun pelikielolla Ahmat-pelissä sattuneesta rikkeestä.

Tärkeässää roolissa on myös HPK-apu Olli Sillanpää. Mies muodostaa Joni Lappalaisen kanssa vaarallisen parivaljakon.

Koistinen "kotikaukalossa"

Vesa Lahtosen ohella yksi illan mielenkiintoisimmista pelaajista on Hermeksen hyökkääjä Jukka-Pekka Koistinen. FPS-kasvatti Koistinen voitti viime kaudella forssalaisten sisäisen pistepörssin, ja on tälläkin kaudella osoittanut kuuluvansa Mestis-hyökkääjien eturiviin. Pelipaikka on tosin vaihtunut keskushyökkääjästä vasempaan laitaan. Koistinen (8+4) onjoukkueen paras maalintekijä, ja muodostaa Jani Uskin (6+8) ja Antti Hildenin (7+10) kanssa Hermeksen syömähampaan.

Hermeksessä esiintyy Koistisen lisäksi muutenkin liuta Forssassa aikoinaan vaikuttaneita kiekkoilijoita. Marraskuussa Hermeksen kanssa sopimuksen tehnyt Ville Kiiskinen oli forssalaisten kantavia voimia toissa kaudella. FPS:n vihreää asua ovat urallaan kantaneet myös Jani Uski, Jari-Pekka Pajula ja Sami Nummi. Kaiken lisäksi Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen aloitti aikoinaan uransa FPS:n vaihtoaitiossa.

Toki FPS:stäkin löytyy entisiä Hermesläisikin. Joukkueen pistepörssiä johtava piskuinen Toni Ronkainen pelasi kauden Hermeksessä Juha Pajuojan alaisuudessa. Kuten myös Olli Sillanpää. Pelikiellossa oleva Marko Toivonen kävi myös muutama kausi sitten hakemassa pelituntumaa Kokkolasta.

Päivitys 14.20: FPS saa HPK:sta takalinjoilleen Jarno Virkin Hermes-otteluun, joten Palloseuralla on nyt viisi puolustajaa kokoonpanossaan. Hyökkääjä Joni Lappalainen on palannut takaisin HPK:n riveihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle