Mihin suuntaan kääntyy Diskoksen loppukausi?

MESTIS / Ennakko
Hayley Wickenheiserin Suomen-kiertue jatkuu lauantaina Jyväskylässä, kun tähtiartisti heittää keikan lähes 5000 katsojaa vetävässä Hippos-hallissa. Myös hänen taustayhtyeensä HC Salamat näyttäisi olevan hyvässä vireessä. Järvenpäässä Matti Hagmanin orkesteri soitti KJT:n suohon kuin Väinämöinen Lemminkäisen.

Kotijoukkue Diskoksen osalta Salamat-ottelu näyttää suunnan karsintasarjan loppupeleille. Vaikka jäljellä on lauantain kierroksen jälkeenkin vielä kahdeksan ottelua, ovat Diskoksen vieraspelit olleet tällä kaudella niin heikkoja, ettei niiden varaan voi paljon laskea. Kotiotteluista pitäisi saada pisteitä, jottei taistelu sarjan kärkisijoista tyssäisi heti alkuunsa.

Diskos aloitti karsintasarjan keskinkertaisesti. SaPKo-ottelu osoitti, että jyväskyläläiset pystyvät tasapäiseen peliin itälohkon kärkiseuroja vastaan, ja karisti pelot heittopussiksi joutumisesta. Toisaalta peli olisi ollut hyvinkin voitettavissa, mutta kolmannen erän jäähysuma ja virheet maksoivat kaksi pistettä.

Diskoksen onnistujiin kuuluivat puolustuksen työmyyrä Juha Hanhikoski sekä ykkösketju Kosonen – Päivärinta – Selänne. Myös Mika Paananen pelasi hyvin, kunnes joutui polvitaklauksen vuoksi suihkuun, ja kolmosketjussa pelannut viime hetken vahvistus Tuomo Yläinen oli pirteämpi kuin yhdessäkään runkosarjan ottelussa. Näiden pelaajien varassa on myös Salamoita vastaan paljon. Tasonnostoa voisi odottaa Tero Kettusen johtamalta kakkosketjulta, joka SaPKoa vastaan ei onnistunut.

Puolustus oli keskiviikon ottelussa etenkin Paanasen loukkaantumisen jälkeen epävarma. Rohkaisevaa oli lähinnä se, että SaPKon etenkin ottelun alussa viljelemä vastaiskutaktiikka ei purrut Diskoksen puolustukseen. Pakeilla oli malttia varmistaa, eikä ylivoimahyökkäyksiä päässyt syntymään. Korttitalo hajosi vasta erikoistilanteissa: SaPKo rokotti kahdesti alivoimalla. Pakkien on syytä olla hereillä myös lauantaina, sillä HC Salamat kaatoi KJT:n nimenomaan nopeilla vastaiskuilla.

Ykköskenttä Salamoiden ase

Kirkkonummen Salamoiden avaus sujui yli kaikkien odotusten, kun KJT kaatui Järvenpäässä selvin 1-5-lukemin. Valmentajaa vaihtanut KJT pelasi kenties kauden huonoimman pelinsä, joten aivan kirkasta kuvaa Salamoiden nykyvireestä ottelu ei antanut. Joka tapauksessa kirkkonummelaiset näyttäisivät olevan paremmassa vireessä kuin runkosarjan lopussa.

Salamoiden hyökkäysteho oli jo runkosarjassa kiitettävällä tasolla, ja pudotuspeleissä kirkkonummelaiset latoivat länsilohkossa vähiten maaleja päästäneen RoKin verkkoon kahdessa ottelussa peräti 15 maalia. Kun tähän lisätään 5 maalia KJT:tä vastaan, voidaan todeta hyökkäyksen olevan Salamoiden ykkösase. Etenkin ykkösketju Karlsson – A. Tevanen – Katavisto on kovassa vireessä, ja sen takana puolustava pakkipari M. Tevanen – Agnevshtshikov on vaarallinen myös hyökkäyksen tukena.

Runkosarjassa HC Salamat pelasi ajoittain melkoista hurlumheikiekkoa, eikä oman pään pelaamisen voi sanoa melko tehotonta RoKia vastaankaan onnistuneen hirveän hyvin: kahdessa ottelussa 9 päästettyä maalia. Tähän nähden puolustuksen ja varsinkin maalivahti Hannu Seppäsen onnistuminen KJT:tä vastaan oli Salamoiden kannalta positiivinen yllätys. Seppäsen vireellä on suuri merkitys myös lauantain pelissä. Runkosarjassa hänellä oli myös huonoja iltoja.

Vierasjoukkue HC Salamat on suosikki lauantain pelissä. Periaattellinen tasoero joukkueiden välillä ei ole suuren suuri, mutta Salamat on osoittanut päässeensä hyvään vireeseen kauden tärkeimmissä peleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle