Mestis-kierros: Tasaisuudessa jännitettävää - jaetaanko sarjapaikat uusiksi juhlaotteluissa?

MESTIS / Kierrosennakko /
Viikon ensimmäinen Mestis-kierros pelataan poikkeuksellisesti tiistaina itsenäisyyspäivän aattona juhlistaen samalla 100-vuotiasta Suomea. Sarjan viidestä kärkijoukkueesta vastakkain pelaavat piikkipaikalla oleva KeuPa ja viidentenä oleva RoKi. Muut kärkijoukkueet pelaavat hieman suuremmalla piste-erolla alempana olevia vastaan. Sarjataulukko voi näyttää illan otteluiden jälkeen hyvinkin erilaiselta, kun useita joukkueita on yhden pisteen päässä toisistaan.

Sarjataulukossa on tiivis tunnelma ennen tiistai-illan otteluita. Viiden kärki on seitsemän pisteen sisällä toisistaan. Näistä Kiekko-Vantaa (2.), LeKi (3.) ja SaPKo (4.) ovat yhden pisteen välein. Kuudentena oleva Jokipojat on seitsemän pistettä perässä viidentenä olevaa RoKia, mutta perässä on yhden pisteen päässä Ketterä, jonka perässä taas yhden pisteen päässä TUTO.

Tästä kahden pisteen päässä yhdeksäntenä majailee IPK, jota ahdistelee niin ikään pisteen päässä oleva Espoo United. Hännänpäät Hermes (11.) ja Peliitat (12.) ovat myös vaivaisen pisteen päässä toisistaan. Huomioitavaa on. että osa joukkueista on pelannut useita otteluita vähemmän kuin muut.

Myös pelaajien pistepörssissä mennään tiiviisti, kun ensimmäisenä olevalla Tomi Iso-Mustajärvellä on kerättynä 26 tehopistettä ja kymmenentenä olevalla Severi Lahtisella 21. Suurimmat mielenkiinnot kohdistuvat Kokkolaan, missä erittäin lupaava 17-vuotias Rasmus Kupari esiintyy kotiyleisölle Hermes-paidassa pelattuaan jo kaksi hyvää vierasottelua. Tuoko maajoukkuevalinta lisäpotkua peliin?

Mielenkiintoista on myös se, jatkaako Kiekko-Vantaan Janne Kivilahti pisteputkeaan, ja pystyykö paluun tehnyt Unitedin Kim Hirschovits edelleen parantamaan otteitaan. 

Monissa joukkueissa maalivahdit ovat nousseet keskiöön pisteistä taistellessa. Nouseeko täyden kuuden ottelun kierroksesta joku maalivahti ottelun sankariksi?

2 - 6

Virheiden kanssa taisteleva Jokipojat hamuaa kotivoittoa ailahtelevasta LeKistä

Jokipojat on pelannut alavireisesti viime ottelunsa, ja erityisesti kotipelit ovat olleet todella tahmeita tuloksellisesti, kun joensuulaiset ovat hävinneet sarjataulukon häntäjoukkueille kahdesti perätysten. Viime viikonlopun otteluissa teemana olivat virheet. Jokipojat saivat niin perjantaina kuin lauantainakin pidettyä hyvin hallinnan pelist, mutta karmeat pelivirheet kostautuivat jatkuvasti.

Joensuulaisten hyökkäyksen tärkeä lenkki Oskari Lehtinen on tiistaina mitä ilmeisemmin poissa kokoonpanosta saatuaan ulosajon lauantain ottelussa. 

LeKin viime aikojen tulokset ovat ailahdelleet 6−1-Peliitat-voitosta aina 6−5-jatkoaikavoittoon maalintekokilpailussa Ketterää vastaan. Lempääläiset eivät ole vielä saavuttaneet täysin tasaista peli-ilmettä, vaikka ovatkin sarjan kärkijoukoissa. Puolustuksessa on taitavia ja varmaotteisiakin pelaajia, mutta välillä nuori peräpää sortuu lepsuiluun, ja vastustaja pääsee rynnimään maalin eteen.

LeKillä on muutama todella hyvä parivaljakko, kuten Otto Mäkinen ja Jere-Matias Alanen, jotka saavat pelin kerta toisensa jälkeen vastustajan maalille. Jokipojat-vierasottelu aloittaa joukkueen kolmen ottelun putken vieraissa, ja LeKi pelaa seuraavan kerran kotona vasta 16. joulukuuta. Saukkopaidoilla on siis täysi työ pitää kiinni saavutetusta sarjasijoituksesta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jokipojat

24.02
Espoo United - Jokipojat
23.02
TUTO - Jokipojat
1 - 6
14.02
Ketterä - Jokipojat
4 - 3 VL

LeKi

24.02
LeKi - RoKi
17.02
RoKi - LeKi
2 - 3
16.02
Hermes - LeKi
2 - 3

Tällä kaudella

4 - 2

Savonlinnalaiset hakevat rutiinivoittoa sarjajumbosta

SaPKon alkukauden vaikeudet ovat jääneet taakse ja savonlinnalaiset ovat kivunneet sarjataulukossa jo neljänneksi rutiininomaisella mutta voittavalla pelaamisella. Lauantain kotiottelussa Hermestä vastaan pelilillisesti pässipaidat eivät olleet murskaavan ylivoimaisia, vaan he puolustivat tiiviisti ja käyttivät armotta avautuneet maalipaikat. Savonlinnalaisten peliä kuvastaa hyvin kärsivällisyys.

Savonlinnalaisten puolustuksen kärsittyä loukkaantumisista joukkue sai lauantaina lisävahvistusta TPS:n Tarmo Reunasesta, joka merkautti heti yhden syöttöpisteen ensimmäisessä ottelussaan pässipaidassa.

Heinolan Peliittojen pelit ovat kulkeneet paremmin vieraissa kuin kotona, joten pientä toivon kipinää SaPKoa vastaan on. Toisaalta savonlinnalaiset ovat osoittautuneet hankalaksi vastustajaksi aiemmin, eivätkä heinolalaiset ole pahemmin Savonlinnassa juhlineet.

Peliittojen rivit vankistuivat viikonloppuna pitkään sivussa olleiden Kalle Moision ja Samuel Salosen palattua kaukaloon tehokkaana. Myös puolustaja Toni Hannukkala on jälleen pelikunnossa, ja Severi Lahtinen palasi Pelicans-lainalta Heinolaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaPKo

24.02
SaPKo - Peliitat
14.02
Hermes - SaPKo
0 - 1 JA

Peliitat

24.02
SaPKo - Peliitat
23.02
Peliitat - Hermes
2 - 3 VL
14.02
Peliitat - KeuPa HT
4 - 5

Nousujohteisesti pelaavat kohtaavat - viekö pistepörssintehoilijat täydet pisteet?

Imatran Ketterä on kulkenut viime otteluissa vuoristorataa tuloksellisesti voittaen ja häviten lähes joka toisella kerralla. Imatralaisten peli-ilme on ollut sinnikästä ja yhtäkään pistettä ei ole helpolla luovutettu. Tästä kertoo omalla tavallaan myös se, että joukkue on taipunut sarjassa muita useammin vasta varsinaisen peliajan jälkeen - kaikkiaan viisi kertaa.

Ketterän pelaajiston vaarallisuudesta kertoo paljon myös pelaajien pistepörssi, jossa kymmenen parhaan joukossa on peräti kolme pelaajaa. Pistepörssin ykköseksi nousi perjantain kierroksen jälkeen Tomi Iso-Mustajärvi 15+11=26 tehopisteellä. Imatralaisten saadessa myös puolustuspään maalivahteineen hyökkäyksen tasolle on joukkue todella vahvoilla.

Viimeisimmät pelit Espoo Unitedilla ovat olleet lähes virheettömiä, ja joukkue on kyennyt puolustamaan tiiviisti sekä käyttämään maalipaikat tehokkaasti. Espoolaiset pelasivatkin perjantaina tähän mennessä kauden parhaimman ottelunsa Kiekko-Vantaata vastaan. Lauantaina United kärsi kotonaan niukan tappion vahvasti pelanneelle KeuPalle.

Maalivahtipeli on parantunut roimasti niin Mika Norjan kuin Nico Viksteninkin nostettua tasoaan. Kokoonpanoon palannut Kim Hirschovits osoitti erityisesti lauantain ottelussa pelinrakennuskykyään avaten samalla kauden pistetilinsä kahdella syöttöpisteellä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ketterä

24.02
Ketterä - IPK
16.02
KeuPa HT - Ketterä
3 - 7
14.02
Ketterä - Jokipojat
4 - 3 VL

Espoo United

2 - 1
IPK

Kuparin johdolla parantamaan pistesaldoa - vieraat esiintyneet huolestuttavan heikosti

Itseluottamuksen kanssa painiva Kokkolan Hermes pelasi lauantaina hyvän ottelun SaPKoa vastaan, mutta ei onnistunut kartuttamaan voittotiliään. Kokkolalaiset kärsivät edelleen tehottomuudesta, vaikka pelilliset otteet ovat parantuneet jatkuvasti. Lauantaina joukkue pelasi erittäin aktiivisesti saaden aikaiseksi ehkä parempia hyökkäyksiä kuin aiemmin.

Lauantain ottelussa joukkueen tekemisen ruumiillistuma oli alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseenkin valittu Rasmus Kupari. Hermeksen rivit saivat lisävahvistuksia, kun Kärppien Radek Koblizek saapui maanantaina Kokkolaan. Myös sairastupa on tyhjentynyt hiukan, kun Niko Kuiri ja Matti Kaarlela ovat jälleen pelikunnossa.

IPK on esiintynyt viime ajat hyvinkin mollivoittoisesti, mutta sai hiukan yllättäen napattua voiton sarjakärjelta viime keskiviikkona. Iisalmelaisilla vaikuttaisi olevan jonkinlainen pelillinen kriisi menossa, eikä eväitä sen korjaamiseen ole löydetty. IPK:n materiaalin kapeus koettelee joukkuetta, vaikka ryhmä on viime kauteen verrattuna parempi.

IPK:n hyökkäys on entistä kapeampi, jos viikonlopun KalPassa lainalla ollut Topi Piipponen jatkaa edelleen Kuopiossa. Pelikuntoon hiljattain palanneelta Henri Fominilta ei vielä ole nähty täyttä potentiaalia, ja hänestä pitäisikin irrota pelillisesti enemmän.

Tilastot

Edelliset ottelut

Hermes

24.02
K-Vantaa - Hermes
23.02
Peliitat - Hermes
2 - 3 VL
21.02
Hermes - TUTO
1 - 4
17.02
IPK - Hermes
1 - 0
16.02
Hermes - LeKi
2 - 3

IPK

24.02
Ketterä - IPK
17.02
IPK - Hermes
1 - 0

Tällä kaudella

2 - 3

Vahvasti pelannut sarjakärki haastaa murskavoiton ottaneen RoKin

RoKi pelasi viime lauantaina todellisen tykityspelin nuijimalla IPK:n jäähän 7−1-vierasvoitolla. Rovaniemeläisten peli on viime aikoina ollut ajoittain väsähtänyttä mutta nousujohteista pienistä notkahduksista huolimatta. Keuruulaisia vastaan rovaniemeläiset ovat pelanneet  kaksi kertaa voittaen molemmat kohtaamiset. Lisäksi lauantain murskavoitto Iisalmesta tulee antamaan joukkueelle lisävauhtia kotijäällä.

Joukkueessa on ollut pieniä kokoonpanomuutoksia, kun Riccardo Sartori lähti viime viikolla kotimaahansa. Puolustaja palaa RoKiin tammikuussa. Sairastuvalle pitkäaikaispotilaiden seuraan liittyi Joona Springare loukkaannuttuaan lauantaina. Maalivahti Rasmus Reijolan odotetaan palaavan piakkoin kokoonpanoon mukaan.

Sarjakärki KeuPan viime pelit ovat ailahdelleet tuloksellisesti, ja joukkue on kärsinyt pienoisesta tehottomuudesta. Viime lauantain ottelu Unitedia vastaan oli paluu oikeaan suuntaan. Keuruulaiset pelasivat todella vahvan ottelun, jonka 3−2-voitto olisi voinut olla tuloksellisesti selkeämpi esityksen perusteella. 

Kokoonpanossa on tiistain otteluun tiedossa joitakin muutoksia, kun Jesse Pelamo on Lukon mukana. Konsta Mesikämmen jatkaa Lukossa toistaiseksi, joten Lukosta saapuu vahvistuksiksi Eetu Koivistoinen ja Atte Mäkinen. Lauantain ottelussa loukkaantunut Sebastian Kauppila on todennäköisesti tiistaina sivussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

RoKi

24.02
LeKi - RoKi
23.02
KeuPa HT - RoKi
7 - 0
17.02
RoKi - LeKi
2 - 3

KeuPa HT

23.02
KeuPa HT - RoKi
7 - 0
16.02
KeuPa HT - Ketterä
3 - 7
14.02
Peliitat - KeuPa HT
4 - 5

Tällä kaudella

3 - 4

Tehojen kanssa kamppailevat vastakkain kolmatta kertaa

Sarjataulukossa toisena oleva Kiekko-Vantaa jäi perjantaina pisteittä, kun Espoo United kävi ryöstöretkellä naapurissa. Viime aikaisissa peleissään vantaalaiset ovat olleet erityisen tehokkaita hyökkäyksessä, ja puolustuspelikin on sujunut kohtalaisen hyvin. Perjantaina vantaalaiset ongelmaksi nousi kuitenkin maalinteko. 

Kiekko-Vantaa ja TUTO ovat kohdanneet kaksi kertaa tämän kauden aikana, ja molemmilla kerroilla voittajana kaukalosta poistuivat vantaalaiset. K-Vantaan riveissä ei juurikaan kokoonpanomuutoksia ole tapahtunut. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää perjantainakin maalin iskeneeseen Janne Kivilahteen, joka on viiden ottelun pisteputkessa. Kokoonpano koki takaiskun lauantaina, kun Joonas Hyttinen loukkaantui.

TUTO pelasi viimeksi perjantaina, kuten illan vastustaja Kiekko-Vantaakin. Perjantain ottelu Ketterää vastaan päättyi karvaaseen kotitappioon. Turkulaisten vahvuuksia on ollut kiekollinen peli, ja he saavatkin hyviä pyörityksiä aikaiseksi hyökkäyspäässä. Ongelmaksi taas on muodostunut heikko puolustusvalmius, mikä avaa vastustajalle paljon vaarallisia vastahyökkäspaikkoja. Myös jäähyilyherkkyys on ollut turhan korkea.

Turkulaisten kokoonpanossa on ollut liikennettä jonkin verran. TUTOn nuorten joukkueesta nostettiin Adam Ziak ja Markus Ruusu siirtyi Ilveksestä Turkuun. Tähän mennessä Julius Pohjanoksa on torjunut TUTOn maalilla mallikkaasti, joten nähtäväksi jää, mihin rooliin Ruusu asettuu. 

Tilastot

Loukkaantuneet

lh
4-6 viikkoa
kh
4-6 viikkoa
kh
1-2 viikkoa
p
Loppukausi

Edelliset ottelut

Lue myös

Mestiksen huipennus analyysissä: viivoilla täyttä hitchcockia

MESTIS | 1.3.2017 11:00
SaPKo voittaa runkosarjan, mutta alemman puoliskon viivoilla on Mestiksessä enemmän draamaa ja rytinää kuin Liigassa. Viisi joukkuetta voi yhä realistisesti sekä päästä pudotuspeleihin että joutua karsintoihin, joissa yksi joukkue putoaa varmuudella. lue lisää

Mestis-kierros: Joutuuko IPK sijaiskärsijäksi ärsytetyn TUTOn kynsissä?

MESTIS | 3.11.2017 7:00
Perjantain Mestis-kierroksella pisteistä mitellään neljällä paikkaunnalla. Kotonaan yllättäen LeKille hävinnyt TUTO hakee hyvitystä IPK:n kustannuksella. Hermes hamuaa pois jumbosijalta Ketterän vieraana, ja lisäksi yhteen iskevät Jokipojat ja K-Vantaa, sekä Espoo United ja RoKi. lue lisää

Mestis-kierroksella mielenkiintoisia vahvistuksia - Hermes tarvitsee voiton kipeästi

MESTIS | 13.10.2017 14:07
Perjantai-illan Mestis-kierroksella pelataan neljällä paikkakunnalla. Sarjakärki KeuPa hamuaa takaisin voittojen tielle Iisalmessa IPK:n vieraana. Sarjataulukossa perättäin olevat TUTO ja RoKi mittaavat paremmuuttaan Turussa. Muita taistelupareja ovat Ketterä-LeKi ja Hermes-SaPKo. lue lisää

Mestiksessä neljän ottelun ilta - Kärkiottelu Keuruulla

MESTIS | 6.10.2017 10:53
Mestiksessä tulee viikko kauden aloituksesta täyteen. Illan taisteluparit ovat KeuPa HT - Jokipojat, RoKi - LeKi, TUTO Hockey - IPK ja Ketterä - Espoo United. lue lisää

Mestis-kauden parhaimmisto sai palkintonsa - Tanuksen tykkikausi keräsi arvostusta

MESTIS | 27.4.2017 21:47
Mestis jakoi palkinnot kuluneen kauden parhaimmistolle. Palkintorohmuna esiintyi erityisesti piste- ja maalipörssin voittanut Jonatan Tanus. lue lisää

Kommentit