Jukurijoukkue rakentumassa

MESTIS / Artikkeli
Jukureiden joukkue Mestikseen alkaa hiljalleen valmistua. Koossa olevan 19 pelaajan rungon täydentäminen on kuitenkin haasteellinen tehtävä, sillä pelaajamarkkinat ovat hiljaiset. Lehdistötilaisuudessa puitiin hieman myös Mestiksen tulevaisuudennäkymiä.

Jukurit on aihe, joka kiinnostaa Mikkelissä ympäri vuoden. Viime aikoina on kuitenkin seuran ympärillä vallinnut hiljaisuus. Raviradantien päässä on kuitenkin tapahtunut, sillä joukkue astui esiin muutaman mielenkiintoisen sopimuksen kanssa.

Pelaajaliikennettä tapahtuu jälleen paljon, mikä ei Mikkelissä ole uusi asia. Tänä keväänä joukkue on kuitenkin saanut aikaiseksi myös runsaasti jatkosopimuksia, mikä helpottanee uuden päävalmentajan Kari Makkosen urakkaa. Vaikuttaisi kuitenkin, että tilanne pelaajamarkkinoilla on poikkeuksellisen hiljainen. Erityisesti puolustajilla tuntuisi olevan kysyntää.

- Olemme saaneet pidettyä lähes kaikki pelaajat, jotka olemme halunneetkin. Tässä vaiheessa 19 sopimusta on erittäin hyvä määrä. Markkinat evät ole helpot, sillä ulkomaat imevät pelaajia paljon. Tämä näkyy toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Puolustajatilanne on haasteellinen, kertoo Jukureiden puheenjohtaja Jukka Toivakka.

Jukurit hakee aktiivisesti lisää pelaajia. Joukkue on kuitenkin sikäli hyvässä asemassa, ettei paniikille ole tarvetta. Koossa on vahva runko, jota on tarkoitus täydentää täsmähankinnoilla. Myöskään ulkomaalaispelaajia ei ole suljettu pois, vaikka kauempaa tulevissa pelaajissa on riskinsä. Toiminnanjohtaja Mikko Romo valottaa, että pelaajahankinta on monisäikeinen asia, joka jäähallin katsomossa tuppaa toisinaan unohtumaan.

- Pelaajien hankintaprosessi ei ole helppo, sillä usein mietittäväksi tulevat pelaajan asioiden lisäksi myös esimerkiksi tyttöystävän työ- tai opiskelupaikka. Ulkomaalaispelaajan kohdalla asia on vielä vaikeampi. Verkkomme ovat kuitenkin vesillä lähelle ja kauas. Olemme saaneet mielenkiintoisia kontakteja kauempaakin, Romo kertoo.

Panostusta markkinointiin ja juniorityöhön

Vuosikaudet Mestis-väkeä puhuttanut Jukureiden juniorityö on myötätuulessa. A-nuorten päävalmentajaksi muutaman vuoden tauon jälkeen palaava Pasi Parviainen on kokenut junioriluotsi. Jukka Toivakka lupaa, että panostus kasvaa. Seuran toiveissa onkin, että omia junioreita alkaisi hiljalleen nousta isompiin rooleihin.

- Pelipaikan valtaaminen Mestiksen huippuluokan joukkueessa ei kuitenkaan ole helppoa, Toivakka muistuttaa.

Jukurit pääsi kaudella 2006-2007 taloudellisesti plussan puolelle, vaikka kausi olikin raskas. Valmentajanvaihdos rasitti eivätkä yleisömäärätkään kohonneet toivotulle tasolle. Väen houkutteleminen katsomoon onkin osoittautumassa Jukureille kestopulmaksi – nykytaso kun ei Jukka Toivakan mukaan mahdollista organisaation kehittämistä.

- Markkinoinnissa meillä on tuplasti resursseja entiseen verrattuna. Runkosarjan yleisökeskiarvon tulisi olla lähempänä 1500:aa, jotta voisimme rakentaa talouttamme kohti liigaa.

Kesäharjoittelu alkanut hyvin

Jukurit on avannut jo kesäharjoittelun, vaikka Suomen suvi ei vielä olekaan auennut koko hienoudessaan terasseineen ja hellepäivineen. Harjoittelua on hankaloittanut hieman pelaajien vaihtelevat työolot, joten esimerkiksi aamuharjoituksia Jukurit on tehnyt useammassa ryhmässä.

- Tyyli on muuttunut, vaikka aina täällä on kovaa kesäisin treenattu. Juosta ainakin saa. On mukava nähdä, että valmentajakin on innostunut, tuumii jatkosopimuksen Jukureihin tehnyt laitahyökkääjä Antti Laakso.

- Luottamuksen on pelattava molempiin suuntiin. Vain itse sitoutumalla voi vaatia pelaajiltaankin jotain, toteaa valmentaja Kari Makkonen.

Makkosen alaisuuteen siirtynyt Jukurit panostaa voimakkaasti kestävyyteen, joten alkukesä kuluneekin juoksupainotteisissa harjoitteissa. Pelaajakohtaiset harjoitusohjelmat on laadittu Kuortaneella tehtyjen testien perusteella. Jäälle Jukurit pääsee heinäkuussa.

Mestikselle lisää näkyvyyttä

Rennossa tunnelmassa sujunut keskustelu lehdistötilaisuudessa sivusi myös Mestiksen näkymiä yleisesti. Sarjasta kiinnostuneille ilouutisia tuo televisioinnin laajeneminen. Tulevalla kaudella Mestis-otteluita näkyy ennen finaaleja noin kaksikymmentä. Loppuottelut puolestaan näyttää YLE.

- Televisiointi ei ala ehkä ihan sarjan alusta, mutta syyskuun puolella kuitenkin. Mestis on osa Urheilukanavan ja Yleisradion laajempaa televisiointisopimusta, kertoo myös Mestiksen hallituksessa toimiva Jukka Toivakka.

Mestiksessä paljon spekulaatioita herättäviä asioita ovat liigakarsinta ja sitä myötä Mestiksen rooli kiekko-Suomessa. Nykytilanne on vaikea, mutta uskoa tulevaisuuteen löytyy. Epäselvä järjestelmä ei ole kenenkään etu.

- Tavoitteenamme on reilu ja avoin karsinta, jossa pelataan myös putoamisesta. Uskon, että muutaman vuoden sisällä tämä myös toteutuu. Tärkeintä on löytää pysyvä ratkaisu, päättää Toivakka.

» Lähetä palautetta toimitukselle