Mielipide

Henkinen vahvuus punninnassa

MESTIS / Kolumni
Henkinen vahvuus on ratkaiseva tekijä, kun Jokipojat ja KOO-VEE kohtaavat play out –ottelusarjassa. Toiselle ottelusarja on väkinäistä vääntämistä, kun taas toinen pelaa nyt kauden odotettua kohokohtaansa.
haastattelu

Pakkopullan syytä maistua
[lue lisää]

Jokipoikien asetelmat ottelusarjaan lähdettäessä ovat henkisesti tyystin erilaiset kuin pudotuspelien alkaessa puolitoista viikkoa sitten. Puolivälierät olivat kauden kliimaksi, mutta nyt edessä on pitkin kautta joensuulaisleirissäkin kritisoitu play out –kierros.

Paljon porua aiheuttaneen ja muutenkin tiukan puolivälieräsarjan jälkeen Jokipojilla on edessä koitos, johon joutumista koetettiin kovasti välttää. Motivaatio on väkisin vähissä, vaikka panos on periaatteessa jopa pudotuspelejä kovempi - sarjapaikka.

Tamperelaisjoukkueelle alkava ottelusarja sen sijaan on odotettu kohokohta. Varsinaisiin pudotuspeleihin ei ollut kunnolla realistista mahdollisuutta, joten sarjanousijan kauden huipentavat jatkopelit alkavat nyt.

Nyt on runkosarjan toiseksi viimeisestä sijasta huolimatta tilaisuus välttää karsinnat ja päättää kausi iloisiin voitonjuhliin.

Materiaaliero selvä

Jokipojat on materiaaliltaan vasta ensimmäistä kauttaan Mestiksessä pelaavaa tamperelaisryhmää selvästi kovempi, mutta ratkaisevaan rooliin nousevat tällä kertaa henkiset tekijät.

Olemattomalla asenteella ei pärjää yleensä edes etukäteen selvästi heikomman vastustajan kanssa, joten joensuulaispelaajien peli-ilon on tavalla tai toisella löydyttävä. Asetelma on joensuulaisittain siltä osin hankala, että Jokipojilla on enää vain hävittävää, kun taas KOO-VEE pääsee ottelusarjaan rennoin mielin.

Jokipoikien pelastukseksi saattaa koitua se, että puolivälierien ja play-out –otteluiden väliin jäi viikko palautumisaikaa. Fyysisestikin kolme tunteikasta ja pitkää kamppailua epäilemättä painoivat kintereissä, mutta ennen kaikkea tauko on ehtinyt jo poistaa putoamisen aiheuttamaa katkeruutta joensuulaisleiristä.

Toinen seikka, joka kääntää ennakkoasetelmia joensuulaispainotteiseksi on se, että Jokipojat saa paras viidestä –systeemillä pelattavaan sarjaan kotiedun. Vierasottelut olivat joensuulaisille runkosarjassa erittäin vaikeita, mutta Joensuusta kovimmatkin vastustajat poistuivat lähes aina tappio niskassaan.

Pelipaikalla suuri merkitys

Myös Tampere oli runkosarjassa Jokipojille vaikea paikka pelata. Vaikka ero pelaajamateriaalissa on iso, KOO-VEE vei joensuulaisilta kotonaan täydet pisteet molemmissa kohtaamisissa. Marraskuun kamppailussa vieraat saivat pisteen jatkoaikatappiosta, mutta tammikuussa tuli vielä kylmempää kyytiä.

Vaikka molemmat Tampereen ottelut olivat Jokipojille kahden päivän reissun aina vaikeita jälkimmäisiä pelejä, oli sarjanousijoille kärsittyihin yllättäviin vierastappioihin muitakin syitä.

Hakametsä II on Jokipojille hankala paikka, sillä sekä kaukalo että ympäröivät olosuhteet ovat niin erilaiset kuin joensuulaisten kotihallissa. KOO-VEEn onkin onnistuttava erinomaisesti juuri kotiotteluissaan, sillä vieraspeleistä tamperelaisille ei voi povata menestystä.

Runkosarjassa KOO-VEElle ei jäänyt Joensuussa voiton mahdollisuuksia. Molemmissa Joensuun kohtaamisissa tamperelaiset pysyivät alkupuoliskon lähietäisyydellä, mutta lopulta altavastaajan pelisysteemi sortui paineessa ja Jokipojat nousi reiluun voittoon iskemällä useita helppoja maaleja peräkkäin.

Samanlaista puolustustaistelua KOO-VEE joutuu vierasotteluissaan käymään play out –otteluissakin. Virheisiin ei ole vaikeassakaan paikassa varaa, sillä joensuulaisjoukkueessa riittää taitavia ja maaliahneita laitahyökkääjiä.

Sen sijaan Tampereella asetelma on toinen. Jokipoikien luova ja pelaajille paljon vastuuta jättävä hyökkäävä pelityyli ei ole toiminut vieraskentillä. Altavastaajaakin vastaan joensuulaisten olisi maltettava passivoittaa peliään.

Virheet pidettävä minimissä

KOO-VEEn pelikuri on kehittynyt koko ajan entistä parempaan suuntaan, mutta rajallisen materiaalin vuoksi sarjanousijalle tulee edelleen mustia hetkiä. Virheiden on pysyttävä lauantaista alkaen minimissä, mikäli tamperelaiset aikovat vakavasti haastaa nimekkäämmän joensuulaiset voittotaisteluun.

Parhaimmillaan Jokipojat kääntää peliä vieraskentällä puolustusvoittoisesti pelatessaan erittäin nopeasti ja tehokkaasti, joten tamperelaispuolustajien väliin ei saa edes Hakametsässä jäädä yhtään liikaa tilaa. Joensuun peleissä KOO-VEE keskittynee oman maalin varjeluun ja tähtää samalla vastaiskuihin.

Vastaiskut ovat myös KOO-VEEn vahvuus, sillä usein jopa puolustusasemassa hyökkääjät kärkkyvät tilaisuutta vastahyökkäykseen tai jopa läpiajoon. Joukkueen hyökkäyksiin lähtö perustuu pitkälti pitkiin avauksiin kiekkoa kärkkyville hyökkääjille.

Pakiston kiekollinen taito on kuitenkin rajallinen, joten avaukset päätyvät usein vastustajan lapaan. Ilman riskinottoa KOO-VEEn paras osaaminen eli hyökkäys kuitenkin kärsisi. Henri Virta ja Kimmo Lisko ovat tärkeässä roolissa, sillä heiltä voi odottaa oivaltavia avauksia ja malttia oikea-aikaisiin syöttöihin.

Puolustuksen kiekollinen toistaitoisuus johtaa kuitenkin tilanteeseen, jossa sentterit joutuvat hakemaan kiekkoa syvältä omalta alueelta. Hyökkäyksiin lähtö hidastuu ja vastustaja ennättää ryhmittäytyä puolustusasemiin.

KOO-VEEn vahvuudet eivät kuitenkaan rajoitu täysin vain vastaiskuihin. Päävalmentaja Ari Jortikka on onnistunut luomaan kolme erityylistä hyökkäysketjua, jotka pelaavat erilaisin vahvuuksin.

Ykkösketju pystyy keskushyökkääjä Miikka Kuuselan älykkään pelin ansiosta jopa näyttäviin syöttöketjuihin, kun taas kakkosketju on kulmapelissä vahva.

Hyökkäys myös joensuulaisten aseena

Jokipoikien tämänkautista vahvuutta eli hyökkäysvoimaa verottaa jonkin verran loukkaantumiset. Sivussa on kaksi ehdotonta avainpelaajaa, kun sekä Matti Hietakangas että Sami Puruskainen loukkaantuivat runkosarjan lopussa taklaustilanteessa.

Suurinta vastuuta joensuulaisten hyökkäysvoimasta on kantanut ykkösketju, jonka laitahyökkääjät Tomi Karlsson ja Tomi Pöllänen ovat olleet hurjassa iskussa. Pöllänen on tosipelien alkaessa noussut odotetusti huippuvireeseen ja ollut viime aikoina Jokipoikien ehdoton ykköshyökkääjä. Kokenut Pöllänen on niin taitava pelaaja, että KOO-VEElla riittää urakkaa jo pelkästään hänen vartioimisessaan.

Sen sijaan puolustuksen ongelmat ovat Jokipojissa siltä osin helpottaneet, että loukkaantumisia ei enää ole. Kapteeni Kimmo Nevalaisen toipuminen on edennyt hyvin, joten hän on jo lähes normaalikunnossa. Esa Lehikoisen siirtyminen Jokipoikiin kolmisen viikkoa sitten toi pakistoon pitkään kaivattua laajuutta.

Maalivahtipelissä etulyöntiasema on Jokipojilla, vaikka se on toisaalta myös tamperelaisten vahvoja osa-alueita. KOO-VEElla on jopa kolme kelpo torjujaa, mutta parhaimmillaan joensuulaisten Alexander Salak on pykälää kovempi kuin kukaan kolmikosta Harri Kohvakka, Tuukka Poikonen, Juha Taponen.

Säilyykö Salakin vire?

Tamperelaisten puolustuspelin kannalta ongelmallista on se, ettei varsinaista vastuunkantajaa ole maalin suulle löytynyt. Puolustus ei aina tunnu tietävän, millä tavalla viimeisin lukko sillä kertaa torjuu. Jos KOO-VEE joutuu arpomaan maalivahtiaan kesken ottelusarjan, jää taisto luultavasti lyhyeksi.

Vasta 20-vuotias tshekki Alexander Salak pelasi joensuulaismaalissa pudotuspelit kauttaaltaan erinomaisesti, mutta vielä runkosarjassa ailahtelevaisuus oli paikoitellen suurta. Parhaimmillaan nuorukainen torjui loistavasti, mutta erityisesti vierasotteluissa oli välillä myös melkoista hapuilua.

Helpotusta mahdollisen Salakin huonon päivän varalle tuo joensuulaisleiriin se, että myös kakkosvahti Teemu Seppänen on osoittanut Jokipojissa olevansa vankkaa Mestis-tasoa ja on siten milloin tahansa valmis tositoimiin.

KOO-VEEn heikoin osa-alue on puolustus. Runkosarjassa päästetyt 227 maalia eivät jätä jossittelulle sijaa. Suuri osa maaleista sai alkunsa puolustuksen henkilökohtaisista virheistä. Virheet nakertavat joukkueen itseluottamusta ja ovat usein katkaisseet muilta osin hyvän ja kontrolloidun peliesityksen.

Nyt sitä hyvää ja kontrolloitua peliesitystä kaivattaisiin.

Arvio: Jokipojat kasaa itsensä ja pääsee kesälomalle voitoin 3-0.

» Lähetä palautetta toimitukselle