Salak ja Woo-Jae kovien odotusten kohteena

MESTIS / Haastattelu
Alkava Mestis-kausi sai joensuulaisittain kertaheitolla huomattavasti lisää mielenkiintoa, kun Jokipojat ilmoitti tuoreimmista hankinnoistaan. Näissä piireissä erittäin eksoottinen eteläkorealainen Kim Woo-Jae ja jopa tulevaisuuden NHL-vahdiksi povattu Alexander Salak nousevat epäilemättä sarjan seuratuimpien pelaajien joukkoon.

Jokipoikien valmentaja Jami Kauppi piti joukkueensa tuoretta maalivahtivärväystä poikkeuksellisen lahjakkaana pelaajana ja povasi tälle kiekkoilijana ruusuista tulevaisuutta.

- Heti ensimmäisessä kontaktissa leimahti mieleen, että onpas meillä käsissä hyvä maalivahti. Miehen kyvyt huomattiin, vertailussa olivat tietysti samaan aikaan testissä ollut ruotsalainen Fabian Eriksson ja toinen maalivahtimme Pekka Sorsa. Ollaan yllättyneitä, että saatiin tuon tason maalivahti. Näyttää tällä hetkellä siltä, että Salak on meidän tulevan kauden ykkösvahti. Tulevaisuudessa sitten NHL-vahti.

- Salak pysyy torjuessaan pitkään pystyssä. Hallitsee kuitenkin myös perhostyylin ja menee hyvin viisaasti jäihin. Joitakin puutteitakin toki nuorella pojalla vielä on. Temperamenttinen torjuntatyyli, saattaa puskea vaikka päällään kiekot pois, joten joensuulaisfanit varmasti tykkäävät. Melkoinen luonnonlapsi kaikkiaan, kaikki maailmanluokan elkeet on nähtävillä, kuvaili Kauppi maailmanmenoon rennosti suhtautuvaa nuorta maalivahtia.

Leppoisasti esiintynyt nuori tsekkiläinen itse oli nöyrä kommenteissaan.

- Annan sata prosenttia jääkiekolle ja katsotaan sitten, mihin se ajan myötä riittää. Päätin lähteä pois Budejovicesta, koska halusin pelata enkä olla vain kakkosmaalivahtina. Täällä Suomessa peli on nopeaa ja kovaa, mutta Tsekissä pelataan taktisemmin, tuumaili Salak.

Yksi kauden suurimmista tavoitteesta Jokipoikien menestyksen lisäksi sekä miehellä itsellään että joukkueen valmennusjohdolla on, että Salak pääsee pelaamaan säännöllisesti Tsekin alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

Kim Woo-Jae muutosten edessä

Soulin metropolialue: 23 miljoonaa asukasta. Joensuun seutu: 0,115 miljoonaa asukasta. Välimatka 7000 kilometriä.

Näillä numeroilla voi kuvailla Aasian liigaa Soulissa koko uransa tähän asti pelanneen 27-vuotiaan maajoukkuemiehen Kim Woo-Jaen hyppäystä uuteen seuraan. Unelma on kuitenkin sama kuin Joensuun omilla pojillakin: kehittyminen jääkiekkoilijana.

Kahdeksan vuotta myös kotimaansa maajoukkueessa säännöllisesti pelannut Woo-Jae oli omalla kustannuksellaan viikon ajan joensuulaisjoukkueen testissä.

Tietyt puutteet puolustajan otteissa näkyivät selvästi katsomoon asti. Niiden vastapainoksi Jokipoikien valmennusjohto näki korealaisessa niin paljon taitoa ja potentiaalia, että päätti värvätä miehen joukkueeseensa.

Jokipoikien valmentaja Jami Kauppi kuvaili korelaispelaajan ominaisuuksia luottavaisena ja piti tätä jopa kakkosketjutason puolustajana.

- Korean poika yllätti meidät. Woo-Jae on hyvin liikkuva puolustaja ja miehellä on erittäin kova halu kehittyä. Toivottavasti pystytään antamaan eväät jopa SM-liigaan, jonka Woo-Jae itse on asettanut tavoitteeksi. On erittäin kova harjoittelemaan ja tekee kaiken viimeisen päälle, joten meidän omat pojatkin voi ottaa monissa asioissa mallia. Tukee paljon hyökkäyksiä, mutta puolustuksen kautta kuitenkin aluksi lähdetään miestä peluuttamaan.

Uusia asioita opittavana

Korealaisen puutteiksi Jami Kauppi laskee laukaisutaidon ja heikon taklaustaidon, johon löytyy luonnollinen selitys.

- Aasian liigassa ei taklata oikeastaan ollenkaan, joten se on kokonaan uutta. Woo-Jaella on kuitenkin hyvä luisteluasento, lisäksi kunto ja teränkäyttö on aivan loistavaa. Woo-Jae tulee varmasti olemaan merkattu pelaaja muissa joukkueissa, se nähtiin jo Kirkkonummen turnauksessa taklauspelissä. Ei poika ottanut silti yhtään taka-askelta, joten hyvältä näyttää.

Englantia Woo-Jae osaa Kaupin mukaan mainiosti, joten kieli ei tule valmentajan mukaan olemaan ongelma.

- Koreaa ei ruveta opiskelemaan, mutta englannilla pärjätään hyvin. Suomeakin Woo-Jae aikoo kovasti opetella. Ihmeteltiin kun heti ensimmäisessä palaverissa miehellä oli kansio mukana, mihin sitten kirjoitti kaikki taktiset ohjeet suomeksi kieltä opetellakseen.

Mielenkiintoisten ulkomaalaishankintojen hankintaan johtaneista moninaisista taustoista kerrottiin myös.

- Tamperelainen kiekkomies Kai Sointu otti yhteyttä Woo-Jaen tiimoilta. Tikiltä ja Marco Poulseninlta saatiin sitten lisää tietoa ja päätettiin ottaa mies testiin. Salakia puolestaan ehdotti tänne agentti Juuso Pulliainen, kertoivat Jami Kauppi ja Jokipoikien puheenjohtaja Jussi Jormakka.

» Lähetä palautetta toimitukselle