Kiiskinen parantelee ”Sitä” koko ajan, mutta rikkooko Hallbäck ”Sen”?

MESTIS / Artikkeli
Otsikon arvoitus ei ollut nokkelimmasta päästä. Kyse on tietenkin Mestis-tason kaikkien aikojen ennätyksistä. Niitä parannellaan ja kenties rikotaankin myös tällä kaudella.

Ennen kuin kausi 2008-2009 käynnistyy, on syytä vilkaista myös taaksepäin. Historia opettaa – mutta joutuu myös joskus väistymään nykyajan tieltä.

Mestiksessä parannellaan ja hätyytellään ennätyksiä ja listasijoituksia. Katsauksen kategorioina kaikkien aikojen ottelurohmut, maalitykit, syöttölingot, pistekoneet, pahat pojat sekä seurojen maratontaulukko.

Jääkö Helkearo kakkoseksi?

Heti alkuun kaino pyyntö kaikille lukijoille. Jos satutte tallustelemaan Mikael Hallbäckiä vastaan kadulla, niin älkää pärskikö flunssapöpöjänne kohti Sport-pakkia. Hallbäck on nimittäin yhden täyden kauden päässä Mika Helkearosta ja divarihistorian kaikkien aikojen ottelutilaston piikkipaikalta ja jokainen ottelu on tärkeä.

Hallbäckillä on ennen kauden alkua matkaa Helkearon lukemiin 43 ottelua. Ohittaakseen legendan vaasalainen saisi siis missata korkeintaan yhden ottelun koko runkosarjassa. Viime kaudella Hallbäck pelasi 41 ottelua vankistellen asemiaan, mutta kuinka käy nyt?

Tilaston kärkipäähän saatiin viime kaudella enemmänkin tuoretta verta, kun sinnikkäät laitahyökkääjät Antti Laakso ja Vesa Myllyaho seurasivat Hallbäckin peesissä. Molemmat tosin lopettivat Mestis-uransa viime kevääseen, joten 500 runkosarjaottelun rajapyykit jäivät rikkomatta.

Ilman yllättäviä comebackeja Club-500 ei saa tällä kaudella lisäjäseniä. Tilastokärkeä tullaan kuitenkin hämmentämään. Sijalta 15. kauteen lähtevä HeKin Ville Kiiskinen voi terveenä pysyessään kiilata jopa Myllyahon ohi ja neljänneksi. Liki jokainen pelattu ottelu nostaa joka tapauksessa Kiiskistä listalla pykälällä ylöspäin.

Viime kaudella kahdenkympin kärkeen nousivat myös Jari Kesti, Petri Lehtonen ja Tero Forsell. Heidän Mestis-pelinsä on tosin ainakin näillä näkymin pelattu. Sen sijaan Forsellin monivuotinen tutkapari Markku Vuorisalo tekee vahvaa työtä taustalla ja nousee jo alkukaudesta vanhan kaverinsa ohi. Terveenä pysyessään Vuorisalolla on mahdollisuudet hätyytellä jopa kymmenettä sijoitusta.

Muilla Mestis-pelaajilla jopa neljänsadan ottelun rajapyykin ylittäminen jää odottamaan aikoja ja kausia tulevia. Kolmosella alkaa tosin jo nyt viiden pelaajan lukema – ja tuo joukko lisääntyy vielä kauden aikanakin kahdeksalla tai yhdeksällä pelaajalla.

Joukkueiden kärkimiehet:

D Team: Tuomo Laukkanen (72)

HeKi: Ville Kiiskinen (446)

Hokki: Anssi Rantanen (254)

Jokipojat: Toni Mustonen (340)

Jukurit: Tuomo Jormakka (318)

KooKoo: Kai Öhberg (292)

K-Vantaa: Timo Ahonen (217)

LeKi: Jukka-Pekka Koistinen (293)

SaPKo: Jani Väänänen (343)

Sport: Mikael Hallbäck (537)

Titaanit: Tomi Lindfors (290)

TuTo: Markku Vuorisalo (412)

Kaikki pysynee ennallaan

Jos Helkearon kaikkien aikojen otteluennätys onkin vaarassa rikkoutua, jäävät jotkut ennätykset taatusti voimaan. Kaikkien aikojen pistetilastossa Helkearo on aivan omilla lukemillaan. Listakakkonen, vaasalaislegenda Håkan Hjerpekin on jäänyt forssalaisesta 249 pistettä.

Vielä kauempana ovat aktiiviset haastajat. Forsell ehti kohota viime kauden aikana jo seitsemänneksi ja lähes 500 tehopisteeseen. Lehtonen nousi kymmenennelle sijalle ja Laaksokin kipusi listoille.

Tällä kaudella muutoksia kahdenkymmenen kärkeen ei liene kuitenkaan luvassa. Aktiivipelaajista pisteahnain on ollut Sportin Markus Jämsä, mutta hänelläkin on matkaa Pertti Rastelaan melko kovalta haasteelta tuntuvat 58 pistettä.

Muut kauden aloittavat Mestis-konkarit eivät ole edes samalla sataluvulla Jämsän kanssa. Vuorisalo on tosin vain kymmenen pisteen päässä kolmensadan pisteen rajapyykistä, mutta muilla ei ole realistisia mahdollisuuksia vaihtaa satalukua.

Vähintään 200 pistettä urallaan iskeneitä pelaajia nykyisistä kokoonpanoista löytyy Jämsän ja Vuorisalon lisäksi kolme kappaletta: Kiiskinen, Mikko Liukkonen ja Tuomas Nikoskelainen.

Seuraavasta kerhojäsenyydestä käydäänkin sitten heti syksyllä kovaa kisaa, sillä rajapyykin rikkomista voidaan odotella usealta pelaajalta. Ehkäpä jopa tehotilastoissakin aktiivipuolustajista ykkösenä olevalta Hallbäckiltä?

Tasaisen tahdin taulukolla liittymisjärjestyksessä ensimmäisenä olisi kuitenkin Tomi Lindfors peesissään Topi Riutta, Jani Väänänen, Jukka-Pekka Koistinen, Tuomas Tikkanen ja Toni Mustonen.

Puolustajista lähimpänä Hallbäckiä ovat Markku Erholtz (144), Jarkko Heikkinen (110) ja viimeisenä alakerran satakerholaisena Kai Öhberg (101). Vertailla voi vaikkapa Pasi Järviseen, joka ehti kerätä tililleen 202 tehomerkintää ennen viime kevättä ja siirtymistä liigakaukaloihin.

Joukkueiden kärkimiehet:

D Team: Markus Rämä (27)

HeKi: Ville Kiiskinen (215)

Hokki: Kimmo Happo (136)

Jokipojat: Toni Mustonen (180)

Jukurit: Miikka Lindholm (170)

KooKoo: Mikko Liukkonen (240)

K-Vantaa: Jussi Haapasaari (106)

LeKi: Jukka-Pekka Koistinen (184)

SaPKo: Jani Väänänen (191)

Sport: Markus Jämsä (324)

Titaanit: Tomi Lindfors (191)

TuTo: Markku Vuorisalo (293)

Kisaa kahdenkympin rajamailla

Helkearon pitäessä hallussa pistekärjen pallia, lienee ikuiseksi ennätykseksi nimettävissä myös Hjerpe 317 maalillaan. Aktiivipelaajista kukaan ei ole tehnyt vielä edes puolia tuosta määrästä.

Muutokset listalla ovat olleet viime vuosina todella harvassa, sillä vain FPS.ssa vuosituhannen vaihteessa pelannut Jarkko Aaltonen aiheutti päivitystöitä. No, viime kaudella saatiin sentään pientä eloa tilastoon, kun Lehtonen ohitti Aki Räisäsen kahdella maalilla ja nousi sijalle 20.

Saman sijan kohtaloa jännitetään nytkin. Terveenä pysyessään ja normaalitahdilla maalatessaan Jämsän pitäisi pystyä ohittamaan Lehtonen – ja kenties joku vielä ylempänäkin olevista miehistä? Eroa Lehtoseen on kaksikymmentä maalia.

Pelkästään Jämsän varassa ei kuitenkaan olla, vaan Lehtosen pudottamiseksi on olemassa myös backup-plan. Siinä suunnitelmassa Vuorisalo iskee vähintään 26 kassia, mikä ei ole sekään sula mahdottomuus.

Jämsän ja Vuorisalon jälkeen tuleekin jo isompi pudotus. Kolmosena majaileva Mikko Liukkonen sai sentään viime kaudella loukkaantumisestaan huolimatta sadan maalin rajan rikki, mutta kaikki muut Mestis-pelurit ovat vielä kaksinumeroisissa luvuissa.

Huomatkaa sana vielä, sillä niin Kiiskiseltä kuin Nikoskelaiseltakin on lupa odottaa siirtymistä toisen sadan puolelle. Nikoskelaiselle tusina osumaa pitäisi olla syksyn hiukopala, mutta Kiiskinen joutunee tekemään täyden työn yhdentoista maalinkin eteen.

Omaa skabaansa käyvät käsi kädessä myös seurakaverit ennen ja nyt: Jokipojista SaPKoon siirtyneet Väänänen ja Riutta. Molempien pitäisi tosin parantaa edelliskausien tahdistaan selvästi ja iskeä 19 osumaa.

Joukkueiden kärkimiehet:

D Team: Markus Rämä (17)

HeKi: Ville Kiiskinen (89)

Hokki: Aku Joki-Erkkilä (62)

Jokipojat: Toni Mustonen (59)

Jukurit: Miikka Lindholm (84)

KooKoo: Mikko Liukkonen (103)

K-Vantaa: Jussi Haapasaari (38)

LeKi: Jukka-Pekka Koistinen (70)

SaPKo: Jani Väänänen ja Topi Riutta (81)

Sport: Markus Jämsä (156)

Titaanit: Tomi Lindfors (73)

TuTo: Markku Vuorisalo (151)

Takaa-ajo jäi kesken

Syöttöpörssissä tilanne ei ole ollut aivan yhtä synkkä kuin maalitilastoissa. Kakkossyöttöjen lisääntyminen on helpottanut modernimman ajan pelureita. Mutta ihmeitä ei tee sekään. Forsellin matka tyssäsi kaikkien aikojen kakkossijaan – joskin ylivoimaiseen sellaiseen. Matkaa Helkearoon jäi melkein kaksisataa syöttöpistettä.

Kovaa nousua viime kaudella tekivät myös mikkelinforssalainen tehoduo Lehtonen (6.) ja Laakso (12.). Vaan tapahtuuko tällä kaudella sitten yhtikäs mitään?

Tuskinpa. Jämsältä vaadittaisiin neljääkymmentä syöttöpinnaa, jotta hän nousisi edes tasoihin kahdettakymmenettä sijaa hallussaan pitävän Jonas Hemmingin kanssa.

Yli sadan syöttöpisteen miehiä nyky-Mestiksestä löytyy jo ennen kauden alkua kaikkiaan kolmetoista kappaletta. Ja puolentusinaa peluria kyttää taustalla. Kahdensadan kerhoon ei kuitenkaan lisämiehiä saada.

Pieni takaportti pitää kuitenkin jättää. Lopettaneista pelaajista niin Kesti kuin Myllyahokin olivat hyvin lähellä paikkaa kunniataululla – mutta niin on myös Patrik Westerback. Sveitsissä pelaava taituri on ennenkin palannut Mestikseen ja Vaasaan kesken kauden...

Joukkueiden kärkimiehet:

D Team: Markus Rämä (10)

HeKi: Ville Kiiskinen (126)

Hokki: Kimmo Happo (79)

Jokipojat: Toni Mustonen (121)

Jukurit: Tuomo Jormakka (93)

KooKoo: Mikko Liukkonen (137)

K-Vantaa: Jussi Haapasaari (68)

LeKi: Jukka-Pekka Koistinen (114)

SaPKo: Jani Väänänen (110)

Sport: Markus Jämsä (168)

Titaanit: Tomi Lindfors (118)

TuTo: Markku Vuorisalo (142)

Hei hulinaa, hui helinää

Viimeinkin vähän äksöniä. Jäähypörssissä nimittäin sattuu ja tapahtuu koko ajan. Kiiskinen nousi viime kaudella ohi SaPKon takavuosien venäläisjäärä Gennadi Kurdinin sarjahistorian kaikkien aikojen rangaistuimmaksi pelaajaksi. Ja sehän tarkoittaa siis sitä, että Kiiskinen panee ennätyslukuja uusiksi ihan jokaisella kaksiminuuttisellaankin. Tämä muistetaan varmastikin palkita kaikilla vieraspaikkakunnilla raikuvin aplodein ja kannatushuudoin?

Kovin paljon ei Kiiskiselläkään ole varaa löysäillä normaalitahdistaan. Takaa tulee nimittäin nuori ja nälkäinen – tai ainakin raatava ja rikkova – Anssi Rantanen. Hokki-pakki nousi viime kaudella yli kymmenen pykälää ja jo legendaarisen Marko Väkiparran rinnalle kuudenneksi, mutta meno ei tähän tyssää. Rantaselle normikausi tuottaisi sata lisäminuuttia. Se riittäisi kepeästi kakkossijalle kipuamiseen. Isoveljen ohittamiseen riittäisi puolestaan yksi pelirangaistuskin.

Vahva haastaja olisi ollut myös Jani Honkanen, jonka minuutti/ottelu-lukema on omaa luokkaansa. Honkanen aloittaa kuitenkin syksyn tutustumalla liigahallien jäähyaitioihin. Viidensadan rajapyykin lähettyville päätyi myös Westerback sekä salamahyökkääjä Jarno Niinimäki, jonka uran jatkumisesta ei ole herunut tietoja.

Taustalla kuitenkin tapahtuu koko ajan aktiivipelaajienkin toimesta. Jämsä rikkoo hetkenä minä hyvänsä viidensadan rangaistuminuutin rajapyykin. Listanousijaksi voi povata myös niin ikään Sportissa pelaavaa Antti Uittoa, joka on tehnyt tasaista jälkeä urallaan. Tahdin pysyessä ennallaan puolentuhannen minuutin raja rikkoutuu helposti.

Mestiksen viittä muuta vähintään kolmensadan jäähyminuutin miestä ei voi järin pahoina poikina pitää. Minuutteja on kuitenkin kertynyt uralla ja tuskin niiltä vältytään tälläkään kertaa. Haastajajoukkoa hilaa eteenpäin Vuorisalo 370 minuutillaan.

Listan ulkopuolelta maininnan arvoinen pelaaja on ainakin keskimäärin 2,11 minuuttia per matsi rangaistuksia kärsinyt LeKin Tommi Välimaa.

Joukkueiden kärkimiehet:

D Team: Tuomo Laukkanen (42)

HeKi: Ville Kiiskinen (706)

Hokki: Anssi Rantanen (553)

Jokipojat: Toni Mustonen (337)

Jukurit: Jussi-Mikko Makkonen (178)

KooKoo: Mikko Liukkonen (265)

K-Vantaa: Niko Mäntylä (166)

LeKi: Tommi Välimaa (275)

SaPKo: Topi Riutta (321)

Sport: Markus Jämsä (497)

Titaanit: Tuomas Tikkanen (259)

TuTo: Markku Vuorisalo (370)

Kärkeä uusiksi myös maratontaulukossa

FPS hallitsi pitkään sarjatason maratontaulukkoa, mutta nyt suunta on vahvasti alas. Yksi hyvä selitys moiselle on tietenkin forssalaisten putoaminen sarjasta – mutta kolmen pisteen jakaminen voittajalle ei sekään ainakaan hidasta tulevaa.

KooKoo olisi tosin pyyhältänyt vanhan kilpakumppaninsa ohi joka tapauksessa ja niin tulee tekemään myös Sport – heti ensimmäisen täyden pistepotin ottaessaan. FPS:n ohi painelee kauden mittaan vielä TuTokin.

Jokipojat säilyttää viidennen sijansa – mutta kohokohtana sille on kaikkien aikojen tuhannes peli tällä sarjatasolla. Juhlaottelunsa se pelaa jo 29.10. kotihallissaan Titaaneita vastaan. Jatkoaika onnittelee jo nyt ikinuorekasta susirajalaista. Oltiinko ekoja?

Viidennensadannen voittonsa joensuulaiset ennättävät kuitenkin napata jo ennen juhlaottelua, sillä tuosta määrästä uupuu vain kuusi ilonaihetta.

Muista joukkueista myös SaPKo lähestyy uudelle tuhatluvulle siirtymistä. Mutta tämä vaatii vielä lisäkautta – eli siis sarjapaikankin säilyttämistä.

Päivitys (13.9.2008): Ensimmäinen virhe bongattu. Topi Riutan oikeat uratilastot ovat 290 ottelua, 76+101=177 ja 289 rangaistusminuuttia.
Tilastot ovat epävirallisia. Mahdollisista virheistä, puutteista ja epätarkkuuksista sopii lähettää jatkossakin postia allekirjoittaneelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle