Lempäälässä on läksyt luettu

MESTIS / Haastattelu
Lempäälän Kisan manageri Vesa Papinsaari odottaa tulevaa kautta luottavaisin mielin. Joukkue on pelannut mainion harjoituskauden ja jäähallin viilaukset alkavat olemaan loppusuoralla. Mestis-kausi voi hänen puolestaan alkaa.
Analyysi

LeKi aloittaa ensimmäisen Mestis-kautensa haastajana
[lue lisää]

Nousijajoukkueiden suurimmat haasteet Mestiksessä pelillisen puolen lisäksi ovat taustatyön onnistumisessa. LeKin varmistettua sarjanousunsa, varsinainen työ toimistolla vasta alkoi. Vesa Papinsaari myöntääkin, että nousuhetki tuli hänellekin hieman yllättäen, tavoitteet kun oli asetettu vasta vuodelle 2009.

- Sain miettimisaikaa sarjapaikan vastaanottamiselle muutaman viikon. Sarjanousua seuraavana päivänä soittelin välittömästi paikallisille kiekkomyönteisille yrittäjille ja kaikki viestittivät yksiselitteisesti samaa sanomaa. Nousutilaisuuksia ei välttämättä tule taas hetkeen.

LeKillä on seurana jo yli 100-vuotiaat perinteet, edustuskiekkoilua on pelattu jo 50-luvulla. Tuleva kausi alkaa seuran historiassa sen korkeimmalla sarjatasolla, ja alempia kiekkosarjoja seuraavillekin LeKin hurja nousu Mestikseen tuli yllätyksenä.

- Kakkosessa pelattiin pitkään. Sen jälkeen kaksi kautta Suomi-sarjassa, joista ensimmäisellä jäätiin pisteen päähän jatkosarjasta KOO-VEEn napattua sen meidän nenän edestä. Toisen kauden jälkeen noustiinkin jo sitten Mestikseen, Papinsaari kertaa.

Vuodesta 1983 saakka jääkiekkojaoston toiminnassa mukana ollut Papinsaari on ollut vahvasti mukana kehittämässä Lempäälän jääkiekon olosuhteita. Jäähallihanke saatiin vihdoin pyörimään vuonna 1991, mutta alku ei ollut ruusuinen.

- Hävittiin pariin otteeseen valtuustossa hankkeen kanssa ja sitten jäätiin nuolemaan näppejä yhden yksityisen maa-alueen kanssa korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Aikalailla 12 vuotta sitten tässä nykyisessä hallissa sitten vihdoin luisteltiin ensimmäisen kerran, kun saatiin kunnan kanssa tiukka sopimus väännettyä.

Edustuskiekkoilua on nähty Lempäälässä jo vuosikymmeniä. Vauhdikas edustuskiekkoilun nousu selittyy Papinsaaren mukaan monen asian summalla.

- Meille sattui Suomi-sarjakausille poikkeuksellisen hyvät joukkueet ja innostavat valmentajat. Sitä kautta saatiin tänne jopa imua aikaan pelaajiston suhteen. Ollaan oltu täällä aina ihan omillaan, mutta Tampereen välittömässä läheisyydessä. Kai se on silti monen asian summa.

Talous vakaalla pohjalla

Nousua edeltäneinä viikkoina Papinsaari sai koottua jo olemassa olevista yhteistyökumppaneista ja pirkanmaalaisista yritysjohtajista koostuvan taustaorganisaation, jonka tarkoitus on huolehtia joukkueen edellytyksistä pelata Mestistä myös jatkossa.

- Aika nopeasti ryhmä saatiin kasaan ja tulokset näkyviksi. Haaste on ollut suuri varsinkin taustaorganisaation osalta, sillä Mestis vaatii paljon töitä myös kentän ulkopuolella, Vesa Papinsaari summaa.

- Pirkanmaalla ei ole minun mielestä ongelmia löytää pelaajia joukkueeseen, suurin haaste oli ehdottomasti organisaation muodostamisessa.

Iskukykyisen ryhmän aikaansaamiseksi, liigayhteistyö on Lempäälässä perusedellytys. Valmentajaksi valikoitui muutamista vaihtoehdoista Juha Juujärvi, Tamhockeyn palkkalistoilta poimittu valmentajalupaus.

- Tässähän valmistaudutaan ammattilaissarjaan amatööripohjalta. Apuja on pakko saada ulkopuolelta, meidän omilla resursseilla ei toistaiseksi voida rakentaa sarjatason vaatimuksilla joukkuetta.

- Tapparalle oli selkeä tilaus saada Juhalle näyttöpaikka miesten sarjassa, A-junioreiden peräsimessä näytöt oli jo entuudestaan kovat. Saatiin tänne motivoitunut ja näyttöhaluinen kaveri. Meno on ollut tiukkaa jäällä, mutta kokeneemmatkin pelaajat ovat tykänneet Juhan harjoitteista, Papinsaari kertoo.

Vaikka valmentaja on Tapparan leiristä, niin ristiriitaa ei Papinsaaren mukaan ole Ilvekseenkään päin.

- Essin (Esa Honkalehdon) kanssa ollaan juteltu kyllä asiasta, eikä tilanteessa ole ristiriitaa. Tärkeintä on, että valmennus on sellaista, josta koetaan olevan pelaajille hyötyä molemmissa leireissä.

Mestistä myös tulevaisuudessa

Kaikki tekeminen Lempäälässä tähtää sarjapaikan vakiinnuttamiseen valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

- Ei tässä olisi viitsinyt hulluna huhkia montaa kuukautta pelkästä kokeilemisen ilosta. Selkeä tavoite on tehdä LeKistä pysyvä Mestis-joukkue.

Tulevaisuuden toivojen varmistamiseksi seuraava hankekin on jo pitkälle suunniteltuna.

- Jäähallin laajennuksen piirustukset rakennuslupaa varten valmistui juuri hiljattain. Nykyisen hallin viereen rakennetaan toinen jää, sekä väliin nykyistä hallia tukevia lisätoimintoja, kuten aitioita ja lisäkatsomopaikkoja. Laajennuksen jälkeen hallin katsojakapasiteetti saadaan noin 1200 nurkille, Papinsaari kertoo.

Kovassa nosteessa olevan joukkueen managerille on kuitenkin yksi asia tullut yllätyksenä ylitse muiden.

- Pelaaja-agentit ovat minulle täysin uusi tuttavuus nousun myötä. Niiden kanssa tässä on yritetty opetella elämään, Papinsaari letkauttaa pilke silmäkulmassa haastattelun päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle