Tunkua Mestiksen tähdistökentällisiin

MESTIS / Artikkeli
Vaikka ykköskentän valinnat runkosarjan 2006-2007 osalta suhteellisen selviä olivatkin, riitti sarjassa äänten arvoisia pelaajia rutkasti. Jatkoajan toimittajien All Stars –äänestyslipukkeista löytyi tulosvalvojaisissa peräti seitsemänkymmentä eri nimeä.
näin äänestettiin

Jatkoaika valitsi Mestis-runkosarjan parhaimmiston nyt kuudetta kertaa. Äänestykseen osallistui 13 tiiviisti sarjaa seurannutta toimittajaa, joista jokainen rankkasi omat kolme suosikkikuusikkoaan (pistein 5-3-1).
Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisi ykkössijoitusten määrä.

Äänirohmu Tero Forsellille valinta tähdistökentän sentteriksi oli jo toinen putkeen. All Starsiin mies mahtui myös kaudella 2001-2002. Turkulaissentteri oli tämän kertaisten tähdistöjen ainoa paikkansa uusija. Aiemmin valituksi on hänen lisäkseen tullut vain Pasi Järvinen; ykköstähdistöön kaudella 2002-2003.


maalivahdit:
Juha Kuokkanen, TuTo 44 (8)
Alexander Salak, Jokipojat 21 (1)
Janne Kurikka, HeKi 10 (-)
Petri Koivisto, Hokki 9 (-)

Forsellin ohella selkein valinta ykköstähdistöön oli TuTo-vahti Juha Kuokkanen, sillä vain kaksi äänestäjää jätti hänet pois ykköspallilta. Myös Jokipoikien nuori tshekkimaalivahti Alexander Salak vakuutti toimittajat selvän kakkossijan arvoisesti.

Kolmosvaihtoehtoina pyörivät lähinnä viime kauden tulokas, FPS:sta tuolloin kakkostähdistöön valittu, Janne Kurikka sekä Hokin debytantti Petri Koivisto. Hajaääniä sai vielä pari muutakin veskaria – mutta Sportin runkosarjan voittoon torjuneen Matti Höylän nimeä ei löytynyt yhdestäkään lipukkeesta.



“Missä olisi SaPKo ilman ilmiömäistä maalivahtia?”(Iiro Tarkki)

“Heikohkossa jengissä kovia näyttöjä.” (Kurikka)

“Nousi melkoisen puskista Hokin ykkösvahdiksi. Oli välillä sarjan maalivahtipörssin kärjessäkin.” (Koivisto)

Pakeilla kova skaba viimeisestä tähdistöpaikasta


puolustajat:
Pasi Järvinen, TuTo 54 (10)
Kai Syväsalmi, TuTo 44 (6)
Lauri Kinos, Jukurit 36 (3)
Jussi Pernaa, Sport 24 (2)
Jarkko Heikkinen, Hokki 23 (3)
Kimmo Nevalainen, Jokipojat 22 (1)
Mikael Hallbäck, Sport 20 (1)

Tähdistökenttämme peräpää jäi täysin turkulaisten varaan. Kesken syksyn TuTon riveihin liittynyt Pasi Järvinen oli selvä ykkösvalinta, huikeasti tasoaan nostanut Kai Syväsalmi lähimpänä haastajanaan. Molemmat puuttuivat vain yhden äänestäjän lapuista.

Myös Jukureiden raamikas Lauri Kinos runnoi itsensä ryminällä tähdistöihin, kun taas Sportin Jussi Pernaa mahtui mukaan vasta maalikameroiden tarkastelun jälkeen. Jarkko Heikkinen (Hokki), Kimmo Nevalainen (Jokipojat) ja parin kauden takainen kakkostähdistöläinen Mikael Hallbäck (Sport) jäivät katsomaan Pernaan selkää lähietäisyydeltä.



“On ollut sekä erinomainen oman pään putsaaja että äärimmäisen ärsyttävä jo aiemmin, mutta nyt on mättänyt ykkösylivoimassa myös tukun pisteitä.” (Heikkinen)

“Alkukauden komeetta Mestiksessä, mutta huikea lento katkesi pikkuvammoihin. Muuten olisi voinut olla jopa sarjan All Stars -ainesta.” (Nevalainen)

“Mestiksen Teppo Numminen paranee kuin viini vanhetessaan. Teräsmies ja herrasmies samassa paketissa.” (Hallbäck)

Yksittäisiä ääniä puolustajista saivat myös Jukureiden taitava Simo Mälkiä, HeKi-yllättäjä Toni Kiren, SaPKon monipuolinen Matti Tiihonen sekä KooKoon perstaklaaja Mikko Tarkiainen.

Keskellä selvä kaksikko ja kolmikkokin

Sentteriksi valittu Forsell sai siis maksimipisteet, oltuaan kaikkien 13 äänestäjän ykkösvalinta. Syöttöennätyksen murskannut Teemu Virtala oli liki yhtä selvä haastaja, kahdeksalla kakkossijallaan. Jukureiden Petri Lehtosen oli tällä kertaa tyytyminen pykälää viime vuotista huonompaan sijoitukseen, vaikkei Puuha-Petenkään kausi suinkaan heikosti sujunut.



“Kokemus oli taas voimaa, malttia riittää niin ei tarvitse hötkyillä turhia.”



Sportin Patrik Westerback mainittiin kolmessa äänestysrivissä. Yksittäisiä kolmosvalintoja saivat tililleen vielä Ossi Pellinen (Jukurit), Ville Kiiskinen (HeKi), Tuomo Litmanen (SaPKo) ja Jarkko Oikarinen (K-Vantaa).



keskushyökkääjät:
Tero
Forsell, TuTo
65 13
Teemu Virtala, Hokki 27 (-)
Petri Lehtonen, Jukurit 13 (-)
Patrik Westerback, Sport 7 (-)

“Pitkään aikaan edes puoliksi terve. Sarjan tehokkaimman ylivoiman pelintekijä.” (Westerback)

“Säväytti. Taitoa piisaa ainakin tälle sarjatasolle komeasti.” (Oikarinen)

“Vaikutti alkukaudesta aivan maagiselta sentteriltä Mestikseen; isokokoinen, vahva ja taitava. Sen jälkeen tosin hiipui.” (Pellinen)

Osioista tasaisin

Eniten hajaumaa äänissä oli laitahyökkääjien osalta. Identtiset pisteet kerännyt kärkikaksikko Antti Erkinjuntti & Sami Puruskainen oli kuitenkin omilla lukemillaan. Myös Markus Jämsä ja Andreas Sundin keräsivät kakkostähdistöön riittäneen tasaisesti pisteitä.

Ykköstähdistöön ehdotettiin peräti yhtätoista eri laitahyökkääjää. Lähimmäksi All Stars –kenttiä päässeet Jouni Virpiö ja Tuomas Nikoskelainen olivat kuitenkin useimmiten vasta kakkos-kolmosvalintoja.


laitahyökkääjät:
Antti Erkinjuntti, Hokki 40 (6)
Sami Puruskainen 40 (6)
Markus Jämsä, Sport 27 (3)
Andreas Sundin, Jukurit 24 (2)
Jouni Virpiö, TuTo 22 (1)
Tuomas
Nikoskelainen, Hokki
18 (1)
Tomi Pöllänen, Jokipojat 14 (2)
Tomi Lindfors, Jukurit 13 (1)
Juha Koivisto, K-Vantaa 10 (1)





“Forsellin rinnalla on varmasti hyvä pelata, mutta ei siitä kuka tahansa silti tällaisia tehoja tekisi. Upeaa tulokaskautta pelaava kaveri.” (Virpiö)

“Upea kasvu tehottomasta ja tuntemattomasta junnusta sarjan kovimpien maalintekijöiden joukkoon. Ei varmaan tarvitse vuoden päästä äänestellä Mestis-tähdistöihin.” (Virpiö)



Hyviä perusteluja löytyi myös muille ääniä saaneille:



“Loukkaantumiset ja pätkäpestit häiritsivät. Täydessä tikissä ollessaan kuitenkin tämän kauden paras laitahyökkääjä. Pystyi kääntämään pelejä Jokipojille omin voimin.” (Pöllänen)

“Hyötynyt tiukemmasta tuomarilinjasta, ja käyttää taitojaan hyvin hyödyksi.” (Lindfors)

“Täysin tuntematon kaveri mätti kovat pisteet, vaikkei mikään antanut moista odottaa. Eikä tehoja voi vierittää edes hyvien ketjukavereiden syyksi.” (Henri Kallio, KOO-VEE)



Kenties yllättävintä koko tämän vuotisessa äänestyksessä oli Jussi-Mikko Makkosen ja Mikko Liukkosen olematon menestys. Kumpainenkin, niin viime vuoden ääniharava Liukkonen kuin tämän runkosarjan maalikuningas Makkonenkin, mahtui vain yhden toimittajan valitsemaan kolmostähdistöön. Kertokoon se osaltaan myös runkosarjan tasosta, pelasivathan molemmat vahvat kaudet.


valmentajat:
Ismo Lehkonen, TuTo 61 (11)
Kai Suikkanen, Hokki 27 (2)
Mikko Manner, Sport 8
Jami Kauppi, Jokipojat 7
Jari Blomberg, HeKi 6
Vladimir
Kolek, KooKoo
5

Kaljuko menestyksen avain?

Risto Dufva on ollut yleinen näky Mestiksen valmentajarankingien kärkipäässä. Dufvan vetäydyttyäkin valta säilyi klaneilla, sillä TuToa pitkäjänteisesti valmentanut Ismo Lehkonen otti ylivoimaisen voiton. Yhteensä ääniä sai yhdeksän eri valmentajaa, joista vain Hokin Kai Suikkasta ehdotettiin Lehkosen edelle.



“Vastoin kaikkia odotuksia johdattanut Hokin erinomaiseen kauteen. Määrätietoista tekemistä ja luottoa omaan hommaan.”

“Varmasti neljän parhaan joukkoon porukalla, jonka ei kauden ennakkoarvioissa pitänyt edes tosissaan taistella kotiedusta. Todella moni pelaaja vetää elämänsä kautta, ja kai siinä valmennuksellakin osuutensa on.”

“Ensimmäinen kausi Mestis-tasolla vakuuttava näyttö osaamisesta”



Aivan kaikkia Suikkanen ei kuitenkaan vakuuttanut, vaan kakkossijalle löytyi muitakin kandidaatteja. Sportin runkosarjan ykköseksi johdattanut Mikko Manner ja muut jäivät kuitenkin kauaksi taakse.



“Fiksu kaveri, ja saanut Sportin pelaamaan viimein tasollaan.”

“Sarjan paras materiaali, mutta runkosarjan voitto on aina kova temppu.”


missä ne on nyt?

Jatkoajan viime kevään ykköstähdistöstä Mestiksessä jatkoivat Tero Forsell, Mikko Liukkonen ja Markku Erholtz, kun taas Markku Vuorisalo suuntasi ulkomaille. SM-liigaan mahtui vain Lasse Korhonen ja Eero Kilpeläinen, sekä kakkostähdistöstä Samuli Piiroinen, Teppo Tuomanen ja sittemmin Mestikseen palannut Janne Jokila. Kakkosmiehistöstä sarjassa jatkoivat Petri Lehtonen ja Janne Kurikka, Jussi Heikkisen reissattua Itävaltaan.



Paikka Jatkoajan ykköstähdistössä on usein tarkoittanut pikaista nousua liigakuvioihin. Aiempiin viiteen ykköstähdistöön valituista pelaajista peräti 60 prosenttia on päätynyt SM-liigaan jo seuraavaksi kaudeksi, kun taas Mestiksessä heistä on jatkanut vain noin neljäsosa. All Stars –kakkoskuusikoistakin on noustu porrasta ylemmäs liki 37 prosentin varmuudella. Kakkostähdistön pelaajista tasan puolet on taasen jatkanut uraansa Mestiksessä seuraavallakin sesongilla.



Jami Kauppi (Jokipojat) sai viisi mainintaa, muut lähinnä hajaääniä.


“Tuli vasta elokuussa Joensuuhun, mutta sai nopeasti palautettua peli-ilon hieman retuperällä olleeseen porukkaan ja tulostakin tuli.” (Kauppi)

“Tulokaskaudella joukkue täynnä tuntemattomia, ja heti pudotuspeleihin.” (Jari Blomberg, HeKi)

“Forssassa on käynyt pelaajia yhden leirintäalueellisen verran. Kivellä on pakko olla kovaa koutsaamisen kykyä, kun sai nämäkin tehot kiertolaisista irti.” (Karri Kivi, FPS)

“Varsin rajalliset resurssit ja sarjan selvästi nimettömin materiaali, mutta tamperelaiset pystyivät napsimaan päänahkoja.” (Ari Jortikka, KOO-VEE)



Eikä Dufvakaan ihan ilman ääniä joutunut jäämään. Jokainen voi tosin päätellä perusteluista itsekseen kuinka pahasti kieli yhden pisteen antajan poskessa on ollut:


“Ristohan on kaiken tämänkin kauden mikkeliläismenestyksen takana.”



tuomarit:
Mika Lindholm 9 (1)
Tuomo
Sorakangas
8 (1)

Vaikein kategoria oli tänäkin vuonna parhaan tuomarin valitseminen, sillä liki puolet osallistujista äänesti kyseisen arvonimen kohdalla tyhjää. Vaan ei välttämättä siksi, ettei palkittavia olisi heikon tason vuoksi ollut, kuten heidän perusteluistaan selviää.



“Tuomariäänet jää antamatta, mutta se kuitenkin on todettava, että yleisesti ottaen vihelsivät paremmin kuin viime vuonna.”

“En osaa/halua sanoa. Harvoin tulee edes kiinnitettyä huomiota siihen, kuka siellä viheltää. Ja jos listaa pitäisi tehdä, niin helpompi sitten huonoista tuomareista. Lisäksi Mestiksessä tuomarit ovat pitkälti alueellisia eli yksittäisellä paikkakunnalla edes valtaosa dumareista ei taida kauden aikana käydä, joten siksikin olisi paha arvioida kunnolla.”



Mutta toki äänestäjiäkin riitti – kuten positiivisesti mieleen jääneitä tuomareitakin. Ääniä sai nimittäin peräti neljätoista eri raitapaitaa, joista ykköseksi ehdotettiin kaikkiaan seitsemää eri nimeä. Kaksi kertaa peräkkäin parhaan päätuomarin tittelin saanut Tuomo Sorakangas jäi tällä kertaa niukkaakin niukemmin voittaja Mika Lindholmin taakse.



“Takuuvarmaa tuomarointia. Ei isoja virheitä juuri koskaan.” (Sorakangas)



Kehuja saivat niin vanhat konkarit kuin tuoreemmatkin tuttavuudet:



“Kokemus näkyy ja pelit pysyivät siisteinä. Petrannut selvästi aiemmilta kausiltaan.” (Marko Vepsäläinen)

“Ei erotu liikaa, joka on aina hyvän tuomarin merkki.” (Jaakko Männikkö)

“Asiallinen ja tyyni, aivan kuten tuomarin pitääkin.” (Tommi T. Laitinen)

“Tulokas Pohjola-leiriltä Mestikseen, ja uudet tulkinnat erinomaisesti heti hanskassa ja pitävä linja.” (Tero Anttalainen)

“Potentiaalinen uusi nimi.” (Jussi Leppäalho)



Selvimmin mielipiteet jakoi Ville Vuohtoniemi, joka yhden mielestä oli koko sarjan paras tuomari – mutta toiselle synonyymi surkealle seepralle.



“Vuohtoniemi tietää, miten jääkiekkoa tuomitaan. Estämiset ja koukut tiukasti pois, taklaukset sallitaan.”

“Ei pysty [valitsemaan parhaita]. Ainoa mieleen tuleva nimi on Vuohtoniemi ja sekin vaan huonon maineen vuoksi.”





Jatkoajan aiemmat tähdistöt:

2005-2006

2004-2005

2003-2004

2002-2003

2001-2002

» Lähetä palautetta toimitukselle