Mielipide

Mitkä ovat K-Vantaan sekoilun seuraukset?

MESTIS / Kolumni
Kovin odotuksin kauteen lähteneen Kiekko-Vantaan organisaatiossa kuohuu tärkeiden pelien aikana, kun seura erotti kaksi vastuuvalmentajaa reilun viikon sisällä. Sopiikin kysyä, oliko seurajohdon tekemät viimeaikaiset päätökset tarkkaan harkittuja maksimaalisen hyvään lopputulokseen pyrkiviä vai toivotaan toivotaan -ratkaisuja?
style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">lue myös!

Simolan ja Siikalan kommentit
href="http://www.jatkoaika.com/mestis.php?sivu=kolumnit&joukkue=K-Vantaa&id=5778">[lue lisää]

Vantaan tapahtumat menevät lyhyesti kerraten näin: viime keväänä joukkueen päävalmentajana aloittanut Niki Andersson vapautettiin tehtävästään reilu viikko sitten lauantaina Sportille perjantaina kärsityn 0-6-kotitappion jälkeen.

Apuvalmentaja Pekka Siikala otti valmennusvastuun seuraavan pelin ajaksi. Jokipojat haki vieraspisteet Vantaalta maalein 3-5.

Viime keskiviikkona seura tiedotti Vesa Surenkinin tulevan valmennuksen avuksi. Surenkin ehti olla joukkueen peräsimessä voitetun FPS -ottelun ja Sportille 12-1 kärsityn rökäletappion ajan. Maanantaina K-Vantaa ilmoitti erottaneensa Surenkinin tehtävästään.

Anderssonin potkujen ajankohta

Ihmetystä herätti jo Niki Anderssonin erottamisen ajankohta. Mahdollisista potkuista huhuttiin seuran ympärillä jo syksyllä K-Vantaan vajottua tappioputken kautta sarjajumboksi. Tuolloin seurajohdon viesti oli kuitenkin niin joukkueen sisälle kuin ulkopuolisillekin selvä: Anderssonilla oli johdon täysi tuki eikä häntä tulla erottamaan tehtävästään.

Mikä Anderssonin erottamiseen viisi ottelua ennen runkosarjan loppua sitten johti?

K-Vantaan esitys Sportia vastaan 0-6 vaasalaisten hyväksi päättyneessä kotiottelussa oli luokaton. Anderssonin ottelun jälkeen antamat "yritys meiltä ei loppunut" -kommentit olivatkin hyvin paljon ristiriidassa nähdyn kanssa ja herättivät hilpeyttä monen mielissä.

Tämä lienee ollut viimeinen iso vaikuttava tekijä, joka johti päätökseen vapauttaa Andersson tehtävästään, mutta selvää on, että taustalla painoivat isommat ja pidempiaikaiset asiat. Kaikki joukkueen pelaajat eivät olleet tyytyväisiä päävalmentajan tapaan toimia niin pelitaktisissa päätöksissä kuin joukkueensa johtamisessa.

Toiminnanjohtaja Sami Simola oli pakotettu tekemään pikainen päätös Anderssonin erottamisesta ratkaisevien pelien kynnyksellä. Mikään ei myöskään sulje pois sitä vaihtoehtoa, että paine Anderssonin erottamisesta tuli joukkueen sisältä.

Kuka on joukkueen päävalmentaja?

Seuraava yllätys koettiin Vesa Surenkinin liityttyä Pekka Siikalan avuksi joukkueen valmennusportaaseen.

Seura tiedotti Surenkinin tulevan nimenomaan Siikalan avuksi valmentamaan joukkuetta. Totuus kuitenkin paljastui heti ensimmäisessä Surenkinin ottelussa FPS:ää vastaan. Venäjältä Suomeen palannut värikkäänä ja räiskyvänä persoonana tunnettu valmentaja johti joukkuetta vastuuvalmentajan ottein Pekka Siikalan pysytellessä taka-alalla. Edes joukkueen pelaajat eivät kaikilta osin olleet varmoja, kuka on päävalmentaja, ja kuka apuvalmentaja.

Ottelun jälkeen ihmettelyyn ei ollut enää aihetta, kun Surenkin ilmoitti lehdistötilaisuudessa olevansa K-Vantaan uusi vastuuvalmentaja.

Tiesikö K-Vantaan asioista Jatkoajan tietojen mukaan yksin päättävä Sami Simola, mitä hän penkin taakse hankki, vastuuvalmentajan vai apuvalmentajan? Oliko asioista sovittu yhteisesti Surenkinin, Siikalan ja pelaajien kanssa?

Seurauksia ei mietitty

Olisi tyhmää kysyä Simolalta edellä mainitut kysymykset, sillä vastaukset pystyy omalla järjelläkin miettimään. Omia virheitä Simola ei julkisesti myöntäisi.

Sen voi kuitenkin todeta, että Surenkinin hankittuaan Simola osti niin sanotusti "sian säkissä", eikä arvioinut hätäisten päätösten seurauksia itse tärkeimmässä eli joukkueessa.

Parhaassa tapauksessa projektivalmentajaksi hankittu Surenkin olisi saanut luotua joukkueeseen positiivisen henkisen valmiustilan, mutta nyt kävi päinvastoin. Simola todennäköisesti yliarvioi Surenkinin mahdollisuudet.

Kuten allekirjoittanut viime viikon lopulla epäilikin Surenkinin kovaan auktoriteettiin ja kuriin perustuva johtamistyyli oli toisessa ääripäässä verrattuna Niki Anderssonin ihmisläheisempään ja monimutkaisempaan asioiden käsittelyyn. Tämä ei uponnut vantaalaispelaajiin saman vaikean kauden aikana.

Surenkinin johtamana Vaasassa esiintyikin epätietoinen joukkue. Rökäletappio johtui kaikesta muusta kuin Sportin paremmasta viimeistelytaidosta, vaikka K-Vantaan päävalmentaja niin ottelun jälkeen sanoi. Sarjajohtajaa oli vastassa lauma epävarmoja pelaajia, jotka joutuivat liiganousua tavoittelevien asiastaan varmojen pelaajien jyräämiksi.

K-Vantaalla on kaksi peliä runkosarjaa jäljellä. Paineet joukkueessa ovat vääjäämättäkin melkoiset. Mahdollisuudet pudotuspeleihin elävät Vantaalla edelleen, mutta ellei ihmeitä tapahdu Suomi-sarjakarsintoihin johtaviin play-out -peleihin joukkue joutuu hävityn puolivälieräsarjan jälkeen.

Aikainen kauden päättyminen olisi niin pelaajille kuin seurajohdollekin helpotus, mutta jokainen tappio tästä päivästä eteenpäin lisää paineita. Eikä vähiten Sami Simolan harteilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös