Harppa luo hallitunnelman

MESTIS / Haastattelu
Kalevankankaan taukomusiikit ovat herättäneet vuosien varrella paljon mielenkiintoa. Jatkoaika kävi jututtamassa hallimusiikista vastaavaa Harri Kukkolaa ja otti selville, miten hyvä hallimusiikki syntyy. Vierasjoukkueet otetaan vastaan sopivalla kappaleella ja tarpeen mukaan ämyreistä kajahtaa tilanteeseen sopiva kappale. Myös jokaisella jukuripelaajalla on oma maalilaulu.

Harri Kukkola seurasi katsomosta Jukureiden pelejä 90-luvun puolessavälissä ja musiikkialan ammattilaista häiritsi huonosti toteutettu hallimusiikki.

- Se oli joskus silloisen "iloisen itälohkon" vuosina kun kiinnitin huomiota surkeaan hallimusiikkiin, joka oli kuin lavatansseihin olisi tullut. Otettiin Jukureihin yhteyttä ja tuotiin lelut hallille. Muutosta tarvittiin ja myös saatiin, Kukkola muistelee.

Kukkola työskentelee itse DJ:nä ja myöntää että kappaleita tulee kuunneltua myös hallitunnelmaa silmällä pitäen. Musiikkia soitetaan tilanteen mukaan ja jokaiseen mahdottomaan ja mahdolliseen tilanteeseen on varattu kappaleita valmiiksi.

- Tilanteen mukaan kappaleita soitetaan tervettä järkeä käyttäen. Pitää esimerkiksi taklauksen jälkeen katsoa ettei pelaaja loukkaannu tilanteessa, mies kertoo.

Vierasjoukkuetta psyykataan jatkuvasti kappaleella, jota kukaan vierasjoukkueen pelaaja ei halua kuulla. Jukureiden maalibiisi on joukkueen virallisen kannatuslaulun remix viime vuodelta. Vanhoja maalibiisejä ovat mm. Fairground Attractionin Perfect ja Jean-Pierre Kuselan Naurava kulkuri. Jäähylle saattelee nykyään Pikku Kakkosen tunnuskappale.

- Säveltäjän mukaan Mikkelin jäähalli on ainoa paikka, johon luvat kappaleen soittamiseen on annettu. Huumorilla pelaajat ovat nuo kappaleet ottaneet.

Jukureiden pelaajat saavat itse valita maalilaulunsa ennen kauden alkua muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Petri Lehtosen, Lasse Kanervan ja Antti Laakson kappaleet eivät vaihdu. Jukureiden jämäkkä puolustaja Esa Hämäläinen on saanut myös oman jäähybiisin.

- Kaikki alkoi Laakson kappaleesta ja pikkuhiljaa niitä ruvettiin keksimään pelaajille lisää. Esalle keksittiin oma jäähykappale kun näyttää että se on Jukureiden "gooni", Kukkola muistelee.

Parhaat jukurimuistot Kukkolalla on kun Jukurit nousi Mestikseen keväällä 2000. Tunnelma SaPKo-sarjassa oli järisyttävä.

-SaPKo ja viides peli, kun Jukurit nousi Mestikseen jää ikuisesti mieleen.

Muutama jukuripelaaja on jäänyt erityisesti mieleen ja myös vastustajan pelaajat saavat tunnustusta.

- Lähteneistä pelaajista Brad Vigon, Mikko Strömberg, Mikko Liukkonen, Tommi Kovanen ja Miikka Männikkö tulevat päälimmäisinä mieleen, mies luettelee.

- Vastustajista tietysti Kalle Mattila! Timo Nurmberg, Patrick Westerback ja Tero Forsell ovat tehneet hienon uran Mestiksessä. Oli hienoa nähdä myös Kimmo Timonen ja Sami Kapanen "livenä".

Kukkola jatkaa hallitunnelman luojana kausi kerrallaan. Mies ei edes muista milloin on viimeksi ollut pois Jukureiden kotipelistä. Myös poika Aku on usein isänsä mukana kopissa.

- Lauantain matsissa KooKoota vastaan tehtiin Akun kanssa vaihtarit tokassa erässä ja tulosta alkoi heti tulla. Ei poika ehtinyt olla penkillä kuin pari minuuttia, niin johan Lehi heitti kassin. Lehtonen on ilmiselvästi kehittänyt jukurihenkisen salajuonen molempia poikasia vastaan. Aina kun jälkikasvu on mukana hallilla, kaveri mättää maaleja ihan solkenaan. Ensimmäisessä pelissä joskus neljä vuotta sitten Aku oli ensimmäistä kertaa mukana ja Lehi teki kolme maalia. Viime talvena nuorempi poika (Vili 6v) oli katsomassa miten musiikkia soitetaan ja Lehi teki kaksi maalia. Kun jokaisen maalin jälkeen soitetaan Puuha-Peteä, niin ei mikään ihme, että taapero-osasto on ihan liekeissä.

- Sitten kun homma loppuu niin siirryn katsomoon. Hienoa olisi jos jompi kumpi pojista joskus hommaa jatkaisi, Kukkola toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle