Liikkeen ja avoimuuden puolesta

MESTIS / Haastattelu
Jokipojat heinä-elokuun vaihteessa lopullisesti komentoonsa ottanut Jami Kauppi odottaa alkavaa kautta innolla. Harjoitusottelut ovat sujuneet mukavasti, ja valmentajan painottamat asiat alkavat näkyä pikkuhiljaa kaukalossa. Pelillisesti avainsana on liike, koko joukkueen ilmapiirissä taas avoimuus.

Jokipojat lähtee Mestikseen varsin matalalla profiililla. Seurajohto on asettanut tavoitteeksi sijoittumisen neljän parhaan joukkoon, mutta valmentajan mukaan joukkue on määritellyt minimitavoitteen alemmas – ja samalla realistisemmaksi.

style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">analyysi

Jokipojilla paljon uutta
href="http://www.jatkoaika.com/mestis.php?sivu=kolumnit&id=4991">[lue lisää]

- Joukkueen tavoite on pudotuspelipaikka. Aika moni mainitsi sijat 1-6, kun tästä pelaajien kesken puhuttiin, Jami Kauppi kertoo.

Joensuulaisten ringissä on likemmäs kymmenen pelaajaa, joilla ei ole joko lainkaan tai enimmilläänkin vain hajakokemusta Mestiksen otteluista. Se vaikuttaa Kaupin mukaan tavoitteenasetteluun.

- Joukkue on aika nuori. Joudumme ajamaan monia uusia pelaajia sisään, ja miten nämä sitten kestävät sen, niin ratkaisee paljon. Tuskin olisi mikään yllätys, jos suoritustaso saattaisi välillä heitellä aika paljonkin, Kauppi pohtii.

- Harjoitusottelut ovat osoittaneet, että tälläkin joukkueella pystyy pärjäämään. Mutta matalalla profiililla lähdetään. Hissukseen eteenpäin ja yritetään sitten vaikka vähän takakautta yllättää näitä sarjan ennakolta kovia.

Suoraviivaista ja aggressiivista kiekkoa

Hyvä liike on asia, joka on usein liitetty joensuulaiseen jääkiekkoon. Jami Kaupin filosofiassa se on pelin peruspilari ja toivottavasti myös Jokipoikien suurin vahvuus.

- Liikettä on ajettu koko ajan sisään ja sitä yritetään parantaa vielä jatkuvasti. Varsinkin kotikentällä sillä pitäisi saada selkeä etu, kun kaukalo on suuri ja vastustajilla usein pitkä matka takana.

Otettuaan vastaan Jokipoikien valmennuspestin Kauppi möläytti, että viime kauden joukkue oli täynnä kolmoskentän puolustajia. Pakistoa onkin uusittu reippaalla kädellä, liikkuvampaan ja kiekollisempaan suuntaan.

- Olemme onnistuneet tekemään mielestäni ihan selkeitä täsmähankintoja. Saimme puolustukseen juuri sellaisia kavereita kuin halusimmekin. Hyviä kavereita jäi paljon rannallekin.

- Myös maalivahtipelimme on varmasti ihan kovaa luokkaa tähän sarjaan. Varsinkin Alexander Salakilta odotan kovaa suoritusta. Hän voi olla jopa sarjan parhaita vahteja. Persoonana Salak on kylläkin rennon oloinen kaveri, joka ei tunnu ottavan mistään stressiä, Kauppi naurahtaa.

- Mutta molemmat veskarit ovat antaneet harjoituspeleissä vahvat näytöt. Kumpi sitten alkaa kiekkoja saamaan enemmän kiinni, nousee ykköseksi. Mitään sosiaalikiekkoa ei ole tarkoitus harrastaa.

Myös hyökkäyspelissä valmentaja uskoo omiinsa, vaikka myöntääkin sentteripulan olevan kiistaton tosiasia.

- Jani Väänänen on pelannut Tatu Miettisen kanssa aikoinaan Kuopiossa monta vuotta samassa ketjussa. Kun siihen vielä lyödään Toni Mustonen kolmanneksi, niin siinä on ykkös-kakkosketju, jossa on paljon kokemusta, taitoa ja maalintekovoimaa. Myös ketjulta Sami Puruskainen-Tomi Karlsson-Jani Keränen odotan kovaa suoritusta.

- Sitten meillä on lisäksi myös paljon tätä nuorta intoa ketjuissa. Heiltä odotan ensisijaisesti älytöntä vauhtia.

Hyvän liikkeen pohjalle Kauppi yrittää rakentaa aktiivista ja aggressiivista kiekkoa pelaavan Jokipojat.

- Tarkoituksena ei ole paljoa peruutella. Pyrimme karvaamaan aggressiivisesti ja luomaan hyökkäyspään riistoilla nopeasti maalitilanteita. Tässä meillä on muun muassa sellainen kolmen sekunnin sääntö, sinä aikana riistosta pitää pystyä tekemään ratkaisu.

- Keskialueella taas yritämme luoda vastustajalle ansaa. Pelisysteemi on tilanteen mukaan joko 1-4 tai 1-2-2, Kauppi kertoo.

- Jäähyjä on kyllä tupannut tulemaan nyt vähän turhan paljon. Tosin se sama ongelma on kai ollut monella muullakin joukkueella. Erikoistilanteisiin pitää joka tapauksessa panostaa paljon.

Karjalainen ilo esiin

Pelillisten asioiden ohella Jami Kauppi on kokenut tärkeäksi panostaa myös joukkueen ilmapiiriin. Viime kaudella Kari Rauhasen alaisuudessa se oli välillä jokseenkin tulehtunut eivätkä muutamat pelaajat tulleet tiettävästi kuin pakosta toimeen jopa diktaattorimaiseksi kuvaillun valmentajan kanssa.

- En tietysti pysty arvioimaan viime kauden henkeä joukkueessa, kun en täällä silloin ollut. Mutta onhan siitä kuullut pelaajilta juttua, Kauppi myöntää.

- Fiilis ja ilmapiiri joukkueessa ovat tärkeitä asioita, joihin haluan panostaa. Pyritään olemaan avoimia ja puhumaan asiat selviksi. Karjalaiset ovat lupsakoita ja puheliaita, yritetään rakentaa sellaista iloista meininkiä ja saada se pohjoiskarjalaisen kiekon ilo uudestaan esiin.

Entä millaiseksi valmentajaksi mies sitten itse kuvailisi itseään?

- Räiskyvä ja tunteensa näyttävä. Filosofiaani kuuluu se, että pyrin olemaan lähellä pelaajia, vaikka totta kai tietynlainen kilpi täytyy pitää siinä edessä. Pyrin kaivamaan pelaajistani kaikki tiedot, jotta tuntisin heidät mahdollisimman hyvin, Kauppi kertoo.

Jos Kauppi onnistuu kaivamaan tietojen lisäksi pelaajistaan vielä tehot, niin ainakaan tavoitellun pudotuspelipaikan suhteen Jokipojilla ei pitäisi olla mitään hätää.

» Lähetä palautetta toimitukselle