TuTo lähtee kirkastamaan mitaliaan

MESTIS / Artikkeli
Vuodet eivät ole todellakaan veljeksiä. Vuosi sitten vasta karsintojen kautta sarjapaikkansa säilyttänyt TuTo palkkasi valmentajakseen kovan profiilin Ismo Lehkosen. Varsin vaihtelevien vaiheiden kautta TuTo selviytyi pudotuspeleihin ja nappasi lopulta pronssiset mitalit.

Mennyt kausi ei ollut yhtä voittokulkua, mutta Lehkonen onnistui kunnonajoituksessa aivan täydellisesti ja joukkue oli pudotuspeleissä parhaimmillaan. Turkulaiset laittoivat mm. KalPan tiukemmalle kuin finaalivastustaja Vaasan Sport. Matka karsinnoista mitalijoukkueeksi on upea suoritus joukkueelta ja organisaatiolta.

- Se eka kausi me treenattiin. Mä olin työmoraaliin tosi tyytyväinen, mutta pelillisistä elementeistä en ollut tyytyväinen oman alueen puolustukseen, mikä näkyi siinä, että meille tehtiin helvetisti helppoja maaleja. Meillä oli paljon pelaajia, jotka oli pakkasella. Mä en ollut yhtään tyytyväinen meidän suunnanmuutospelaamiseen. Sitten mä en ollut tyytyväinen meidän luisteluvoimaan. Siinä oli kolme sellaista isoa osa-aluetta. Tähän kauteen ajettiin noihin isot muutokset.

- Nyt mä olen tyytyväinen meidän luisteluvoimaan. Me ollaan tehty sen eteen älyttömästi töitä. Se on ollut meidän ykkösteema. Samoin päivästä numero yksi me alettiin kertaamaan meidän oman alueen puolustusta. Toivon mukaan se näkyy heti sarja-avauksessa. Tästä meidän suunnanmuutospelistä sen verran, että nyt mä olen tyytyväinen siihen tapaan, millä lähdetään karvauspelaamista pelaamaan. Toivottavasti meidän peli näkyy entistä nopeampana ja me saataisiin siten luotua hyvätasoisia maalipaikkoja suunnanmuutospelaamisen kautta, TuTon Ismo Lehkonen kertoi.

haastattelu

Ismo Lehkonen: “Parhaat pojat pelatkoon“
[lue lisää]

Tulevalle kaudelle TuTo ei siis starttaa enää haastajana, vaan yhtenä sarjan ennakkosuosikeista. Valmentaja Ismo Lehkonen on todellakin palauttanut TuTon uskottavuuden muutaman vuoden matalalennon jälkeen. Joukkue ei ole kuitenkaan vielä määritellyt urheilullista tavoitettaan.

- Itse asiassa me ei olla tehty sitä vielä, mutta tulemme kyllä tekemään. Tämä on kuitenkin kilpaurheilua, vaikka puhutaan puoliammattilaissarjasta. Meillä on helvetin hyvä jengi kasassa. Uskoisin, että tän viikon jälkeen perjantaina istutaan alas ja puhutaan joukkueen kanssa. Uskoisin, että he haluavat asettaa aika kovan tavoitteen, Ismo Lehkonen kertoi.

Lehkonen myönsi, että tavoite on kirkastaa viimekautista pronssia.

- Ehdottomasti. Tavoite on parantaa sitä, mutta ensin puhutaan runkosarjasta. Mun henkilökohtainen toive on, että meillä olisi ainakin kotietu. Siitä lähdetään liikenteeseen.

TuTo sai pidettyä melko hyvin viime kauden pelaajarunkonsa kasassa. Koko ykköskenttä Markku Vuorisalo-Tero Forsell-Atte Saunamäki saatiin pidettyä ja joukkueen 10 parhaasta pistemiehestä joukkueessa jatkaa kahdeksan.

- Seitsemän jätkää lähti liigaan ja niihin resursseihin nähden, jota me ollaan saatu sisään sanoisin, että meillä paperilla ainakin samantasoinen joukkue kuin viime kaudella. Ainakin samantasoinen - ellei jopa vähän parempi. Sitten näyttää, että tämä systeemi, jolla me nyt lähdetään painamaan sarjaan, sopisi tuolle joukkueelle.

Kuluvan viikon maanantaina TuTo ilmoitti tulevan kauden kapteenistonsa. Kapteenin merkkiä kantaa puolustaja Vikki Tammelin ja hänen apunaan häärivät Tomi Laurila ja Tero Forsell.

- Vikkillä on noitten kaikkien pelaajien luottamus takanaan ja pelaajat arvostaa sitä ihmisenä ja tuollaisena jääkiekkosotilaana. Vikiltä ei mene paskat housuun missään tilanteessa - oli se fyysinen tai psyykkinen se tilanne. Vikki on viimeinen henkilö, joka juoksee eturintamalta karkuun. Siihen nähden olen erittäin tyytyväinen, että se on kapteeni. Varakapuina toimivat Laurilan Tomppa ja Forssellin Tero, jotka molemmat hoitivat jo tuota ruutua. Olen kaikkiaan tosi tyytyväinen tuohon kapteenistoon. Tämä kapteenisto oli mun toivomukseni ja sitä kautta se oli joukkueenkin toive. Ei pidetty mitään lippuäänestystä, vaan me pidettiin verbaalinen äänestys ja keskustelu aiheesta. Minusta tämä pitää olla avointa toimintaa, eikä leikkiä minkään lappujen kanssa, "Ika" kommentoi.

Joukkue melkein valmis



"Tavoitteena vähintään kotietu."

Viking Cupin lopputunnelmissa Ismo Lehkonen kertoi Jatkoajan haastattelussa, että ei ollut tyytyväinen muutaman pelaajansa esitykseen ja nimesi tällaisiksi pelaajiksi Markus Leppäsen ja Ville Aaltosen. Leppäsen sopimus purettiin ja mies suuntasi Forssaan. Aaltonen sen sijaan on yhä joukkueen mukana.

- Leppänen joutui lähtemään niin takamaastosta, että mua harmitti Leppäsen puolesta se polvivamma. Hän on kumminkin pelannut niin monta sataa miesten peliä, että olisi ollut väärin pitää pelikokoonpanon ulkopuolella ja antanut vaan treenata. Toivon hänelle onnistumisia Forssassa. Hänen pitäisi itsekin tietää, että pystyy pelaamaan tätä sarjaa. Aaltonen on tehnyt ison nousun. Hän on erittäin kovalla dieetillä ja luistelurääkillä. Muutama kilo pois, niin mä uskon, että Aaltonen on selvästi vahvempi kuin viime kaudella. Me tarvitaan vahvempaa Aaltosta. Altsi on kuitenkin kasikolmonen ja sillä on siis näyttö päällä, että pystyy nostamaan seuraavalle tasolle. Rooli on aloittaja ja alivoima ja tällä hetkellä hän pelaa tuossa Laakson ja Salon kanssa. Sen kentän pitäisi olla ehjä, kun ne pelasi jo viime vuonna kymmenisen peliä ainakin keskenään, “Ika” arvioi.

TuTon mukana on ollut toista viikkoa koesopimuksella seurassa toissakaudella pelannut nuori puolustaja Matti Kesseli. Hän jatkanee Turussa.

- Kesseli on yhä mukana. Tarjous on jätetty. Kesseli pääsi tänne Turkuun kouluun, niin uskoisin, että Kesseli jatkaa meillä, Lehkonen paljasti.

Viime kaudella TuTossa kävi kääntymässä melkein kymmenen maalivahtia. Tulevalla kaudella vastaavaa maalivahtirulettia ei nähdä.

- Juha Kuokkasesta mä sain sen maalivahdin kun halusinkin. Olen nähnyt sen pelaavan niin monta peliä, että mä uskon pomminvarmasti, että siitä tulee kansallisen tason kärkimaalivahteja pitkässä juoksussa. Varmasti tulee pelaamaan tänä vuonna ehjän kauden.

TuTon joukkue on periaatteessa valmis pienellä sentteri-varauksella.

- (Tommi) Vilppu ja (Oskar) Essenin suhteen on pirun hienoa, että omista riveistä löytyy kavereita. Me nähdään visiona se, että niistä tulee kärkipään pelaajia tässä divisioonassa. Se aiheutti sen, että kun meillä oli puhe, että haemme kahta kaveria ulkopuolelta, niin Essen ja Vilppu otti ne paikat. Jos me löydetään jostain joku sentteri, niin hyvä. Jos me nähdään, että se olisi kärkipään sentteinä tässä sarjassa tai sitten, että se on pidempiaikainen ratkaisu. Meillä ei ole sillä lailla tässä mikään hengenhätä, Ika pyöritteli.

Yksi suurin muutos on joukkueen pelipaikka. Kupittaan vanha halli purettiin ja tilalle rakennetaan parhaillaan uutta. Uuden halli on määrä olla valmis Kupitaalla jouluna 2006. Rakennustöiden ajan TuTo pelaa Turkuhallissa

- Aika pirun komea tämä (Turkuhalli) on. Hallin henkilökunta on ottanut meidät pirun hyvin vastaan. Me ollaan tehty Tepsin A-juniorien kanssa paljon yhteistyötä. Huomenna harjoitellaan esimerkiksi yli- ja alivoimaa keskenämme. Onhan tämä halli hyvä nuorisolle, mutta mä olen näitä vanhojen jäähallien kasvatteja. Onhan tässä vähän tottumista. Huollolle täällä on kunnon puitteet ja täällä on kaikki ihan tip top. Ehkä vähän liiankin hienoa. Kyllä se vaikuttaa, kun täällä on saunoista lähtien kaikki ja me saadaan vielä tuo kylmä amme, niin puitteet on kuin ammattilaisjoukkueella. Punttisalit ja kaikki systeemit, Lehkonen hehkutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle