KalPa miehitti tähdistöt

MESTIS / Artikkeli
Jatkoajan Mestis-toimitus valitsi jälleen tuttuun tapaansa runkosarjan parhaimmiston. All Stars –kuusikot miehitti kaikkein vankimmin KalPa, joka vei puolet tarjolla olleista paikoista.
näin äänestettiin

Jatkoaika valitsi Mestis-runkosarjan parhaimmiston nyt neljättä kertaa. Äänestykseen osallistui 16 tiiviisti sarjaa seurannutta toimittajaa, joista jokainen rankkasi omat kolme suosikkikuusikkoaan (pistein 5-3-1). Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisi ykkössijoitusten määrä. Valinnoissa painotettiin koko runkosarjan panosta, joten vain murto-osan kaudesta pelanneet, kuten Sami Kapanen, Kimmo Timonen ja Pavel Brendl, jäivät ehdokaslistojen ulkopuolelle.

Runkosarjan voittanut KalPa oli kova luu myös henkilökohtaisella tasolla. Se sai ykköstähdistöön peräti neljä edustajaansa ja kakkosmiehistöönkin vielä kaksi miestä lisää. Täten puolet tusinasta Jatkoajan tähtipelaajasta olivat kuopiolaisia. Lisäksi savolaishyökkääjät Adam Hall ja Tomi Mustonen olivat äänestyksen suurimmat pisterohmut.

Kiekko-Vantaasta tähdistöihin valittiin kaksi pelaajaa. Haukat, Jukurit, Hokki ja Sport saivat nekin yhden kiinnityksen kentällisiin. Runkosarjan parhaaksi valmentajaksi Jatkoajan Mestis-toimitus arvosti Jukureiden peräsimessä vahvaa työtä jatkaneen Risto Dufvan. Tuomareista Tuomo Sorakankaalle on luvassa, jos ei nyt mammonaa, niin ainakin mainetta.

Ykköstähdistö perusteluineen

Adam Hall, KalPa (keskushyökkääjä)

”Sarjan paras pelaaja. Dominoi joka osa-alueella.”

”Asenne kunnossa. Raataa molempiin suuntiin ja takoo myös hyvin pisteitä.”

”Vahvaa kahden suunnan peliä. Kun sopeutui eurokiekkoon, ollut illasta toiseen kova kaveri.”



Tomi Mustonen, KalPa (laitahyökkääjä)

”Mestiksen pistepörssin ylivoimainen voitto.”

”Erottuu edukseen myös huippujoukkueessa.”

”Taitava kaveri, joka osaa laittaa limpun pussiin. Ensi kaudella liigassa – joko KalPassa tai jossakin muussa joukkueessa.”


Jaska Vilen, Haukat (laitahyökkääjä)

”Mestis-jyrän paras kausi pisteiden valossa. Ikitsemppari, joka elää vastuusta.”

”Tehojaankin tärkeämpi, tosin maalipörssin voittokin on melkoinen saavutus, kun seura jää ulos pudotuspeleistä.”

”Ihme, jos ei kohta pääse isoimpiin ympyröihin.”



Samuli Suhonen, KalPa (puolustaja)

”Jälleen kovat pistelukemat: ampuu todella paljon ja jakaa ovelia syöttöjä.”

”Vastuu – ja sitä kautta teotkin – vähenivät Kimmo Timosen saavuttua Kuopioon. Siihen asti dominoi otteluja, jos ei sitten muuten, niin valtaisan peliaikansa myötä.”

”Kovasta joukkueesta huolimatta huomiota herättävän hyvä.”



Juha Alastalo, KalPa (puolustaja)

”Kypsynyt Suhosen varjossa erinomaiseksi kahden suunnan puolustajaksi. Rauhallinen kiekon kanssa ja ilman.”

”Varmaa oman pään pelaamista vaihdosta toiseen; oma mies on todella harvoin vapaana.”

”Runkosarjan voittajan paras puolustaja! Liigaseurojen laajan kiinnostuksen kohde.”

”Tamismin sanoin; kääntää peliä hyökkäyssuuntaan supernopeasti. Paljon ns. kolmossyöttöjä, joista ei pisteitä saa.”



Mikko Strömberg, Jukurit (maalivahti)

”Tiukan puolustuksen viimeinen lukko. Hyötyy kurinalaisesta pelistä, mutta on tästä huolimatta illasta toiseen joukkueen tähti.”

”Kiekkojen torjuminen tiukan jukuripuolustuksen takana ei välttämättä ole kaikkein haastavin tehtävä, mutta noin hurjat tilastolukemat vaativat hivenen taitoa veskariltakin.”

”Pelatut nollapelit kertovat paljon. Varma ja eleetön.”


Kakkostähdistö perusteluineen



Matias Loppi, K-Vantaa (keskushyökkääjä)

”Ehkäpä Mestiksen taitavin sentteri. Hyvää "kynää" ottelusta toiseen. Ketjukaverit eivät pysyneet samalla aaltopituudella, joten tehot hieman kärsivät.”

”Matias ei palannut Italiasta floppina. Todellinen herrasmiespelaaja, välillä tosin ottanut liiankin löysästi. Sarjan parhaita ylivoiman pyörittäjiä.”

”Salakavala sentteri. Tuntuu kuin mies ei tekisi mitään kaukalossa, sitten yhtäkkiä ilmestyy ja petaa avopaikan ketjukavereilleen.”



Juho-Tuomas Appel, Hokki (laitahyökkääjä)

”Syksyn helmi väsähti hivenen muun joukkueen tavoin kauden puolivälissä. Vei vuoden pimeimpinä hetkinä pakkeja luisteluvoimallaan pitkän narun päässä.”

”Aina vaarallinen hyökkäysalueella. Röyhkeä ja ahne kuten maalintekijän pitääkin.”

”Jo Appelin näkeminen sisäänpääsymaksun arvoista.”

”Kaksinkertainen Jatkoajan kuukauden Mestis-pelaaja.”



Sami Kaartinen, KalPa (laitahyökkääjä)

”Puolustavammassa roolissa ylioffensiivisen Mustosen takia, mutta teki silti paljon maaleja.”

”Jatkaa menoaan vahvana vaikka miehen seurat vaihtuu lähes joka kausi.”

”Taitava ja elegantti hyökkääjä.”


Kimmo Pikkarainen, K-Vantaa (puolustaja)

”Liigakokemus näkyy otteissa. Voi vaikuttaa verkkaiselta, mutta on vain ani harvoin myöhässä. Sarjan kovimpia viivapelotteita.”

”Vantaan pakkien liideri. Noussut kaikessa hiljaisuudessa all-around pakiksi, jolle mikään osa jääkiekossa ei ole heikko.”

”Käynnistää usein Vantaan hyökkäykset. Hyvä kuti ja hyvä pelikäsitys. Parantanut myös puolustuspeliään.”



Chris Allen, Sport( puolustaja)

”Räiskyvä kanukkipakki. Kova kuti, pystyy pelaamaan kovaa ja oma mies hukkuu harvoin.”

”Omassa päässä vahva, vaikkei olekaan fyysinen. Nousut maalille ovat aina oikea-aikaisia.”

”Tärkeä pelaaja koko Mestiksen imagolle.”



Pasi Kuivalainen, KalPa (maalivahti)

”Vähensi viime kaudesta markkinointitehtäviään – tulos näkyi heti. Ailahtelua entistä vähemmän, huipputorjuntoja enemmän.”

”Konkarivahti on KalPan peräpään viimeinen lukko, joka harvoin pettää.”

”Vanha herra ei näytä merkkejä hiipumisesta. Maalivahdit usein paranevat iän myötä, niin nytkin.”


Runkosarjan paras valmentaja



Risto Dufva, Jukurit

”Valmentaminen on tulosurheilua, ja ainakin tämän Risto on sisäistänyt loistavasti. Jukureiden menestyksen suurin yksittäinen syy.”

”Huikea valmennusvelho. Jukurit ei lähtenyt varustelukilpailuun mukaan, mutta suoritusvarma Jukurit on siitä huolimatta taas aivan kärjessä. Edellä vain ylivertaisella materiaalillaan KalPa, eikä sekään niin kaukana kuin pelaajamateriaalin puolesta pitäisi olla.”

”On se kone ja niin Jukuritkin. Jääkiekko on Dufvan kansioissa maalinestopeli.”

”Täydellistä kurinalaisuutta, tehokkain pelisysteemi.”

”Ei Jukureiden peräpää paperilla nyt ihan noin kova ollut...”


vaikuta

Osuivatko Jatkoajan valinnat kohdilleen?
Valitse omat tähdistösi

Runkosarjan paras päätuomari



Tuomo Sorakangas

”Erittäin johdonmukainen ja tiukka linja. Miehen tuomaroimissa otteluissa on ollut paljon liikettä, koska kiekottoman pelaajan estämisiin ja kahvauksiin on puututtu aina isolla kädellä. Uskaltaa puhaltaa jäähyjä myös ratkaisuminuuteilla ja alivoimilla.”


Tulokset ja varamiehet

Maalivahtien kärkikaksikko erottui selvästi muusta porukasta. Jukureiden takalinjoilla loistanut Strömberg jäi kärkikaksikon ulkopuolelle vain yhdessä äänestyslipukkeessa ja sai kymmenen ykkösmainintaa. Yhtä selväksi kakkoseksi valittu Kuivalainen sai ääniä 14 toimittajalta. Kannatusta runkosarjan parhaaksi vahdiksi saivat myös Kiekko-Vantaan Antti Niemi ja Hokin Sasu Hovi. Kumpaakin nuorukaista kehuttiin varmuudesta ja annettiin tunnustusta suuresta panoksesta joukkueen menetykselle:



maalivahdit:

Mikko
Strömberg, Jukurit
65 (10)

Pasi
Kuivalainen, KalPa
40 (3)

Antti
Niemi, K-Vantaa
17 (2)

Sasu
Hovi, Hokki
17 (1)

”Niemi on todella varma ja hyvä maalivahti. Kiekko-Vantaan puolustus kun ei kuitenkaan ole ihan sarjan pitävimpiä.”

”Nostanut tasoaan kauden mittaan eniten Mestis-veskareista. Sai viimein vastuuta, ja osoitti ansainneensa sen.”
”Keskitason joukkueen takana torjunut loistavilla otteilla joukkueelleen monta sarjapistettä. Ilman Niemeä pudotuspelit voisivat olla KiValle vain haave.”



”Ilman Hovia Hokki olisi luultavasti joutunut taistelemaan tosissaan kotiedusta. Erinomainen torjuntaprosentti keskinkertaisen puolustuksen takana.”

”Vahvoilla sarjan MVP:ksi. Suurin osa Hokin voitoista tuli maalin tai kahden erolla, jolloin maalivahdin hyvät otteet nousevat entistäkin suurempaan asemaan.”

”Pikku-ukon otteissa oli ihailtavaa tasaisuutta, vaikka reissaamisen Tampere-Kajaani-välillä olisi voinut kuvitella häiritsevän.”



Puolustajien kohdalla joukosta erottui viisi nimeä. Kaikkien listoilleen rankkaama Suhonen nappasi viime vuotiseen tapaan ykköstittelin itselleen – tällä kertaa tosin vain rinnanmitalla ennen pakkipariaan. Niukasti ensimmäisestä tähtikuusikosta jäänyt Pikkarainen oli Suhosen tavoin yhdeksän toimittajan valinta ykkönyrkkiin. Neljännestä sijasta taistelivat tiukimmin Sport-puolustajat Allen ja Jussi Heikkinen – tällä kertaa valinta kohdistui kanadalaiseen, vaikka Heikkinen veikin ykkössijat nimiinsä 4-3. Heikkinen sai tunnustusta kehittymisestään:



puolustajat:

Samuli Suhonen, KalPa
62 (9)

Juha Alastalo, KalPa
59 (7)

Kimmo Pikkarainen, K-Vantaa
55 (9)

Chris Allen, Sport
42 (3)

Jussi Heikkinen, Sport
34 (4)

Joni Tuominen, Jukurit
9 (0)

”Petrasi paljon viime kaudesta. Maltillisuutta tullut paljon ja höntsääminen vähentynyt. Vähemmän riskialtis kuin vuosiin.”

”Väkevä hyökkäävä puolustaja: kova kuti ja mukavat pistelukemat.”

”Liigakausi opetti paljon ja palasi Sportiin kuin uutena miehenä. Vaarallinen toisen aallon pelaaja on kehittynyt puolustuspäässäkin.”



Edellä mainitun viisikon ohella ääniä sai peräti yhdeksän muutakin puolustajaa. Erot olivat kuitenkin todella selviä, sillä kaikki muut jäivät ilman ykkössijoituksia ja alle kymmeneen pisteeseen. Eniten hajaääniä sai tuosta porukasta sai Jukureiden Joni Tuominen: ”Jukuri-pakiston taitoniekka. Lukee peliä hyvin ja avaukset mallikkaita.”

KalPan NHL-vahvistus Hall keräsi äänestyksen muhkeimman pistepotin. Vain yksi äänestäjistä rankkasi Nashvillen ammattilaisen muulle kuin ensimmäiselle sijalle. Yhdeksän kakkossijaa kahminut Loppi oli suhteellisen valinta kakkostähdistön keskushyökkääjäksi, ennen Jukureiden Tero Koposta ja Hermeksen Jari-Pekka Pajulaa. Molemmat kärkikaksikon haastaneista keskushyökkääjistä keräsivät kehuja ennen kaikkea joukkuepelaajina:



keskushyökkääjät:

Adam Hall, KalPa
76 (15)

Matias Loppi, K-Vantaa
28 (0)

Tero Koponen, Jukurit
18 (0)

Jari-Pekka Pajula, Hermes
13 (1)

”Koponen ei ehkä roiku pistepörssin kärkipäässä, mutta on silti sarjan parhaita senttereitä.”

”Hyvä aloittaja ja varsinkin puolustuspäässä arvossaan.”

”Erinomainen tehotilastolukema osoittaa, että töitä tehdään urakalla - kahteen suuntaan.



”Pajula on sarjan aliarvostetuimpia pelaajia. Vahva sekä puolustus- että hyökkäysalueella. Liigatasoa, jos vain itse haluaa.”

”Hermeksen tärkein kenttäpelaaja, hyvät tehot eivät syöneet puolustusintoa.”

”Kookas, mutta mainettaan parempi luistelija, on joka ottelussa tähtien arvoinen. Maalinedustalla pitelemätön.”



Laitahyökkääjien osalta hajonta oli suurinta ja rannalle jäätiin vielä kovillakin äänimäärillä. Pistepörssinkin voittaneen Mustosen valinta oli kuitenkin käytännössä yksimielinen: kuopiolainen mahtui ykköskuusikkoon 12 toimittajan valinnoissa ja oli loppujen listoilla kakkoskentässä. Toiseksi ykkösnyrkin laituriksi valitun Vilenin nimi uupui vain yhdestä lapusta, ykkössijoja kertyi seitsemän. Liukasliikkeinen Appel oli Suhosen ja Mustosen ohella ainoa pelaaja, joka sai ääniä kaikilta toimittajilta. Myös Kaartinen keräsi kunniaa tasaisesti, yltäen kakkostähdistöön, vaikka saikin vain yhden ykkössijan tililleen.

Ääniä sai myös kuusi muuta laitahyökkääjää, joista selvimpinä haastajina erottuivat Jukureiden Samuli Piiroinen, sekä kalpalaiset Kasper Kenig ja Marko Ahosilta. Kuopiolaisten kohdalla ihasteltiin tehoja, Piiroisen perusteluissa muistutettiin Jukureiden tasavahvasta materiaalista, josta ei yleensä kukaan nouse selvästi muiden ylle:



laitahyökkääjät:
Tomi Mustonen, KalPa 72 (12)

Jaska Vilen, Haukat
55 (7)

Juho-Tuomas Appel, Hokki
44 (5)
Sami Kaartinen, KalPa 37 (1)
Samuli Piiroinen, Jukurit 25 (4)

Kasper Kenig, KalPa
25 (2)

Marko Ahosilta, KalPa
18 (1)

”Kenig: Pieni ja vikkelä. Hyvä määrä pisteitä.”

”Nostanut tasoaan viime vuodesta huomattavasti.”

”Aiempaa monipuolisempi.”



”Ahosilta on vuodesta toiseen huomaamattoman hyvä. NHL-varaus ei ollut turha.”

”Nousi syksyllä KalPan johtotähdeksi. Rooli vaihtui maalintekijästä pelintekijäksi: jakaa todella ovelia syöttöjä.
”Paras kausi vuosiin.”



”Piiroisen kultakausi. Jukureista ei ole helppoa erottua edukseen, mutta Piiroinen on onnistunut siinä.”

”Joukkueen pelitapa ei rohkaise yksilöitä menestymään, mutta Piiroinen on tästä huolimatta ollut kuuma.”

”Nousi tasaisesta Jukuri-pakasta esiin ja tammikuussa todelliseen loistoon. Tekee maalit hyvällä prosentilla.”


Tiukimmat tittelit



Valmentajien osalta tiukin kisa tittelistä käytiin kahden miehen voimin. Jos kärjen järjestys oltaisiin käännetty toisin päin, olisi eroa voinut kuvata ehkäpä ”hiuksen hienoksi”. Nyt tuo termi ei oikein käytettäväksi sovellu, sillä voiton vei helppohoitoisesta kampauksestaan tunnettu Dufva. Peräti puolet äänestykseen osallistuneista toimittajista rankkasi myös muutama kausi takaperin parhaaksi valitun mikkeliläisen ykköseksi.



valmentajat:

Risto Dufva, Jukurit
49 (8)
Vladimir Kolek, Hokki 42 (4)

Mika Pieniniemi, KalPa
19 (2)
Kari Rauhanen, Jokipojat 16 (2)

Seitsemän pisteen päähän Dufvasta jäänyt Hokin Vladimir Kolek sai kuitenkin hänkin huomiota. Kolek sai tililleen neljä kärkisijaa ja jäi vain neljän äänestäjän lapuilta pois. Luotsia kehuttiin kauden suurimman yllättäjän menestyksen salaisuudeksi:

”Rauhallisen oloinen valmentaja, joka ilmeisesti nauttii arvostusta myös pelaajien keskuudessa. Harva uskoi Hokin kolmanteen sijaan ennen kauden alkua.”

”Kun sarjataulukkoa katsoo, Hokki on sarjan ainoita ylisuorittajia. Kolek tehnyt erinomaista työtä nostamalla Hokin kahdessa kaudessa varteenotettavaksi kärkijoukkueeksi.”

”Nostanut nuoren miehistön lopullisesti Mestiksen kärkeen. Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää.”

KalPan Mika Pieniniemi ja Jokipoikien ruoriin joulukuussa hypännyt Kari Rauhanen vakuuttivat kumpainenkin kaksi äänestäjää työnsä jäljellä. Perustelut olivat tällä kertaa varsin erilaiset, kuten joukkueiden tilanteistakin voi päätellä:

”Vaikka KalPan materiaali onkin loistava, niin Pieniniemi on tehnyt valtavan työn. Saanut joukkueen pelaamaan erittäin hyvää kiekkoa ja pärjännyt myös ns. ongelmapelaajien kanssa.”

”Runkosarjan voitto liigatason joukkueella. Niin sen piti mennäkin.”



”Kerrassaan uskomaton suunnanmuutos! Aika vain loppui kesken."

”Rauhanen käänsi Jokipoikien kurssin totaalisesti. Jos olisi saanut hinattua joukkueen karsintaviivan yläpuolelle, olisi ansainnut vuoden valmentajan tittelin.”



Hajaääniä saivat myös Salamoiden Vesa Surenkin (”Tuonut Kirkkonummelle tekemisen meininkiä. Bonuksena sarjaan tuotu lisäväri.”), vuosi sitten parhaana palkittu Hermeksen Pasi Arvonen (”Hermeksen kokoonpano elää kaudesta toiseen paljon, silti joukkue on aivan kärkipään nippu.”) sekä Haukkojen Jan Lehti (”Antaa pelaajien toteuttaa itseään eikä sulata heistä erottamatonta massaa. Yhdeksäs sija on hyvä saavutus Mestiksen selvästi pienibudjettisimmalta seuralta.”)



tuomarit:
Tuomo Sorakangas 13 (2)
Tommi T. Laitinen 13 (1)
Jari Levonen 10 (2)
Ville Vuohtoniemi 10 (0)

Kaikkein tiukimmaksi osoittautui runkosarjan parhaan päätuomarin valinta. Äänestysprosentti jäi tässä kategoriassa muita alhaisemmaksi, sillä vain kymmenen toimittajaa osasi panna järjestykseen raitapaitoja. Osa katsoi, ettei omaa riittävästi näköalaa, muutama taasen äänesti harkitusti tyhjää kolmea parasta tuomaria kysyttäessä.

taustaa

Tähdistöstä liigaan?

Jatkoajan tähdistövalinta ei vielä takaa paikkaa SM-liigasta, mutta ei siitä paljon puutukaan… Kolmen edellisen kevään ykköskuusikkojen pelaajista seuraavaksi kaudeksi pykälää ylemmäs on yli puolet pelureista: 56%. Mestiksessä on tähdistä jatkanut vain 28%. Kakkostähdistöstä liigaan on ponkaissut vain 22% pelaajista ja samassa sarjassa jatkanut kaksi kolmesta.

Koska Mestiksessä on tällä kaudella viheltänyt lukuisa määrä eri tuomareita, mutta lähinnä joka paikkakunnalla on pyörinyt tutut nimet lähialueilta, syntyi äänestyksessä rutkasti hajontaa. Voittaja saatiin kuitenkin selville niukimmalla mahdollisella erolla: tasapisteisiin Sorakankaan kanssa yltänyt Tommi Laitinen jäi kakkoseksi, ykkössijoitusten turvin. Kannatusta sarjan parhaaksi tuomariksi saivat myös Jari Levonen, Mika Sinkkonen, Tom Laaksonen ja Simo Saarinen. Viime kauden ykkönen, Jarkko Kosonen, mahtui nyt vain kahdelle äänestyslapulle.



Jatkoajan aiemmat tähdistöt:

2003-2004

2002-2003

2001-2002

Jatkoajan kuukauden pelaajat:

Syyskuu: Jaska Vilen, Haukat

Lokakuu: Juho-Tuomas Appel, Hokki

Marraskuu: Tomi Mustonen, KalPa

Joulukuu: Juho-Tuomas Appel, Hokki

Tammikuu: Samuli Piiroinen, Jukurit

Helmikuu: Adam Hall, KalPa

» Lähetä palautetta toimitukselle