Surenkinin Salamoissa mennään kovaa

MESTIS / Haastattelu
Julkisuudessa arvuuteltiin Esa Tikkastakin, mutta kun Salamoiden päävalmentaja toukokuussa valittiin, veti HIFK:n nuorten parissa ja Baltiassa valmennuskannuksensa hankkinut Vesa Surenkin pisimmän korren. Talven mittaan nähdään, kuinka hyvin ensimmäisen kauden Mestis-päävalmentaja joukkojaan peluuttaa, mutta se tiedetään jo, että kuntopuoleen eivät kirkkonummelaisryhmän menestystoiveet kaadu.

Urakan alku on ollut vauhdikas.

- Kesä on mennyt reippaasti. Puolet joukkueesta on uusiutunut, mutta olemme saaneet 15 kaverin perusryhmän harjoittelemaan kaksi kertaa päivässä läpi kesän. Monilla on harjoitushistoria ollut huono, harjoitusmäärät ovat olleet liian pieniä. Pelaamisen ja osaamisen taso on saatava nousemaan, toteaa Vesa Surenkin.

- Selviä heikkouksia ei joukkueessa ole, mutta liian moni on aiemmin saanut vain pelailla. Otteen on nyt oltava selkeästi ammattimaisempi, kuntovalmentajataustainen Surenkin tietää.

Analyysi

Kirkkonummella tahdotaan vakiintua
Lue lisää

Vastausta kysymykseen työnjaosta toisen valmentajan Ari Lähteenmäen kanssa Surenkin miettii hetken, sillä Kirkkonummen kiekkoylpeyttä viedään eteenpäin tiiviissä yhteistyössä.

- Peluutan hyökkääjiä ja Allu pakkeja, mutta yhdessä mietitään asiat. Minulla on tietysti vastuu kokonaisuudesta. Kesäharjoitukset vedin yksin, kun seuralla ei ollut resursseja käyttää meitä molempia. Ymmärrettävää tietysti näinkin nuorelta seuralta.

Vaikka toinen valmentajista ei kesällä ruodussa ollutkaan, ei Kirkkonummella ehditty seisoskella tumput suorina kesähelteilläkään. Tai ei olisi ehditty, vaikka niitä helteitä olisi ollutkin.

- Vepu on jämpti kaveri. Kovaa on menty. Harjoituksissa on ollut ideaa, ja jätkät ovat tehneet kovasti duunia, kiitteli Allu Lähteenmäki jo elokuun alussa.

Joukkuepeli

Jos ulkopuolisen jääkiekon seuraajan pitäisi nimetä Salamoiden pelaajia, lista ei välttämättä olisi pitkä. Mestiksen pistepörssiä viime talvena jopa johtaneen taitavan Karo Koivusen moni luultavasti tietäisi - ehkäpä liigassa esiintyneen maalivahti Tommi Tervonkin - mutta muuten kirkkonummelaisjoukkue vaikuttaa tasaiselta ryhmältä, joka profiloituu kenties paremmin joukkueena kuin yksilöinä. Tätä tukevat myös vastuuvalmentaja Surenkinin lausunnot, joissa esille nostetaan kokonaisuus, ei niinkään yksittäisiä pelaajia.

- Pyrimme pelaamaan joukkueena, ja kaikilla osa-alueilla pyritään suoritusta parantamaan. Saamaan lisää liikettä ja taitoa. Monesti taito mielletään pelkästään kiekon kanssa taiteiluksi, mutta tämän päivän kiekko on taito-osaamista kaikilla osa-alueilla. Salamat tulee pelaamaan aktiivista, liikkuvaa jääkiekkoa, Surenkin lupaa.

Kirkkonummelaisryhmän valmistautuminen toistaiseksi tasokkaimpaan ja todennäköisesti myös mielenkiintoisimpaan Mestis-kauteen on ollut harjoitusotteluiden osalta kolmijakoinen. Aluksi Salamat kohtasi pääkaupunkiseudun A-juniorijoukkueita ja sen jälkeen valokeilaan napattiin 0-4-tappioon päättynyt kohtaaminen HIFK:n kanssa. Kuudessa viimeisimmässä ottelussa Salamat on kohdannut muita Mestis-joukkueita ja hakenut koostumuksia sarjapeleihin. Saldona kilpakumppaneista on ollut kolme voittoa, kaksi tasapeliä ja yksi Kajaanin Hokille kärsitty tappio.

- A-junnuja vastaan päästiin pelaamaan kesän jäljiltä suurin into pois. HIFK:n liigajoukkuetta vastaan pelattu ottelu tarjosi pelaajillemme mahdollisuuden verrata tasoaan maan huippuosaajiin. Mestis-joukkueita vastaan on rakennettu omaa peliä, ja joka kerta on saatu peliin jotain lisää, joten ihan hyvältä näyttää, kertoo Vesa Surenkin luottavaisena.

Hyvältä näyttää myös sikäli, että sairaslistalla on hiljaista.

Liigayhteistyöstä hyötyä

Kauden kynnyksellä Salamoiden vahvuuteen on liittynyt Espoon Bluesin liigaryhmästä lupaava 20-vuotias puolustaja Tommi Pelkonen, eikä kiekollisesti taitava nuorukainen jää ainoaksi liigapelaajaksi, joka kauden mittaan Kirkkonummella pelaa. Salamat aikoo tehdä tiivistä yhteistyötä pääkaupunkiseudun liigajoukkueiden kanssa. SM-liigassa vähälle vastuulle jäävät tai loukkaantumisesta toipuvat pelaajat pääsevät Kirkkonummelle hakemaan pelituntumaa ennen liigan parrasvaloja.

Vastaava kuvio on ollut käytössä monella eri paikkakunnalla, ja kokemukset ovat vaihdelleet suuresti. Toisinaan yhteistyöstä on jäänyt karvaskin maku, mutta Surenkin uskoo yhteistyön hyödyllisyyteen myös oman joukkueensa kannalta.

- Näen kuvion pelkästään positiivisena. Saamme liigatason pelaajia joukkuettamme vahvistamaan. Huono puoli on tietysti se, että joku joutuu paikkansa silloin luovuttamaan, mutta kyseessä on silloin pelillisesti heikoiten pelannut kaveri. Olkoon se opiksi hänelle ja muille.

Vesa Surenkin on pelannut toistasataa SM-liigaottelua HIFK:ssa kausina 80-luvun loppupuolella, ja valmennuskokemusta on karttunut niin HIFK:n nuorten parista kuin ulkomailtakin. Perinteisille pohjanmaalaisille tai savolaisille kiekkojännäreille Mestis-valmentajatulokas ei silti ole välttämättä tuttu persoona. Millainen valmentaja herra nimeltä Vesa Surenkin sitten oikein on?

- Mä oon tosi mukava kaveri.

» Lähetä palautetta toimitukselle