Mielipide

Mestiksen ”El Clásico”

MESTIS / Kolumni
Mestis-kausi 2011–2012 on edennyt jo välierävaiheeseen. Kaavio iski samaan pariin kaksi suurseuraa KooKoon ja Sportin, jotka kohtasivat vastaavassa vaiheessa myös viime keväänä. Luvassa on revanssihenkeä, kiivasta pudotuspelikamppailua ja Mestis-viihdettä parhaimmillaan.

Mestiksen välierissä on tarjolla todellinen herkkupala, kun perinteikkäät Vaasan Sport ja Kouvolan KooKoo mittelevät toisesta finaalipaikasta viimekeväiseen tapaan. Ottelusarja on toisinto viime kaudesta, jolloin Sport eteni KooKoon kustannuksella finaaleihin otteluvoitoin 3-1.

Molemmilla joukkueilla on mukana vielä lukuisia pelaajia viimekautisista joukkueista. Onpa mukana myös Ari Gröndahl, joka viime kaudella pettyi KooKoo-paidassa, mutta nyt pyrkii aiheuttamaan ex-kotiyleisölleen uusia negatiivisia tuntemuksia Sport-paidassa. Kalavelkojenmaksu lienee kouvolalaisten teema, siinä missä Sport pyrkii uusimaan viime kauden temppunsa.

Kummallekin Mestis-Goljatille pronssiotteluun päätyminen olisi pettymys, joten panosta riittää. Näissä kauden tärkeimmissä otteluissa syntyvät fanien viha- ja rakkaussuhteet, nuoremmilla ja miksei vähän vanhemmillakin pelaajilla on tilaisuus pelata itsensä kotiyleisön ikuiseksi suosikiksi – tai antisankariksi.

Kahtena edellisenä keväänä itsensä suurista tavoitteista huolimatta ”vain” pronssipelistä löytänyt KooKoo lähti kauteen jälleen suurin suunnitelmin. Kauden aikana sattui ja tapahtui, pelaajia tuli ja meni ja peliesityksissä oli välillä paljonkin petrattavaa. Merkittävin muutos nähtiin penkin takana, kun Ismo Lehkosen kolmen vuoden KooKoo-projektin viimeisenä keväänä joukkuetta luotsaakin Juha Juujärvi.

Kaikista vastoinkäymisistä ja muutosprosesseista huolimatta KooKoo päätyi runkosarjassa toiselle sijalle, ja nauttii sen myötä välierissä kotiedusta. Tavoite on selvä, värikkäästä kaudesta huolimatta Kouvolassa halutaan nähdä Mestis-finaaleja kymmenen vuoden tauon jälkeen.
Puolivälierissä KooKoo sai taistella Kajaanin Hokin kanssa varsin tasapäisen kuuden ottelun sarjan, joka päättyi vasta maanantaina. Kouvolalaisille ei siis ole liioin lepoa kertynyt, mutta ainakin muutaman päivän KooKookin pääsi huilauttamaan pois mustelmia ja muita kevyitä pelitilannekolhuja. Toisaalta Jiri Veistolan polvelle kaksi lisälepopäivää tuskin ihmeitä teki, mutta tässä vaiheessa kautta pieniä kolhuja on miltei jokaisella, ja niille hetken hengähdystauko oli varmasti tervetullut.

Vaasalaiset pelasivat jääkiekkoa parhaimmillaan marraskuusta aina tammikuun loppuun saakka. Joukkue otti pisteitä jokaisesta ottelusta ja varsinkin Kuparisaari muodostui vastustajan kannalta mahdottomaksi paikaksi pelata. Vasta runkosarjan loppukiri muodostui vuoristoradaksi, osin päävalmentaja Pasi Räsäsen harjoittaman rotaation seurauksena.

Sport pääsee välieriin levänneenä, sillä TUTO Hockey kaatui suoraan neljässä ottelussa ilman kummoista vastarintaa. Joukkue tosin oli jo ennestään terve, joten puolentoista viikon lisälevolle ei akuuttia tarvetta ollut, mutta ainakin kotkapaidat pääsevät KooKoon kimppuun hyvin harjoitelleena ja levänneenä.


KooKoon Rämö on jälleen tärkeässä roolissa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

KooKoon vahvuudet puolustuspelaamisessa

KooKoon suurimmat vahvuudet löytyvät kotiedun lisäksi peräpäästä. Joukkueen viisikkopuolustus on ollut erittäin vahvalla tasolla syksystä lähtien, minkä seurauksena joukkue päästi runkosarjassa vähiten maaleja.

Puolivälierissä Hokki teki kuudessa ottelussa kymmenen maalia, mutta niistä peräti seitsemän miesylivoiman turvin. Kuudessa ottelussa KooKoo päästi siis tasakentällisin vain kolme maalia omiin! Tylyin osoitus kouvolalaisten kurinalaisesta puolustuspelaamisesta saatiin puolivälieräsarjan päättäneessä kuudennessa ottelussa, jossa KooKoo riisui kotijoukkue Hokin täydellisesti aseista.

Toimivan viisikkopuolustamisen ja hyvän puolustusmotivaation lisäksi KooKoon oman pään puhtaudesta suuri kiitos kuuluu maalivahti Mikko Rämölle. Runkosarjaa dominoinut veskari jatkoi hyviä otteita myös puolivälierissä, joten joukkue voi luottaa kokeneeseen kassariinsa täysin.

Tiiviin peräpään ohella KooKoon suurin vahvuus Sportiin verrattuna on pelituntuma. Kuuden ottelun kiivas ja tasaväkinen puolivälieräsarja antaa kiihkeään välieräsarjaan huomattavasti paremmat lähtökohdat kuin vaasalaisten kokema TUTO Hockeyn ylijuokseminen.

Pudotuspelikiekko on pudotuspelikiekkoa, ja sitä Sport ei vielä TUTOa vastaan päässyt kokeilemaan. KooKoon tuntuma ”tosipeleihin” antaa joukkueelle ainakin sarjan alkuvaiheessa etulyöntiasemaa.

Kouvolalaisten henkistä pääomaa ovat kuuden puolivälieräottelun lisäksi kasvattaneet lukuisat viime hetkien voitot. Runkosarjan lopulla Olli Julkunen teki kolmessa ottelussa putkeen voittomaalin kahden viimeisen peliminuutin aikana. Puolivälierissä sama mies ratkaisi ensimmäisen ottelun viisi minuuttia ennen päätössummeria ja viidennen ottelun jatkoajalla.

Sillasta nouseminen on siis kouvolalaisille tuttuja ja niiden tuomat myönteiset kokemukset ovat KooKoolle valtava voimavara.

Paratiisin tummat pilvet

Kouvolalaisessa kiekkoidyllissä on myös murheenkryynejä. Takana on raastava puolivälieräsarja, loukkaantumiset piinaavat, valmentaja on vasta vaihtunut eikä peli aina tahdo pysyä kasassa koko 60-minuuttista.

Loppupeleissä kiivaasta Hokki-sarjasta lienee joukkueelle pitkistä bussimatkoista huolimatta enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta sarjan venyessä väsymiskortti voi tulla ajankohtaiseksi.

Puolivälierässä KooKoon kahta kärkiketjua kuormitettiin paljon, joten sairastuvalta kantautuvat tiedot tulevat todella tarpeeseen: Iivo Hokkanen palasi jo viimeiseen puolivälierään ja Niklas Sirénin pitkittynyt kuumekin alkaa olla voitettu kanta. Kahden avainhyökkääjän paluut mahdollistavat suurimman vastuun jakamisen laajemmalle sektorille, kun joukkue saa kasattua kolmannenkin nimekkään hyökkäysvitjan.

Kaksi tervehtynyttä hyökkääjää eivät vielä suoraan ratkaise KooKoon pelin ongelmakohtia, joista suurin on ollut pelin pysyminen kasassa. Ottelu kestää vähintään 60 peliminuuttia, mutta KooKoon ote ei ole aina yhtä pitkäkestoista. Näin kävi esimerkiksi neljännen puolivälieräottelun avaus- ja viidennen pelin toisessa erässä, joissa KooKoo oli hyvin kiekkoa liikuttaneen Hokin riepoteltavana.

Päävalmentaja Juha Juujärvi on luotsannut kouvolalaisjoukkuetta nyt kuukauden. Oululaislähtöisen valmentajan saldo KooKoo-peräsimessä on kelvollinen, kasassa on kahdeksan voittoa ja neljä tappiota. Juujärven aikana KooKoon peli on koko ajan kehittynyt myönteiseen suuntaan, joten ei kouvolalaisten tarvitse yltiöhuolissaan olla ykköskoutsinsa lyhyestä ajasta joukkueen parissa.


Tapion tehoja Sport kaipaa myös välierissä.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Luissa ja ytimissä

Sportin vuoristoratamaisesta runkosarjan lopusta huolimatta Räsäsen kiekkokontrolliin pohjautuva pelitapa on joukkueella kuitenkin selkäytimissä. Terve joukkue vyöryikin koko materiaalillaan pudotuspelien ensimmäisen vastustajansa TUTOn ylitse suoraan lukemin 4-0.

Parasta vaasalaisten kannalta oli se, että onnistumisia syntyi laajalla rintamalla. Joukkue teki neljässä ottelussa yhteensä 24 maalia, mutta päästi vain viisi.

Kolmannessa ottelussa, joka päättyi lukemiin 9-0, peräti kaksi Sportin pelaajaa onnistui tekemään hattutempun. Sekä Samuli Virkkunen että Jussi Tapio onnistuivat ohittamaan turkulaisten maalivahdin kolme kertaa ottelun aikana. Erityisen maukasta maalien tekeminen oli varmasti Tapiolle, joka pelasi pudotuspelien kaksi ensimmäistä ottelua varjojen mailla.

Tapio onkin yksi niitä pelaajia, joka saattaa voittaa välillä yksinään ottelun Mestiksessä - jopa pudotuspeleissä.

Pudotuspelien hengessä Sportin haalariosasto on myös herännyt taisteluun. TUTO-sarjassa esille nousi varsinkin Lassi Kokkalan johtama kolmoskentällinen, joka sai Räsäseltä paljon vastuuta sarjan aikana. Kokkalan kanssa hyökkäävät Virkkunen ja Juuso Mörsky pystyvät pimentämään vastustajan kärkihyökkääjät, mutta kehittämään myös omia hyökkäyskuvioitaan. Tästä osoituksena esimerkiksi Virkkusen kolme maalia edellisen sarjan kolmannessa ottelussa.

Erikoistilanne-etu Sportilla

Suuri kysymysmerkki KooKoon palapelissä kohdistuu erikoistilannepelaamiseen. Runkosarjassa joukkueen alivoima oli suvereenisti sarjan parasta, mutta puolivälierissä Hokin yksinkertainen ylivoimapelaaminen takoi Mikko Rämön selän taa kuusi maalia – KooKoon alivoimaprosentti oli puolivälieräjoukkueista toiseksi huonoin.

Finaaliin mieliäkseen KooKoon täytyy saada alivoima jälleen kuntoon. Muutoin Sportin puolivälierien tehokkain ylivoima tulee ja tuhoaa kouvolalaisten finaaliunelmat. TUTO Hockey sai tuta vaasalaisten voiman alivoimalla neljässä ottelussa kuusi kertaa. Ratkaisijoita löytyi vieläpä laajalta rintamalta, sillä kukaan ei tehnyt yhtä YV-osumaa enempää.

Ylivoiman kanssa KooKoon tilanne on päinvastainen kuin alivoiman. Runkosarjassa se tökki pahasti, mutta Hokkia vastaan joka viides KooKoo-ylivoima tuotti tulosta – maaleja syntyi viisi. Runkosarjassa kouvolalaisten ylivoimaprosentti oli vain 11.8, joten reilun kahdeksan prosenttiyksikön kehitys on huomattava.

Kaiken kaikkiaan erikoistilannepelaamisessa Sport on tähän mennessä ollut parempi. Jo runkosarjassa sen ylivoima oli sarjan tehokkainta, ja sama meno siis jatkui myös puolivälierissä. Sarjan kannalta keskeistä onkin KooKoo-rangaistusten jälkeiset peliminuutit – saako KooKoo alivoimansa taas tilkittyä, vai murjooko Sport-ylivoima joukkueen helppoon välierävoittoon?


KooKoon ja Sportin arvioidut vahvuudet ja heikkoudet.

Vierasvoiton metsästys

KooKoo ja Sport ovat tämän kauden Mestiksen kaksi parasta kotijoukkuetta. Sport keräsi runkosarjassa kotijäällään 50 ja KooKoo 47 pistettä. Molemmat ovat joulukuun ensimmäisen päivän jälkeen hävinneet vain kaksi kotiottelua.

Tähän faktaan peilaten KooKoon kotietu voi nousta arvoon arvaamattomaan. Tosin myös viime keväänä KooKoolla oli välierävaiheessa kotietu, mutta Sport marssi finaaleihin ja lopulta aina mestaruuteen asti.

Tuolloin Sport haki heti ensimmäisestä Kouvolan-ottelusta arvokkaan the stealin loukkaantunutta Mikko Rämöä tuuranneen Mikael Vuorion pienoisella avustuksella. KooKoo ei kyennyt hakemaan vierasvoittoa – ei, vaikka johti neljättä ottelua kahden erän jälkeen Vaasassa 2-0.

Erityisen suuri merkitys avausottelulla on myös nyt. Jos KooKoo pystyy kotiyleisönsä edessä voittamaan toistaiseksi omaa pelikirjaansa varmemmin toteuttaneen vaasalaisjoukkueen, tulee tästä divarijoukkueiden klassikkokohtaamisesta varmasti ikimuistoinen.

Jos ei, on kouvolalaisten tie finaaleihin pitkä ja kivinen, jopa liian pitkä ja kivinen.

Arvio ottelusarjasta:

Kahden todella hyvän joukkueen pudotuspelisarjasta tulee äärimmäisen tasainen. Toisen suvereenia ylijuoksua on turha odottaa, sillä kotiyleisön edessä kumpikaan ei hevillä häviä. Fanit sekä Vaasassa että Kouvolassa saavat osakseen sekä iloja että suruja, kun voittaja ratkeaa vasta lopullisessa viidennessä ottelussa. KooKoollakin on saumansa, pomppu sinne tai pomppu tänne, mutta Sport lähtee sarjaan pienoisena ennakkosuosikkina.

Sport finaaliin voitoin 3-2.

Jatkoajan pudotuspeliennakko

» Lähetä palautetta toimitukselle