Ylösen pudotuspelikeväälle varaslähtö

MESTIS / Haastattelu
Antti Ylönen tietää, mitä pudotuspelikevät voi parhaimmillaan tarjota. Puolustajaa kummastuttaa puhua pudotuspelikeväästä, sillä Mestiksen kiima-aika käynnistyy jo kesken helmikuun pyryjen. Syy ihmettelyyn on luonnollinen – Ylönen kun on tahkonnut SM-liigassa kevään ratkaisuotteluita.

Petri Mattilan Hokki-joukkue kasautui pikku hiljaa miehen otettua joukkue haltuunsa viime kevään korvalla. Joukkueesta muodostui loppujen lopuksi aikaisempia miehistöjä kokeneempi.

Aimo annoksen kokemusta linnapaidat saivat puolustaja Antti Ylösen liityttyä joukkueeseen artistisopimuksella, joka myöhemmin jatkettiin kauden loppuun saakka kestäneeksi kontrahdiksi. Ennen pestin vakinaistamista joulukuun lopulla harva uskoi Ylösen luutivan takalinjoilla kauden loppuun saakka.

Loppujen lopuksi Ylönen kiekkoili yhden ottelun Lahden Pelicansin takalinjoilla paikkaamassa pussinokkien puolustajavajetta. Ulkomaille tähynneen Ylösen eteen ei kuitenkaan tarjoutunut sopimuspaperia, joka olisi saanut peluria jättämään Kajaanin taakseen.

– Ei lähtö hirveän lähellä loppujen lopuksi ollut. Kaikennäköisiä tarjouksia sain, joiden joukossa ei ollut pelillisesti eikä urheilullisesti sellaista mitä täältä en olisi saanut, Ylönen paljastaa.

Sattumaa tai ei, Hokin pelillisesti ja tuloksellisesti paras ajanjakso sattui tammikuulle, jolloin Ylösestä oli juuri leivottu virallisesti seuran mies. Koko sarjassa kolmanneksi kovimmat peliminuutit saldonnut Ylönen on saanut Kajaanissa sitä mitä on ollut vailla.

– Pitäisikö sanoa, että ihan hyvin tämä on omalta osaltani sujunut. Odotusten mukaisesti sikäli, että tarjolla on ollut iso rooli ja paljon vastuuta. Onnistumisia pisteiden muodossa ei ole tullut tarpeeksi. 20 maaliin olisi ollut mahdollisuudet, mutta kun ei näillä käsillä niistäkään paikoista mene, Ylönen veistelee.

Toisaalta Ylösen varaan ei varsinaisesti maalintekoa liene laskettu. Useammat pudotuspelit Oulun Kärpissä pelanneen Ylösen tililtä löytyy yksi playoffs–maali. Tuo maali oli sitäkin tärkeämpi, kun Ylösen vuoden 2008 toisessa SM-liiga-finaalissa lähettämä viivakuti lirui Bernd Brücklerin varusteista sisään. Vielä saman viikon aikana Oulussa juhlittiin mestaruutta.


Ylönen pärjää koostaan huolimatta myös maalinedustalla.

Aallon harjalla taiteilua

Runkosarjassa kolme kertaa maalipuiden väliin osuneelta Ylöseltä odotetaankin jotain aivan muuta kuin maaleja. Välillä melkoisessa riepotuksessa olleesta Hokki-puolustuksesta Ylönen on käytännössä ainoa, joka pystyi koko kauden pelin sisällä. Omalla alueella Ylönen oli joukkueen ehdottomasti varmin pelaaja.

Varmuutta omalla alueella toden totta kaivataankin. Etenkin, kun kyseessä ovat pudotuspelit, joista liminkalaisella on kokemusta.

– Olen tottunut pelaamaan pudotuspelejä, eikä ole montaa vuotta ettei olisi näitä pelannut. Aika aikainen vaihe kun Mestiksessä pelataan pleijareita, Ylönen huomauttaa.

Kajaanilaisten pukukopista löytyy myös joukko pelaajia, joille pudotuspelimaailma on huomattavasti tuntemattomampi.

– Nuoruuden intoa on pukukopissa melkoisesti. Siellä saa välillä rauhoitella nuorempia. Tämän innokkuuden voi kuitenkin kääntää vahvuudeksi, Ylönen näkee.

Haastajana KooKoon kimppuun hyökkäävä Hokki ei pystynyt luomaan runkosarjassa pelitavallista jatkumoa, joka olisi tuonut pisteitä laariin jatkuvalla syötöllä. Ylönen allekirjoittaa väitteen.

– Ei ole väärin sanoa noin. Aallon harjalta on tultu välillä kovaakin alas. Välillä hyvän pelin jälkeen eilinen on päässyt unohtumaan ja askelia taaksepäin on tullut välillä kaksikin kappaletta. Viime aikoina pelillinen ydin on ollut löytymässä, Ylönen näkee.

Oman mausteensa sarjaan tuo Petri Mattilan ja Juha Juujärven kohtaaminen. Vuonna 2004 pidemmän korren vei Juujärvi, jolloin hänen valmentamansa Tappara kaatoi Mattilan luotsaaman JYPin A-nuoret finaaleissa.

Tällä kaudella hyvän KooKoo-historian turvin sarjaan lähtevä Hokki ei ole ennättänyt kokea vielä kouvolalaisten kohtaamista Juujärven alaisuudessa. Ylönen ei kuitenkaan usko Hokin kärsivän siitä, ettei joukkue pystynyt perjantain videopalaverissa kelailemaan nauhoja Juujärven KooKoon ja Hokin välisistä kohtaamisista.

– Varmasti siellä [Kouvolassa] on saatu rauha kaikkeen tekemiseen. Tuskin kuitenkaan iso kuva on muuttunut radikaalisti siitä, mitä se meidän kohtaamisissamme on ollut, Ylönen arvio.

Pienimuotoista paikallishenkeäkin otttelupariin saadaan Ylösen kaivaessa esiin erään yksityiskohdan. Ylösenkin uraan vaikuttanut Juujärvi kun paljastuu Kempeleen kasvatiksi.

– Uskon, että Liminka pesee tässäkin kisassa Kempeleen!

» Lähetä palautetta toimitukselle