Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 47

MESTIS / Artikkeli
Mestiksen viime viikon tapahtumat olivat perin mollivoittoisia. Lempäälän Kisa tuli julkisuuteen talousvaikeuksistaan ja erinomaisesti menestyneen seuran tulovirtojen onkin käännyttävä nousuun. Viime kaudella karsinnoissa rypenyt Kajaanin Hokki on tuskaillut pelinsä kanssa, vaikka valoa tunnelin päässä kajastaa jo. Miten seurojen kurssit kääntyisivät?

Piippuhyllylle istahti tällä viikolla Lauri Lehtisen ja Ville Lepistön seuraksi Jatkoajan Kajaanin-toimituksen Aki Rossi.

1.erä: LeKi ilmoitti alkuviikosta talousvaikeuksistaan. Miten LeKin tarinan käy?

Lauri Lehtinen: Kisan tilanne on täysin poikkeuksellinen. Stereotyyppinen konkurssinpartaalla roikkuva seura roikkuu sarjan hännillä, pettää kannattajiensa luottamuksen ja törsää kulisseissa rahaa täysin toisarvoisiin seikkoihin. Näin ei kuitenkaan Lempäälässä ole. Joukkue on ollut jokaisella aiemmalla neljällä kaudellaan pudotuspeleissä, kruununaan kauden 2009–2010 neljäs sija. Tälläkin kaudella sinimustat ovat vahvasti matkalla kohti kevään otteluja. Toimistolla LeKi elää tiukkaa säästökuuria jo kolmatta kauttaan. Pelaajisto on koko seurahistorian halvin ja seuran hallintokulut ovat – kiitos talkootöiden – sarjan pienimmät.

LeKin tilanne on kuitenkin vakava. Kakkosella ja kolmosella alkavat yleisömäärät ovat lopun alkua, vaikka hallille oli viime perjantain kotiotteluun tullutkin uusia naamoja seuran pelastaminen tarkoituksenaan. Lempäälän 850 yritystä kattava sponsoripotentiaali täytyy saada heräämään, kaukalon tapahtumista tilanne ei ole kiinni. Mikäli katsojat eivät löydä hallille loppukauden aikana, Mestis menettää yhden hyvinhoidetun ja kiinnostavan seuran.


Anssi Tierannan kipparoima LeKi on vaikeuksissa.
Anette Naroma - http://anskun.net

Ville Lepistö: Lempäälässä kerrottiin ajoissa ja rehdisti ongelmista, mutta tuskin tilanne paranee tai edes neutralisoituu ilman ulkopuolista apua. Avuista lämpimin olisi suurempi yleisömäärä. Suomi-sarjan karsintasarjassakin oli parempia yleisökeskiarvoja, kuin Lempäälässä. Myös seuran edustusjoukkueen toimintamallia olisi hyvä tarkistaa. Pelkkänä Ilveksen ja Tapparan esikouluna ei pitkälle päästä.

Aki Rossi: En lähde leikkimään ennustajaa.

Tässä maassa on ihmisiä, joita LeKin kohtalo ei voisi vähempää kiinnostaa. Itse asiassa on joukko henkilöitä, jotka suorastaan toivovat tarinan päättyvän parin muun seuran tavoin. LeKi on pienelle joukolle todella tärkeä asia. Näen, että tällä hetkellä tämä joukko on yksinkertaisesti liian pieni pitämään LeKin sille urheilullisesti oikealla tasolla.

On sääli, mikäli nykyisten tulojensa ja menojensa kanssa balanssissa oleva seura kaatuu. Lempäälässä kun on eletty tarkan euron aikoja jo pitkään eivätkä ongelmat löydy holtittomasta johtamisesta tai hallitsemattomasta rahankäytöstä. Johtopuolella piinaa sama ongelma kuin fanitoiminnassa: LeKi henkilöityy tällä hetkellä liian vahvasti liian pieneen joukkoon.

Sympatiani ovat lempääläisten puolella niin kauan, kun kurjuudesta ja toiminnan vaikeudesta ei aleta itkemään sisältä päin julkisesti. Lempäälässä kaivataan nyt rationaalista ajattelua: onko toiminnan jatkumiselle edellytyksiä vai tuleeko sama kysymys eteen joka vuosi?

Lue lisää:

Kolumni: Ladalla moottoritiellä?

2.erä: Kajaanin Hokin peliesitykset ovat olleet hyvin ailahtelevia, joukkue käväisi myös tasaisen sarjan hännillä. Mistä kiikastaa Kajaanissa?

Lehtinen: Kajaanin Hokin ongelmat tiivistyvät tällä hetkellä vahvasti sen hyökkäyspäähän. Linnapaidat ovat tehneet vähiten maaleja Mestiksessä tällä kaudella, vaikka joukkueessa on lähtökohtaisesti useampi mielenkiintoinen nimi juuri hyökkääjistössä. Arttu Niskakangas lunastaa joukkueen parhaana pistemiehenä viime kaudella väläyttämäänsä potentiaalia. Lainalle hankitun Joni Karjalaisen täysfloppi oli suuri takaisku.

Kajaanilaisten päävalmentaja Petri Mattila uskoo työteliään ja hyökkäysvoittoisen pelityylin nimeen, mutta hyökkäyspelin organisoiminen on juuri tällä hetkellä puutteellista ja tästä pelin ailahtelu pohjimmiltaan johtuu. Joukkue on kuitenkin viime peleissään palannut nöyrän ja tuloksekkaan jääkiekon tielle.

Lepistö: Maalinteko ja ailahtelevat peliotteet, siinä taitavat olla kajaanilaisten alkukauden perisynnit. Viimeisistä kahdestatoista ottelusta Hokki on onnistunut voittamaan vain kolme. Kahdesti linnapaidat kokivat tappion jatkoajalla, tuollaiseen tappioputkeen ei ole yksinkertaisesti varaa kenelläkään. Tappioputket kasvattavat joukkuetta, tappioiden tiellä joukkue kasvaa yhtenäisemmäksi. Tällä hetkellä tie on valaistu, kun joukkue on saalistanut kolmesta edellisestä ottelusta seitsemän pistettä. Tästä on hyvä jatkaa, mutta nöyrän työnteon on jatkuttava.

Rossi: Tiivistetysti voidaan sanoa, että alkusyksystä Hokki paini puolustuspään ongelmien kanssa ja viime aikoina Akilleen kantapää on liittynyt vahvasti hyökkäyspelaamiseen ja maalintekoon.

Valmentaja Petri Mattila on toistanut hävittyjen pelien jälkeen tuttuja lauseita, joita ei ole mielekästä kerrata tässä. Väliin Mattila kuitenkin antaa hyvinkin yksityiskohtaisia kommentteja takertelun syistä. Pieniin yksityiskohtiin on kuitenkin ollut vaikea syventyä, kun koko paketti on ollut aika ajoin pahasti levällään. Koko kausi on tähän asti ollut yhtä palapelin rakentamista, mutta pelin toisesta laidasta on hävinnyt sitä mukaa paloja kun toinen laita on edistynyt.

Kulunut viikko on antanut viitteitä paremmasta. Kuitenkin vasta ensi viikon kaksi peliä näyttävät, kykeneekö Hokki todella nousemaan suosta ja vakiinnuttamaan pelillisen tason.

3.erä: Mestikseen lisenssijärjestelmä, onko järjestelmä Mestiksen eduksi?

Lehtinen: Todella hankala kysymys vastattavaksi. Jääkiekkoliitolla on erittäin suuri rooli, sillä vasta käytännön ratkaisut antavat järjestelmälle suunnan. Paperilla idea Mestiksen ammattimaisuuden nostamisesta lisenssijärjestelmän avulla on toki perusteltua, mutta mikäli ensi kaudella jokin Mestis-seura ei voi osallistua sarjaan videotaulun puuttumisen vuoksi, takerrutaan ”ammattimaisuudessa” täysin vääriin prioriteetteihin.

Lepistö: On ehdottomasti. Kunhan järjestelmässä huomioidaan erikokoiset seurat: ne, jotka pyrkivät ylöspäin ja ne, jotka tyytyvät pelaamaan Mestiksessä. Tällä hetkellä sarjassa on hyvin erikokoisia seuroja, joillekin seuroille lisenssin mukana tulevat kustannukset ovat varmasti haastavia. Joten tässä täytyy olla tarkkana ettei jo ennestään tiukoilla talouksilla pyörivät seurat joudu vaikeuksiin. Tähän onkin mm. kiekkoleijona Juhani Tamminen ehdottanut, että Suomen jääkiekkoliitto avustaisi rahallisesti kaikkia Mestiksen seuroja. Tätä peräänkuulutan myös itse henkilökohtaisesti.

Rossi: Järjestelmää tulee tervehtiä ilolla, mutta tarkastella kriittisesti.

Se on joviaali päänavaus kohti seurojen parempaa kollektiivista hyvinvointia. Lisenssijärjestelmän toivotaan vievän koko Mestistä askeleen ammattimaisempaan suuntaan. En usko, että Mestis-seurat kokevat menettävänsä osan autonomiastaan uudistuksen myötä. Kuitenkin vain aika näyttää, millä tavoin seurat reagoivat uudistukseen ja kokevatko ne sen kuluttavaksi.

Odotan innolla mitä tapahtuu, jos joku seura ei läpäise ensi kaudelle laatujärjestelmän kriteereitä. Seurojen toimistoilla käytäneen kohtuullisilla lämmöillä, mikäli sarjapaikka on kyseenalainen kesähelteiden aikana.
Toivottavasti lisenssijärjestelmästä ei tule seuroille pelkkä pelote, jonka vuoksi seurat joutuvat varpailleen. Seurat joutuvat nyt raportointivelvollisiksi tekemisistään. Jospa yhtälö alkaa toimia nyt myös toiseen suuntaan ja seuroja kuunnellaan jatkossa ennen päätösten tekoa?

Lue lisää:

Uutinen: Mestikseen lisenssijärjestelmä

Jatkoaika: Viikon epäonnistuja ja onnistuja?

Lehtinen: Viikon onnistuja kaukalossa löytyy Lempäälästä. Joukkue ei hätkähtänyt talousuutisia lainkaan ja sai tilanteesta voimaa. Etenkin lauantaina jatkoaikavoitto Kouvolasta neljällä puolustajalla on todellinen tahdonnäyte.

Toisaalta nimenomaan KooKoo on viikon suurin floppi. Joukkue kärsi kaksi tappiota ja juuri nyt näyttää siltä, että joukkue ei pitkään sarjan piikkipaikasta nauti. Joukkue pelaa kotonaan surkeasti ja mustaoranssien upeat kannattajat ansaitsisivat parempaa. Tuolla määrällä taitoa pitäisi pystyä pelaamaan huomattavasti luovempaa hyökkäys- ja ylivoimapeliä.

Lepistö: Viikon onnistuja on Joensuun Jokipojat, joka napsi hienot päänahat Kouvolasta ja Vantaalta. Ainoa tahra tuli perjantain ottelussa Heinolan Peliittoja vastaan.
Flopiksi sanon KooKoon. Ismo Lehkosen ketjuruletti pyörii ja sairastuvalla riittää kovia nimiä. Maalinteko on tuskaisaa. Pienen floppihuomion annan myös Jukureiden maalivahti Teemu Seppäselle, joka piti huikean nollaputken, mutta keskiviikkona flobbasi.

Rossi: Viikon onnistuja löytyy Kajaanista. Joukkue nousi kuluneella viikolla syvästä suosta myös pelillisesti. Mestiksen lisenssijärjestelmä roikkuu tulevat kuukaudet, ehkä pidempäänkin, onnistujan ja epäonnistujan arviointiskaalalla. Tulevaisuus näyttää suunnan.

Oikaisu:

Piippuhylly pahoittelee Mikko Haapakoskelle aiheutunutta vahinkoa viime viikon katsauksen tiimoilta. Mies ei ole lobannut itseään muihin Mestis-seuroihin. Piippuhyllyn toimitus pahoittelee virhettä.

Aiemmat piippuhyllyt:

Viikko 46 (7.11.-13.11.)

Viikko 45 (31.10.-6.11.)

Viikko 44 (24.-30.10.)

Viikko 43 (17.-23.10.)

» Lähetä palautetta toimitukselle