Juhani Tamminen napit vastakkain tuomarityöskentelyn kanssa

MESTIS / Haastattelu
Tammisen mitta tuomaritoimintaan alkaa olla täynnä. Lauantaisen TuTo-Sport-ottelun jälkeen kuultiin kovia sanoja niin raitapaidoista kuin myös Jääkiekkoliiton kurinpitotoiminnasta ja sen taustoista. Tamminen uhkasi siirtyvänsä ulkomaille kuluvan kauden jälkeen, mikäli asiat eivät muutu.

Tamminen on persoona, joka on ennenkin avautunut raitapaitojen työskentelystä. Viimeisin ryöpytys kuultiin lauantaina Turun Kupittaalla. Sport kulutti jäähypenkkiä ahkerasti ja herra itse näytti henkilökohtaisesti esimerkkiä hankkimalla toimihenkilörangaistuksen. Oman jäähynsä Tamminen myöntää olleen aiheellisen.

- Mä sain siitä kakkosen ja varmasti ihan aiheesta. Meidän täytyy sitä opiskella. Mun täytyy ihan suoraan sanoa, että en tiedä onko se mun persoona vai tapa jolla joukkue pelaa. Uskon että siinä on molempia.

Kritiikki kohdistuu sinänsä TuTo-ottelun osalta pääosin omiin pelaajiin.

- Tänään oli paljon typeriä saatana 40 metriä meidän maalilta koukkujäähyjä suorin polvin, forget it. Ne ei päässeet liikkeelle ja TuTo liikkui paremmin. Äijät saa löylyä, ne näytetään samalla tavalla kuin Ika (Lehkonen, TuTon valmentaja, toim.huom) näyttää täällä videoilta niin mä näytän sieltä meidän helvetin isolta screeniltä. Kysyn, että: ”Ketä ajattelit, joukkuetta vai itseäsi?”.

Puheenaiheen myötä Tamminen alkaa kuitenkin käydä kierroksilla, ja osansa saavat tuomareiden lisäksi myös muun muassa Jääkiekkoliitto.

Etsimässä treatmentia, joka olisi fair

Jos Tammista on uskominen, on hän tuomarien hampaissa persoonansa takia. Tami myös lisää, että hänen valmentamansa joukkueet ovat pelanneet sen tyyppistä kiekkoa, jolla ei luulisi saavan tuomareiden erityishuomiota.

- Mun pelaajat ei oo saatana ikinä rikkoneet ketään, ei oo koskaan vetäneet ketään tonne hospitaaliin, ne pyrkii pelaamaan mailat alhaalla. Mutta mä en ymmärrä tätä näin, että täytyykö mun ulkomaille jumalauta lähteä koutsaamaan, että mä saan semmoisen saatana treatmentin joka on fair?! Japa Levonen on tänä vuonna ollut ainoa - joka on mun vanha kapteenini - joka on suhtautunut normaalisti.

Tamminen ryöpyttää raitapaitojen lisäksi kovin sanankääntein myös Jääkiekkoliittoa ja sen työntekijöitä. Samalla Tamminen nostaa puheeksi Niklas Fogströmin lokakuun alussa taklaustilanteessa tapahtuneen loukkaantumisen ja sen ympärillä käydyn keskustelun.

- Sitten, että se on illasta toiseen tätä samaa paskaa, niin mä uskon että se on ihan tää koko meidän tuomarijärjestelmä, lähtien tuolta liiton unisista virkamiehistä. Mä reklamoin, kun Fogström vedettiin tuolla Hokkia vastaan, hyvä ettei niskat lähteny nurin, niin saatana sieltä tuli koko järjestelmä vastaan. Vastasin että mä satun nyt tuomaan semmoiset tuhat lisää joka stadionille, että miettikää sitä nyt perkele joskus näinkin päin. Jos se on näin vaikeata, niin kuten sanoin, niin tämän kauden mä rämmin loppuun saakka ja sitten mä lähden ulkomaille koutsiksi.

Vauhtiin päästyään Tamminen ei enää viitsi jarrutella, vaan avautuminen jatkuu saman teeman mukaan.

- Mutta tää, niin kuin sanottu, tämmöinen henkilövittuilu ja saatana henkilöityminen, siis se menee niin yli mun ohuen tukan ettei mitään rajaa. Kun joku antaisi joskus, että joku mun pelaaja olisi joskus telonut jonkun tai vetänyt jonkun pystyyn tai taklannut selästä tai jotain vastaavaa. Tämä on mun käsitykseni suomalaisesta tuomarityöskentelystä tänään: Pikku saatana henkilöklikkejä, saat vähän jostain kritiikkiä jumalauta niin ensimmäinen ajatus on joku pelikielto ja mitä korkeamman profiilin, tottakai. Antakaa kymmenen vuotta, niin mä menen tuohon Hirvensaloon kalastamaan, saatana...

Kommentti orastavasta uravalinnasta kalaverkkojen parissa herättää jo hieman hilpeyttäkin paikalla olleissa. Tamminen kuitenkin palauttaa tunnelman vakavaksi, ja heittää pureskeltavaksi viittauksen Alpo Suhoseen ja Sveitsiin.

- Ei, mä olen ihan vakavissani. Näin jatkuu niin se on viimeinen kausi kun mä koutsaan täällä. Sitten mä menen tuonne minne Apekin meni.

» Lähetä palautetta toimitukselle