Matti Hietakangas hankittiin vastuunkantajaksi

MESTIS / Haastattelu
Ähtäriläissyntyinen tamperelaisen kiekkokoulun kasvatti saapui KOO-VEE:hen Joensuusta. 23-vuotiaalla Matti Hietakankaalla on nuoresta iästään huolimatta kokemusta Mestiksestä jo parilta kaudelta. Onpa tilille kertynyt muutama liigaottelukin. KOO-VEE:ssa juniorivuosina viilettänyt keskushyökkääjä palasi Tampereelle Joensuusta ja valittiin joukkueen kapteeniksi. Mikä Hietakangas on miehiään ja mitä häneltä odotetaan? Jatkoaika otti selvää.

Liigajoukkueiden ovet eivät avautuneet Hietakankaalle hyvin menneiden A-juniorikausien jälkeen. Tuntumaa miesten peleihin piti saada, joten tie vei ensiksi Kouvolaan KooKoo:n riviin. Kausi 2004-05 jäi pisteiden valossa odotuksiin nähden hieman vaisuksi ja matka jatkui kauden jälkeen Joensuuhun Jokipoikiin. Siellä pelipaikka vakiintui käytännössä kakkosketjun keskushyökkääjäksi ja kausi oli muutenkin kaikin puolin kelvollinen.

analyysi

KOO-VEElla vain voitettavaa
[lue lisää]

KOO-VEE:n noustua Mestikseen, Hietakangas teki päätöksen siirtyä ensimmäisenä edustamaansa tamperelaisseuraan. Millaisin tavoittein Hietakangas lähtee tulevaan kauteen?

- Enpä osaa sanoa. Mitään sen isompia henkilökohtaisia tavoitteita en ole asettanut. Ihan paineetta meinaan pelata. Haluan toki auttaa joukkuetta niin paljon kuin mahdollista.

Vaatimattomuus paistaa kommentista läpi. Valmennusjohto odottaa Hietakankaan lunastavan roolin joukkueen johtavana keskushyökkääjänä ja kapteenina.

- En usko saavani peliaikaa yhtään sen enempää, kuin ansaitsen. Pari pelattua kautta Mestiksessä ei ole tässäkään ryhmässä mikään kova meriitti, joka takaisi tietyn jääajan. Jos tulosta tulee, niin vastuukin on varmasti sen mukainen, Hietakangas kommentoi.

Kierroksen kautta Tampereelle

Ähtärissä syntynyt ja kiekon perässä muutto Tampereelle B-juniori ikäisenä. Miten KOO-VEE valikoitui joukkueeksi?

- Yritin ensin Tapparaan, mutta tipuin ryhmästä loppumetreillä. Pääsin sitten KOO-VEE:hen.

- Hyvän B-junnukauden jälkeen pääsin sitten Tapparan A:han, jossa vierähti kolme kautta ja viimeisellä kaudellä pääsin mukaan kuuteen liigaotteluun haistelemaan tunnelmaa.

A-junioreiden SM-liigan pistepörssin 5. sija antoi lupauksia tulevaisuudesta.

- Treenasin Tapparan mukana kesän, mutten saanut sopimusta. Lähdin sitten Kouvolaan nakkelemaan vuodeksi kiekkoa ränniin, eikä se oikein innostanut.

Lievän pettymyksen jälkeen matka jatkui Kouvolasta Joensuuhun, jossa mies kuullosti viihtyneen mainiosti.

- Kouvolasta siirryin Joensuuhun, jossa homma toimi ihan mukavasti. Pelipaikka vakiintui loppua kohden kakkosketjun sentteriksi ja meillä oli varsin hyvä ketju Jaatisen Antin ja Mustosen Tonin kanssa, Hietakangas kertoo rauhalliseen tyyliinsä.

- Pienet loukkaantumiset sotkivat harmittavasti viime kautta, enkä kyennyt näyttämään ihan parasta osaamistani koko kauden ajan.

Pelillisen puolen onnistumisien lisäksi myös itse Joensuusta jäi varsin hyvät muistot.

- Kausi oli kaikin puolin mukava ja Joensuuhun olisi kiva palata pelaamaan vielä myöhemmässä vaiheessa, vaikka sitten SM-liigaa, Matti Hietakangas naurahtaa.

KOO-VEE:n keulakuvaksi

Liekö nuo pienet loukkaantumiset sotkeneet Jokipoikien intressit jatkon suhteen, mutta kauden päätteeksi lupaava keskushyökkääjä päätti karistaa Joensuun pölyt jaloistaan ja siirtyä takaisin Tampereelle hakemaan pelipaikkaa KOO-VEE:n varmistettua nousunsa. Millaisin tunnelmin joukkueessa odotetaan kauden alkamista ja onko sopeutuminen joukkueeseen mennyt kivuttomasti?

- Hyvillä mielin odotellaan kauden alkua. Joukkue on nuori ja kaikki haluaa osoittaa pärjäävänsä Mestiksessä. Valmennusjohto ei ole asettanut mitään menestyspaineita, tietty sarjapaikka pyritään ensisijaisesti säilyttämään.

Valmennusjohto haluaa säilyttää sarjapaikan, mutta onko joukkue itse asettanut ensikaudelle tavoitteet?

- SM-liigaan tietysti, siitähän tuolla pukukopissa puhutaan, Hietakangas hihittelee.

- Tätä hommaahan tehdään pudotuspelejä ajatellen ja kaikki sinne haluaisivat. Mutta edetään peli kerrallaan ja katsotaan sitten missä ollaan.

Mestiksen uusittu sarjasysteemi takaa pudotuspelit joka tapauksessa. Sveitsistä otettu malli herättää ristiriitaisia tunteita ennen kuin järjestelmää on käytännössä kokeiltu.

- Tuntuuhan se kummalliselta, että Suomeen on kopioitu sarjajärjestelmä Sveitsistä. Mutta toisaalta se on pieni paha sen rinnalla, että on saatu Mestiksen voittajalle mahdollisuus nousukarsintaan, Hietakangas aprikoi.

Sopeutumisesta uuteen joukkueeseen on helpottanut moni entuudestaan tuttu pelikaveri juniorivuosilta.

- Eipä minulla ole koskaan ollut ongelmia joukkueeseen sopeutumisen kanssa. Aina on paikka löytynyt pukukopista ja kavereita on tullut useita.

Joukkue pelaa tulevalla kaudella pelinsä Hakametsän kakkoshallissa. Päätös on pelaajienkin kannalta odotettu ja mieleinen.

- Minulla ei ole kokemuksia Haka 2:ssa pelaamisesta kuin B-juniori kaudelta. Sen jälkeen pelit on mennyt Tampereella Hakametsän isossa hallissa.

- Toisaalta Haka 2 on järkevä vaihtoehto, kun meillä on täällä pukukoppi- ja huoltotilat. Tämä on sellainen ”oma halli”. Sitäpaitsi tänne saa pienemmälläkin porukalla hyvän tunnelman. Toivottavasti tunnelmaa riittää tulevalla kaudella, sillä hyvä kotiyleisö antaa selkeästi lisää energiaa omaan peliin, Hietakangas toteaa.

Pelaajamateriaaliltaan KOO-VEE ei kuulu sarjan ennalta kovimpiin, mutta valmennusjohto on luottavainen joukkueen hyvään henkeen ja tekemisen meininkiin.

- No hauskaa ainakin on joukkueen kesken. Välillä ehkä liiankin, joukkueen kapteeni naureskelee.

- Hauskaa saa ja pitää olla, mutta kyllä kaikella tulemisella ja menemisellä pitää olla rajat, että roti pysyy. Ei kukaan viitsi huvikseen raahautua hallille treenaamaan, tietyissä asioissa on oltava tosissaan, Hietakangas toteaa.

Täyttääkö jääkiekko Matti Hietakankaan elämän täysin, vai ehtiikö sujuvasanainen nuorimies tekemään paljon muutakin kiekkoilun lisäksi.

- Pääsin ammattikouluun liikunnanohjaajaksi. Se on ihan kivaa vastapainoa lätkähommille. Eipä siellä tarvitse paljon muuta kuin heittää pallo peliin ja antaa poikien pelata. Sitten vain täytyy pitää homma ruodussa, vähän niinkuin KOO-VEE:n pukukopissakin, Hietakangas virnistää.

» Lähetä palautetta toimitukselle