Mikko Manner: ”Kyllä meille kaikille vielä paikka löytyy”

MESTIS / Haastattelu
Oululaisryhmä Kiekko-Laser tiedotti tänään seuran pelien loppumisesta. Konkurssi lähestyy ja pelaajat ovat vapaita siirtymään uusiin seuroihin. Seuran päävalmentajan paikalla Mestis-kausien aikana ollut Mikko Manner ei halua jäädä suremaan, vaan lähtee päättäväisesti kohti tulevia haasteita.

Kiekko-Laser päätös lopettaa pelit Mestiksessä sai murheellisen, mutta hyvin ammattimaisen vastaanoton joukkueen sisällä. Päävalmentaja Mikko Mannerin mielestä tilanne ei tullut yllätyksenä, vaan koko syksyn jatkuneet vaikeudet odottivat vain lopullista päätöstä, joka tänään ilmoitettiin.

– Ei tässä nyt enää jaksa murehtia hirveästi. Tilanne on kuitenkin ollut vaikea jo pidemmän aikaa ja periaatteessa pelaajat ja valmentajat ovat tekohengittäneet koko kauden ajan. Odotettu vain niitä positiivisia uutisia, jotta olisi saatu asiat sille mallille, että olisi voitu keskittyä pelkästään normaaliin arkeen ilman huolta huomisesta.

– Valitettavasti niitä hyviä uutisia ei tullut ja nyt saatiin tieto, että pelit eivät jatku. Ei siinä mitään, silloin ne eivät jatku, Manner totesi joukkueen henkisestä tilasta.

Manner ei lähde suremaan tilanteessa, vaan tilanne tiedostetaan normaalilla tavalla. Mies itse on tehnyt omaa työtään mahdollisimman hyvin vaikeiden aikojen aikana.

– Nyt otan yhteyttä valmentajien ammattiliittoon ja kysyn, että mitä pitäisi tehdä ja sitten jatketaan elämää eteenpäin. Ei tässä kuitenkaan kukaan kuollut ole ja aurinko nousee taas huomenna. Itse on tehnyt parhaansa joka päivä, oman duunin niin hyvin kuin vain osaa ja pelaajat ovat harjoitelleet niin hyvin kuin he osaavat.

– En jaksa alkaa surkuuttelemaan, mulla on kaksi tervettä lasta, joiden kanssa saa joka päivä hymyillä. Se on se elämän tärkein juttu. Aina kuitenkin unohtuu ne murheet nopeasti. Pelejä ja harjoituksia on ollut niin paljon, että se murehtiminen on jäänyt vähälle. Arkiasioiden tekeminen on ollut se ykkösjuttu. Valmistaudut peliin ja harjoittelet hyvin, niissä se tärkein keskittyminen on ollut.

Nuoren joukkueen asenne ollut oikea

Kiekko-Laser on erityisesti tämän kauden puolella tullut tunnetuksi nuorena joukkueena, joka on pystynyt tarjoamaan hyvän kehittymisväylän A-junioreiden ja SM-liigan välille. Nyt pelipaikkaa ilman jäädeinen pelaajien on vain keskityttyvä hyvään harjoitteluun ja eteenpäin menemiseen.

– Kyllä meille kaikille vielä paikka löytyy tässä rakkaassa lajissa. Mistä se löytyy ja koska se löytyy, niin se on varmaan kysymysmerkki kaikille. Olen parempi valmentaja verratessa siihen kun tänne tulin ja pelaajat ovat parempia aloitushetkeen verrattuna. Moni pelaaja on kuitenkin matkalla vasta pelimiehiksi, nyt heidän pitää vain löytää paikat, missä he saavat jatkaa harjoittelua, pelaamista ja urheilu-uraa ylipäätänsä.

Niin valmennusjohdon kuin pelaajien osalta ei ole ollut havaittavissa minkäänlaista luovuttamisen ilmapiiriä, vaan joukkue on paiskinut töitä kovalla asenteella aina viimeisiin peleihin asti. Sama tekeminen on näkynyt myös päävalmentaja Mannerin toiminnassa.

– En henkilökohtaisesti ole ollut koskaan sellainen, joka nostaa kädet pystyyn kun tulee vaikeita hetkiä. Luotan siihen, että jos on ahkera, niin se jossain vaiheessa palkitaan.

Palkattomat ajanjaksot ja muut murheet eivät ole Mannerin mielestä näkyneet pelaajien arjen tekemisessä, vaikkakaan asialla ei ole ollut ymmärrettävästi positiivisen energian vaikutusta.

– Vaikea on kenenkään yksilön puolesta puhua, totta kai siellä on ollut masentuneita ilmeitä ja muuta tuolla pukukopissa. Eivät ne vaikeat ajat ole tuoneet ainakaan lisää energiaa pelaamiseen ja tekemiseen, mutta ei sen taakse voi mennä missään nimessä.


Päävalmentaja Manner haluaa toimia jatkossakin rakkaan lajin parissa.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Kiekko-Laser oli viimeisen, lauantain Sport-ottelun, jälkeen viimeisenä sarjataulukossa. Osittain sijoituksen takia yleisömäärät ovat tippuneet, jonka Manner nostaa esille miettiessään joukkueen panosta seuran taloudelliseen toimintaan liittyen.

– Olisi pitänyt voittaa enemmän pelejä ja olla sarjataulukon kärjessä, niin olisi saatu enemmän ihmisiä katsomoon ja sitä kautta se olisi auttanut seuraa. Ei onnistuttu siinä, vaan hävittiin maalin erolla pelejä ja väki lähti katsomosta pois.

Manner ei halua kuitenkaan lähteä syyttelemään ketään seuran johtoportaasta, vaan ajattelutapa "tämä on vain elämää" on päälimmäisenä mielessä.

– En halua syytellä ketään. Tämä on vain elämää ja tarkemmin jääkiekkoelämää. Tämä on samalla työelämää itselleni ja välillä asiat elämässä ei mene niin kuin niiden haluaisi menevän. Voit vaikuttaa ainoastaan omaan tekemiseen ja sanomiseen, enkä halua antaa yhtään katkeria kommentteja mihinkään suuntaan. Se ei ole mun duuni, mun duuni on ollut valmentaa ja saada pelaajat pelaamaan, harjoittelemaan ja sitoutumaan.

– Koen että olen siinä onnistunut, koska olen saanut joukkueen sitoutumaan ja luottamaan valmentajiin ja tekemään niin sanotusti kaikkensa valmentajien eteen.

Joukkue antoi kaikkensa loppuun asti, vaikka monen pelaajan tiedossa olikin suuret haasteet ja hankaluudet, joiden kanssa seura taisteli viimeisiin hetkiin asti. Manner nostaakin taistelutahdosta esimerkiksi Sport-ottelun, jossa valmennusjohdon peräänkuuluttamia teemoja oli selkeästi havaittavissa.

– Vaasa oli hyvä esimerkki sitoutumisesta. Siellä koko ryhmä taisteli ja blokkasi laukauksia ja venyi. Ja sitten kun tuli se katkera tappio, niin siellä mailaa vähän lyötiin pleksiin, mikä osoittaa sitä välittämistä, mistä me ollaan joukkueen kesken puhuttu. Välitetään pelaajista ja välitetään toisistamme, ne ovat olleet kovalla tasolla tässä ryhmässä. Pelaajat ovat saaneet hyviä eväitä tulevaa varten ihan jo joukkueen keskinäisestä tekemisestä lähtien, siitä olen ylpeä.

Tulevaisuus auki

Mannerin oma tulevaisuus on vielä auki. Mies on tehnyt hyvää työtä, viime aikaisista sarjasijoituksista huolimatta, Kiekko-Laserin peräsimessä. Mies toivookin päääsevänsä tulevaisuudessa takaisin rakkaan lajin pariin, työskentelemään mielenkiintoisen projektin puolesta.

– Etsin paikan, missä pääsen valmentamaan tai minne minut halutaan valmentamaan ja sitten lähdetään entistä kovempaa siihen seuraavaan projektiin mukaan. Koen että valmentaminen ja jääkiekko ovat mun juttu ja haluan sitä tehdä tämänkin takaiskun jälkeen ihan niin kuin ennenkin. Pitää olla vain ahkera ja kärsivällinen.

Pelaajien puolella hyvin moni pelaaja on tällä hetkellä ilman työpaikkaa ja erityisesti pelipaikkaa. Manner toivookin, että pelaajat löytävät nopeasti uudet paikat ja pystyvät jatkamaan kehittymistä pelaajaurillaan.

– Pojat löytävät paikkansa, harmittaa toki heidän puolesta, jotka eivät Mestis-tasolta sitä paikkaa heti löydä. Kyllä hekin paikkansa löytävät, kunhan he vain haluavat löytää ja mennä kiekkoilussa eteenpäin.

– Oli se sitten Suomi-sarja, sanoinkin pojille, että älkää pelätkö sitä sarjaa. Se on miesten sarja, siellä ei välttämättä harjoittelu ja muu ole niin ammattimaista. Sitten teidän pitää vain tehdä hommia ja kehittyä pelaajana ja kun kehitytte, niin kyllä te Mestiksestä paikkanne löydätte. Ei tässä kannata masentua ja mennä sängyn pohjalle surkuuttelemaan, se on kaikista tyhmintä mitä nyt voi tehdä.

Päävalmentaja ei ole ollut missään vaiheessa pettynyt joukkueen tekemiseen, vaan tappioista huolimatta pelaajien toiminnasta Mannerin mielestä ei voi olla muuta kuin ylpeä.

– Loppuun asti olen ollut ylpeä joukkueesta. Totta kai harmittaa, että tuli noita tiukkoja tappioita. Sehän harmittaa kaikkia. Kyllä me annamme palautetta keskenämme, mutta kun yrität pelata, niin niitä virheitä vaan välillä tulee. Välillä tulee niitä maalin tappioita, ei se sen kummempaa, Manner päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle