Kapea materiaali ja vieraspelit Kaupin huolena

MESTIS / Haastattelu
Vaikka runkosarjan kuudes sija on enemmän kuin moni Jokipojilta odotti, ei valmentaja Jami Kauppi ole lähellekään täysin tyytyväinen syksyn suorituksiin. Suurinta huolta ovat aiheuttaneet kapea pelaajamateriaali sekä heikosti sujuneet vierasottelut.

– Vai että joulutauon arvosanaa? No, kotipelien osalta voisi antaa 9,5, mutta vierasotteluista sitten viisi puoli. Keskiarvoksi tuosta tulisi sitten vähän yli seiskan, Kauppi tuumaa.

– Kyllä tässä joulutauolle pieni pettymyksen maku suussa lähdettiin. Syksy meni hyvin, mutta nyt sitten loppua kohden vähän notkahdettiin.

analyysi

Peli-ilo palasi Jokipoikiin
[lue lisää]

Marraskuun alun tauon jälkeen Jokipojat voitti yhdeksästä ottelustaan vain kaksi. Laskusuhdanne oli selkeä, mutta niin oli Kaupin mukaan syykin:

– Meillä on lopulta varsin kapea pelaajamateriaali. Maaottelutaukoon asti päästiin lähes ilman loukkaantumisia, mutta sitten kun niitä alkoi kasautua, niin se näkyi armotta pelissä.

Joulutauolle lähdettäessä Jokipoikien riveistä olivat olleet jo jonkin aikaa sivussa muun muassa koko Mestiksen puolustajien pistepörssiä johtava Kimmo Nevalainen sekä välillä Sveitsissä käväissyt tähtihyökkääjä Tomi Pöllänen. Pahoja menetyksiä mille tahansa joukkueelle.

Pikkuvammoja suureksi riesaksi asti

Loukkaantumiset kiusasivat joensuulaisia kuitenkin vielä huomattavasti enemmän kuin ulospäin kerrottiin. Poissaolijoiden lisäksi moni pelaaja kärsi syyskauden lopulla erilaisista vammoista, jotka eivät estäneet pelaamista, mutta haittasivat kuitenkin suorituksia.

– Emme ole halunneet näistä asioista liiemmin huudella joukkueen ulkopuolelle. Mutta kyllä se on selkeästi otteissa näkynyt, etteivät kaikki miehet ole olleet täydessä pelikunnossa, Kauppi sanoo.

Valmentaja nostaa esimerkiksi Jarkko Immosen. Jokipoikien luottopuolustajiin kuuluva Immonen on viime ajat esiintynyt hieman vaisusti, mutta eipä mies ole täydessä pelikunnossa ollutkaan. Isokokoinen pakki on nimittäin kärsinyt peukalovammasta jo reilut kaksi kuukautta!

– Immonen loukkaantui vierasottelussa Kiekko-Vantaata vastaan. Erilaisten teippausten avulla hän on kuitenkin pystynyt pelaamaan, mitä voi pitää pienenä ihmeenä. Tässä saattaa nyt olla edessä leikkaus, ja silloin pahimmassa tapauksessa koko kausi on sitten siinä, Kauppi kertoo.

Vieraspelien vaisuus mysteeri

Kapealla materiaalilla ja loukkaantumisilla ei voi kuitenkaan selittää sitä, että Jokipojat on esiintynyt luvattoman kehnosti vierasotteluissa. Joensuusta voiton on hakenut vain Jukurit, mutta Pohjois-Karjalan ulkopuolella Jokipojat on kompuroinut milloin missäkin.

32 sarjapisteestään Jokipojat on saanut peräti 25 Mehtimäeltä, sillä vieraissa ryhmä on voittanut vain kolmesti. Joulutauolle Jokipojat lähti jo kuusi perättäistä reissutappiota niskassaan.

– Olemme olleet hemmetin tehottomia vieraissa, se on varmasti ainakin yksi syy tähän saldoon. Toisaalta olemme usein muutenkin olleet liikaa ykköskentän tehojen varassa, Jami Kauppi pyörittelee.

– Mutta mistä se kenkä sitten pohjimmiltaan puristaa, sitä on vaikea sanoa. Kaikenlaisia temppuja on kyllä yritetty tehdä, mutta ei vain ole homma kääntynyt.

Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin se, että kotonaan Jokipojat on pystynyt useasti keräämään pisteet heikommallakin esityksellä. Onnikin on ollut välillä isäntien puolella Mehtimäellä. Vieraissa taas homma on toiminut päinvastoin.

– Pienestähän se on usein kiinni, tolppa sisään tai tolppa ulos. Ja varmaan jokainen joukkue pelaa vähän raivoisammin kotonaan, niinhän mekin teemme, Kauppi pohtii.

Pudotuspelien kotietu kovana tavoitteena

Jokipoikien seurajohto ilmoitti kuluvan kauden tavoitteeksi sijoittumisen neljän parhaan joukkoon. Se vaikutti syksyn lähtöasetelmissa hieman utopistiselta, ja joukkue itse tyytyikin tähtäämään realistisemmin vain pudotuspelipaikkaan. Sittemmin myös pelaajien keskuudessa tavoitetta on hilattu ylemmäs.

– Pudotuspelien kotietu on nyt otettu joukkueen sisällä uudeksi tavoitteeksi, valmentaja Jami Kauppi toteaa.

Kokeneena Mestis-valmentajana Kauppi kuitenkin tietää, että päämäärä ei ole edelleenkään helposti saavutettavissa - kaikkea muuta. Sarjan kärkikolmikko vaikuttaa jo karanneen eikä lipsumisiin olisi varaa, mikäli Jokipojat neljän parhaan joukkoon runkosarjassa mielii.

– Jos kurssi vieraspeleissä ei käänny, niin tämä tavoite karkaa kyllä nopeasti.

Kauppi myöntää, että Jokipojat ei ole viime aikoina pystynyt toivotun iloiseen ja tehokkaaseen hyökkäyspeliin.

– Pelitapamme on hyökkäysvoittoinen. Keskeistä olisi päästä hyökkäysalueella kiekonriistoihin ja organisoida niistä nopeasti laukauksia tietyiltä alueilta. Alkukaudesta myös ylivoima toimi hyvin, mutta siinäkään emme ole saaneet nyt kaikista pelaajista tehoja irti.

Joululahjat kelpaisivat

Kokonaan oman varjonsa joensuulaisten toiveiden päälle heittää loukkaantumistilanne. Joulutauolla peräti neljä puolustajaa kärsii eriasteisista vammoista.

Keskiviikkoiltana pelatusta harjoitusottelusta KalPaa vastaan sivussa oli Nevalaisen ja Immosen lisäksi Timo Ahonen. Kun vielä Juuso Akkanen joutui jättämään kaukalon kesken kamppailun, niin tilanne kutistui siihen, että joukkueen viidestä parhaasta puolustajasta vain yksi kykeni kaukaloon.

– Jos tällaisessa koostumuksessa joudumme jatkamaan eivätkä vammat parane, niin isossa kusessa ollaan, Kauppi sanoo suoraan.

– Tilanne on nyt joka tapauksessa se, että markkinoita täytyy kartoittaa, jos sieltä löytyisi jotakin.

Jokipojat hiljentyy perjantaina joulun viettoon. Mestis-kausi jatkuu kuitenkin jo 28. päivä vierasottelulla Kajaanissa. Siinä välissä joulupukilta odotetaan mieluisia tuomisia; puolustajien lisäksi myös sentterit kelpaisivat, sillä läpi kauden Jokipojat on joutunut peluuttamaan laitureita keskellä.

– Tontut ovat kuiskineet yhtä sun toista. Toivotaan, että joulupukin paketeista löytyisi jotain mukavaa, Kauppi vinkkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle