Riutta kipparoi kohti pudotuspelejä

MESTIS / Haastattelu
Jokipoikien kapteeni Topi Riutta päässee ensi keväänä pelaamaan pitkästä aikaa Mestiksen pudotuspelejä. Neljänä edelliskautena Riutta on karsinut, mutta nyt heinolalaislähtöinen sentteri hyökkää vihdoinkin voittavassa joukkueessa.

Jokipoikien syyskausi sujui hienosti, ja joulutauolla joukkue keikkuu sarjan viidennellä sijalla. Eroa pudotuspeliviivaan on jo paljon, yhdeksän pistettä. Viime keväänä Jokipojat uusi sarjapaikkansa karsinnan kautta, aiempina vuosina sama piina tuli Topi Riutalle tutuksi ensin kahdesti UJK:n ja sitten TuTon paidassa.

– Sarjavitosia ollaan ja 30 paunaa joukkueella, ei hassummin. Tuolla pistemäärällä voisi olla jopa pikkaisen korkeammalla, Riutta tuumaa.

– Kyllä täytyy tyytyväinen olla syksyyn. 34 pistettä olisi ollut ihan huippu. Pari peliä, Vantaa alkukaudesta kotona ja Haukat joulukuussa vieraissa, on jäänyt vähän kaivelemaan. Ne olisi voinut hoitaa.

– Hyvin on saatu paketti kasaan ja uudet kaverit ajettua sisään koppiin. Joukkuehenki on äärettömän hyvä, parempaa ei ole ollut koskaan missään joukkueessa, jossa olen pelannut, Riutta jatkaa.

Paras ”Riuska” kateissa

Vaikka Jokipojat onkin pelannut paremmin kuin moni odotti, niin joukkueeseen mahtuu myös muutamia alisuorittajia. Yksi niistä on juuri Topi Riutta. Syykauden tehot 5+7 ja ruma plusmiinuslukema -12 eivät ole sitä, mitä 25-vuotiaalta Riutalta odotettiin.

– Kyllä olen sen tiedostanut, että ihan parasta mahdollista ”Riuskaa” ei ole tosiaan ollut, Riutta myöntää.

– Kovasti kuitenkin teen töitä sen eteen, että peli paranisi. Onhan tässä monta juttua, mitä voisi spekuloida, mutta lopulta kaikki voi olla hyvinkin pienestä kiinni, hän miettii.

Kautta on kuitenkin vielä noin puolet jäljellä, joten hyvän kevään pelaamalla mahdollisuudet aiemmilta vuosilta tuttuun reilun 30 pinnan tahtiin on.

– Eihän noihin tilastoihin voi olla tyytyväinen. Mutta on tässä vielä aikaa parantaa. Ja toisaalta pääasia on se, että saadaan Joensuu pärjäämään Mestiksessä.

Jotkut ovat epäilleet kapteenin vastuun painavan otteissa. Riutta itse ei kuitenkaan tätä allekirjoita.

– En ole asiaa kyllä tuolleen ajatellut. Kapteenina pitää yrittää näyttää esimerkkiä muille, ettei itsellä ainakaan selkäranka katkea, vaikka menisi kuinka vihkoon.

Vallin siirto pysäytti

Jokipoikien syksyyn mahtui muutama murskatappio, mutta ne eivät ole Topi Riutan mieltä jääneet erityisemmin painamaan. Syyskauden ikävintä asiaa kysyttäessä Riutta kertoo joulukuun alun tapahtumista, jolloin heikosti esiintynyt puolustaja Atte Valli lähetettiin Kajaaniin.

– Se oli joukkueelle melkoinen sokki, ihan yllätyksenä tuli. Atte oli vieläpä joukkueessa erittäin pidetty kaveri.

– Pidettiin asiasta palaveria joukkueen kesken. Siinä sitä mietittiin, että vaikka Mestis onkin vain puoliammattilaissarja, niin tämä on kuitenkin lopulta totista hommaa, Riutta pohtii.

Mutta jutun lopuksi takaisin niihin positiivisiin asioihin. Jos Jokipojat ei kompuroi pahasti kevään runkosarjapeleissä, niin pudotuspelit odottavat keväällä.

– Diskoksen kanssa kun olin aikoinaan pleijareissa, niin silloin jo päätin, että näitä pelejä haluan vielä joskus uudestaankin. Kyllä sinne janoaa, Riutta tuumaa.

– Nälkä kasvaa syödessä, mutta pelataan nyt kuitenkin runkosarja ensin loppuun. Toki sen voi sanoa, että jos ei olla pudotuspeleissä, niin on se iso pettymys.

» Lähetä palautetta toimitukselle