Venäjä kuilun partaalla

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjä kärsi kirvelevän 2-3 -tappion USA:lle erittäin tärkeässä välisarjan kamppailussa. Venäjä hukkasi 2-1 -johtonsa päätöserässä hieman samaan tapaan kuin aikaisemmin Ruotsia vastaan käymässään ottelussa. Tappio tiesi sitä, ettei jatkopaikka ole enää venäläisten omissa käsissä.

Viidenneksi lohkon taulukossa pudonnut Venäjä voi nousta enää USA:n ohi ja tämäkin vaatii sitä, että Venäjä voittaa maanantaina Suomen ja USA häviää sekä Ruotsille että Tanskalle. Venäjän MM-turnaus on näin erittäin lähellä päättyä jälleen kerran suuren suureen pettymykseen.

Guskov lahjoittaa avausmaalin

Avauserässä nähtiin mukavan avointa kiekkoilua ja molemmat joukkueet saivat siten runsaasti hyviä maalipaikkoja. Ensimmäisenä oli lähellä avausmaalia Venäjän huippulupaus Aleksandr Ovetshkin, joka pääsi viiden minuutin kohdalla maalin edustalla nokikkain Ty Conklinin kanssa. Ovetshkin käänsi tilanteen rystypuolelle, mutta Conklin pysyi hyvin harhautuksessa mukana ja torjui ratkaisuyrityksen pattarillaan.

Ennen yhdeksän minuutin täyttymistä USA toimitti kiekon maaliin kaksi kertaa 15 sekunnin sisään. Ensimmäisessä tilanteessa amerikkalaiset survoivat kahden miehen voimin väkisin kiekon maaliviivan paremmalle puolelle, mutta ottelun päätuomari Vladimir Sindler ei hyväksynyt osumaa. Venäjän puolustaja Aleksandr Guskov koki ilmeisesti USA:n kokeneen vääryyttä, sillä vain hetkeä myöhemmin hän antoi karmaisevan harhasyötön oman maalin kulmalta. Kiekko napsahti suoraan Dustin Brownin lapaan. Tämä kiitti tarjoilusta ja lakaisi limpun empimättä ranteella takanurkkaan.

Venäjällä oli erän toisella puoliskolla hyviä tilaisuuksia tasoittaa ottelu. Vladimir Antipov pääsi mm. puolittaiseen läpiajoon, mutta pienen koukun jälkeen ratkaisuyritys jäi köykäiseksi. Vieläkin parempi tasoitusmahdollisuus Venäjälle tarjoutui 15. peliminuutilla. Punapaidat saivat kiekonriiston seurauksena 3-1 –ylivoimatilanteen ja maalia päästiin yrittämään irtokiekoista lopulta kolmekin kertaa. Joka kerta Conklin venyi kiekon tielle.

USA:n toinen osuma oli lähimpänä, kun Matt Cullen peippaili itsensä maalin takaa näyttävästi avopaikkaan. Puolityhjän maalin edessä Culle käänsi kiekon kuitenkin vain tolppaan.

Ensimmäisen 20-minuuttisen jälkeen USA piti 1-0 –johtoasemaa hallussaan.

Venäjä dominoi toista erää

USA pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla ja kun Vitali Proshkin joutui tiukan maalinedushässäkän aikana sulkemaan kiekon alleen, lisääntyi miesylivoima vielä yhdellä. 24 sekunnin 5-3 –ylivoimalla Venäjä piti kuitenkin lähes pilkkanaan USA:ta hallitsemalla kiekkoa.

USA:n peli ei ollut toisessa erässä läheskään samalla tavalla uomissaan kuin avauserässä. Venäjä hallitsi selkeästi pelitapahtumia, mutta maalinteko tuotti melkoista tuskaa. Ajassa 28.01 punakone sai vihdoin runnottua pelin tasoihin, hieman kyseenalaisella tavalla tosin. Aleksei Jashin käänsi puolittaisella vanhanaikaisella kiekon kohti maalia ja pikkumusta jäi pyörimään maaliviivan eteen. Armottoman hässäkän keskeltä Dmitri Jushkevitsh survoi lopulta sekä maalivahti Ty Conklinin että kiekon maalin perukoille. Hieman yllättäen Vladimir Sindler näytti empimättä aloitusta keskipisteeseen ja näin tilanne oli 1-1.

Venäjän kirkkaimman tähden Ilja Kovaltshukin luistin liikkui mukavasti toisessa erässä, mutta maalitykin ruuti oli tällä kertaa yllättävän märkää. 33. peliminuutilla Valeri Zelepukin syötti Kovaltshukin läpiajoon, mutta miehen epäonneksi maila katkesi juuri ratkaisevalla hetkellä ja maali jäi näin syntymättä.

Tilanteesta seurasi kuitenkin ylivoimapeli Venäjälle ja sen aikana Kovaltshukille avautui uusi tilaisuus maalintekoon. Kovaltshuk pääsi laukomaan rauhassa parhaasta maalintekosektorista, mutta Ty Conklin esitti illan komeimman torjunnan kauhomalla rannelaukauksen hienosti räpyläänsä.

Saman ylivoiman aikana Venäjä sai kuitenkin vielä ansaitun 2-1 –johtomaalin. Andrei Bashkirov ohjasi nätisti Aleksandr Guskovin laukauksen verkkoon ja näin punapaidat pääsivät maalin etulyöntiasemassa päätöserään.

Venäjä hukkaa jälleen johtonsa

Päätöserässä Venäjä päästi USA:n taas peliin mukaan eikä punakoneen kypsyys riittänyt tälläkään kertaa johtoaseman säilyttämiseen. Erän alkupuolella venäläisille avautui hyviä vastahyökkäysmahdollisuuksia, mutta niitä ei osattu käyttää hyödyksi ja niinpä kävi lopulta niin kuin usein käy eli vastustaja ei omia tilaisuuksiaan hukannut.

Ottelun kolmas epäselvä maalitilanne nähtiin juuri ennen erän puoliväliä. Kiekko pomppi hyökkäysalueella sopivasti Ryan Malonella, joka napautti tarkalla kudilla kiekon takanurkkaan. Jeff Hamilton oli tilanteessa selvästi ennen kiekkoa maalivahdin alueella, mutta tällä kertaa Vladimir Sindlerin tuomio oli vihdoin suosiollinen USA:lle ja näin ottelu oli tasan 2-2.

Venäjälle tarjoutui parisen minuuttia myöhemmin mahdollisuus iskeä voittomaali ylivoiman turvin, mutta homma kääntyikin päälaelleen. Mike Grier polki alivoimalla hienosti itsensä oikeasta laidasta läpi ja nousi röyhkeästi maalin edustalle. Venäjän oma puolustaja törmäsi maalivahti Maksim Sokoloviin ja niinpä takaa tullut Chris Drury sai sijoittaa reboundin täysin tyhjään maaliin.

Tämä alivoimamaali osoittautui lopulta ottelun ratkaisuksi, sillä loppuminuuteilla venäläisten peli oli täysin aneemista. Yhden loistavan tasoituspaikan punapaidat tosin onnistuivat luomaan, mutta Aleksandr Skugarev nosti täysin vapaasta maalinedustilanteesta kiekon ylärimaan.

Venäjä kärsi näin todella kirvelevän 3-2 –tappion ja on maanantaina pakkovoiton edessä Suomea vastaan. Asemiaan merkittävästi voitolla kohentanut USA on kaukalossa jo huomenna kohdatessaan Ruotsin.