Venäjälle rutiinivoitto - Ilja Kovaltšuk pyöritti Tšekin solmuun

MAAJOUKKUE / Raportti
Jegor Averin iski Venäjän toisen maalin.
Kahdella tappiolla Helsingin EHT-turnauksen avanneet Venäjä ja Tšekki iskivät yhteen isänpäivän ensimmäisessä ottelussa. Venäjä oli piristynyt lauantaisesta Suomi-häviöstä päättäen turnausrupeamansa rutiininomaiseen 4-2-voittoon. Punakone löi pelin alkutahdit ensimmäisessä erässä viimeistellen kolme maalia.

Sunnuntain ensimmäinen koitos tarjosi yleisölle varsin viihdyttävää ja vauhdikasta jääkiekkoa. Kummatkin joukkueet hyökkäsivät rohkeasti luoden maukkaita tekopaikkoja. Ensimmäisen kerran pikkumusta olikin maalissa jo vajaan minuutin pelin jälkeen Artemi Panarinin huudatettua yllättävän äänekästä venäläisyleisöä.

Turnauksen päätöspäivän avausottelu oli Venäjän kapteenin Ilja Kovaltšukin näytöstä. Kakkosketjun vasen laituri syötti Punakoneen kaikki kolme ensimmäisen erän maalia. Jegor Averin iski Venäjän toisen osuman ja Panarin vei hallitsevan maailmanmestarin jo 3-0-johtoon ensimmäisen periodin lopulla.

Sunnuntain päivämittelössä 21 kertaa torjunutta Tšekki-veskari Pavel Francouzia ei voi syyttää Venäjän taiturimaisista maaleista. HC Litvinovin torjujan johdattamana Tšekki oli selvästi terästäytyneempi koitoksen toisessa erässä, jossa ei hyvistä maalipaikoista huolimatta nähty täysosumia.

Liigassa pelaavan TPS:n tähtihyökkääjä Radek Smolenak kehui Francouzia.

− Meillä oli todella huono alku, ensimmäinen erä oli brutaali koko joukkueellemme. Olimme onnekkaita, että lukemat olivat vain 0-3. Maalivahtimme oli hyvä, Smolenak tiivisti koitoksen alkuvaiheet.

Tšekin väkevä kiri ei riittänyt

Lopulta EHT-turnauksen hännille jääneen Tšekin maalihanat aukaisi joukkueen ykkösketjun keskellä hyökännyt Ondrej Roman kolmannen erän kolmannella minuutilla. Välittömästi tämän jälkeen Vladimir Ruzickan johtamalla miehistöllä oli sauma nousta jo maalin päähän, mutta Metallurg Magnitogorskin torjuja Ilja Sorokin venyi Venäjän maalilla muutamaan paraatipelastukseen.

Kolmannessa erässä järkälemäinen Aleksandr Radulov vei joukkueensa reilut viisi minuuttia ennen päätössummeria kahden miehen ylivoimalla 4-1 -johtoon. Tšekki kuitenkin kipusi vielä kahden maalin päähän Petr Holikin viimeisteltyä kavennus. Maali jäi lopulta ottelun viimeiseksi lopputuloksen ollessa 4-2.

Kamppailu ratkesi siis käytänössä jo heti ensimmäisen kaksikymppisen aikana. Kummatkin maat loivat tiuhaan maalintekotontteja, mutta vain Venäjä käytti ne. Punakone karkasi Tšekin alkukankeuden takia kolmen maalin johtoon. Selvä johto ratkaisikin lopulta mittelön voittajan.

Tšekin hyökkääjä Smolenak tiivisti päätösottelun ratkaisun melko lyhyesti.

− Emme olleet valmiita ja he jyräsivät ylitsemme, Smolenak päätti.