Medvedevin maali riitti Venäjälle

MAAJOUKKUE / Raportti
Jevgeni Medvedevin laukaus ratkaisi ottelun Leijonia vastaan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Venäjä pisti Leijonat kanveesiin Sotšissa Venäjän EHT-turnauksen avausottelussa lukemin 2−0 (1−0, 0−0, 1−0). Punapaidat olivat ottelussa hitusen edellä, vaikka Leijonillakin oli paikkansa maalintekoon.

Sotšin EHT-turnauksen avausottelu pelattiin ainakin lähes täydessä hallissa. Venäjällä oli revanssin paikka Suomesta, sillä reilu kuukausi sitten Helsingin EHT-turnauksessa Leijonat takoi punakoneen jäänrakoon lukemin 6−2.

Turnauksen isäntämaa saikin revanssinsa äänekkään kotiyleisön edessä, kun Leijonat kaatui lukemin 2−0. Vaikka ottelun alku ei ollut parasta Venäjää, niin punakone käynistyi hiljalleen ja ensimmäisen erän lopulla tullut 1−0-ylivoimaosuma riitti voittoon.

Vaikka Leijonat taipui Venäjälle, ei esitys ollut huono. Maalintekopaikkoja Leijonilla oli, mutta ajoittain heikko viimeistely, tolpat tai loistavasti torjunut venäläisvahti Alexandr Jerjomenko vesittivät suomalaisyritykset. Myös Jerjomenkon virkaveli Atte Engren pelasi hyvän ottelun Suomen maalilla.

Kumpikin joukkue pääsi pelaamaan runsaasti erikoistilanteita, joissa Venäjä oli hiukan edellä. Venäläisten ylivoima toimi mallikkaasti läpi ottelun, vaikka ottelun ainoa ylivoimaosuma nähtiinkin heti punapaitojen ensimmäisellä ylivoimalla avauserän lopulla.

Leijonat hallitsi avauserän alkua

Suomi sai otteluun hyvän alun, kun Venäjän Sergei Plotnikov otti jäähyn korkeasta mailasta. Leijonilla oli kuitenkin vaikeuksia päästa laukaisupaikoille tällä ylivoimalla, eikä Venäjällä ollut suurempaa hätää.

Suomen komennossa kuluneen erän puolivälin paikkeilla Suomi sai myös toisen ylivoiman. Se toimi jo huomattavasti paremmin, mutta maalinteko ei suomalaisilta onnistunut.

Punapaitojen ensimmäinen kunnollinen maalintekopaikka syntyi vasta erän loppupuolella, kun Sergei Kalinin karkasi läpiajoon. Kalinin ei onnistunut hyödyntämään maalintekopaikkaansa, mutta Venäjä pääsi tilanteen seurauksena ylivoimalle.

Läpi avauserän purjeessa olleiden punapaitojen ylivoima näytti heti vaarallisuutensa. Kiekko liikkui hienosti Suomen alueella ja Jevgeni Medvedev tykitti tulisella laukauksella isännät 1−0-johtoon. Näissä lukemissa siirryttiin myös erätauolle.

Jos Suomi pääsi pelaamaan avauserän alkuun ylivoimaa, niin toisen erän alkuun ylivoimaa pääsi kokeilemaan Venäjä. Heti punapaitojen ylivoiman alkuun kuitenkin suomalaisista Petteri Wirtanen pääsi kokeilemaan läpiajosta maalintekoa, mutta yritys jäi hiukan ponnettomaksi.

Loppukiri ei tuottanut tulosta

Erän viimeisellä minuutilla Kalinin sai toisen paikan aivan maalin edestä, mutta Engren torjui jälleen tilanteen. Tilanteessa Kalinin loukkaantui ja joutui jättämään kentän.

Leijonat sai myös luotua vielä yhden paikan Ville Leinolle, mutta suomalaishyökkääjä ei onnistunut maalinteossa. Ottelun päätöserään lähdettiin siis Venäjän sitkeässä 1−0-johdossa.

Päätöserän alku oli kuin toisinto toisen erän alusta. Venäjä pääsi heti erän alkuun ylivoimalle, kun suomalaisista Juuso Hietanen otti kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Loistavasti pyörinyt venäläisylivoima ei kuitenkaan onnistunut jauhamaan maalia hyvistä tilanteista huolimatta.

Suomi sai ennen erän puoliväliä ylivoiman. Ylivoimassa oli lieviä käynnistymisvaikeuksia, mutta käynnistyttyään se pyöri hienosti. Sami Lepistön tolppaan osunutta laukausta lähemmäksi maalia Suomi ei kuitenkaan päässyt.

Vielä ottelun lopulla Suomi painoi päälle ja haki tasoitusosumaa. Viimeisen minuutin aikana Suomi ei kuitenkaan enää päässyt edes hyökkäysalueelle, vaikka maalivahti Engren vedettiin maaliltaan pois.

Lopulta ottelun alussa jäähyn muodossa kunnostautunut Plotnikov kävi laittamassa kiekon tyhjään Leijona-rysään, mikä takasi Venäjälle 2−0-voiton.

Turnaus jatkuu tulevana lauantaina. Tuolloin Suomi kohtaa Tšekin ja Ruotsi kohtaa Venäjän.

» Lähetä palautetta toimitukselle