Leijonat taisteli tiensä MM-finaaliin

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjän taidokas hyökkäysarsenaali ei riittänyt romuttamaan leijonavahti Kari Lehtosen loistoesitystä MM-välierässä. Lehtosen unelmapeli oli avainasemassa, kun Suomi kaatoi Venäjän maalein 2−1 jatkoajan jälkeen.

Suomi pelaa sunnuntaina kello 19.15 alkavassa ottelussa MM-kullasta. Tiensä finaaliin leijonaryhmä selvitti kaatamalla kisojen isäntäjoukkue Venäjän 2−1 Mikko Koivun jatkoaikamaalilla.

Ratkaisumaalia edelsi pitkä Venäjän painostusjakso, mutta hyökkäyspään sitkeä taistelu toi Suomelle palkinnon. Koivu jätti kiekon kulmassa Tuomo Ruudulle ja siirtyi itse maalille. Ruutu lähetti kiekon luukulle, venäläisvahti Aleksandr Jerjomenko teki vastaantulossaan virhearvion ja Koivu tuikkasi kiekon jäätä pitkin sisään.

Ratkaisumaalin synnyttyä riemu repesi koko Suomen vaihtopenkillä. Kivestä veistetty valmennusryhmä muuttui eläväksi ja tuuletti voittoa villisti. Venäjän leirissä koko ryhmän kasvoilta paistoi loputon epäusko sitä kohtaan, mitä juuri oli tapahtunut.

Ulosajo murheeksi heti alussa

Ottelussa jaettiin yhteensä 61 jäähyminuuttia, mutta ylivoimamaalin tekemisessä onnistui vain Venäjä. Suomi puolestaan teki ensimmäisen maalinsa alivoimalla.

Varsinaisen peliajan molemmat maalit syntyivät jäähyjen sävyttämässä avauserässä. Venäjä sai ensimmäisen rangaistuksensa jo 18 sekunnin pelin jälkeen, ja sen lisäksi joukkue sai kolme muutakin kaksiminuuttista pelin ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Leijonille tuomittiin isompiakin rangaistuksia. Ajassa 5.40 Sean Bergenheimille tuli oikosulku ja yli-innokas hyökkääjä taklasi Andrei Markovia polvella, eikä ulosajon oikeutuksesta ollut kysymystäkään, varsinkaan kun Markov loukkaantui tilanteessa. Jälkipyykissä Ilja Kovaltshuk kuitenkin huitoi itselleen rangaistuksen, joten Venäjä ei päässyt heti ylivoimalle.

Kolmen minuutin ylivoima kuitenkin riitti isäntäjoukkueelle. Suomi epäonnistui purkukiekoissa toistuvasti, ja lopulta väsynyt nelikko antoi aivan liikaa tilaa Jevgeni Malkinille, joka laukoi b-pisteen tienoilta takayläkulmaan.

Bergenheimin lisäksi myös Mikko Koivulla oli ylilatausta. Koivun harkitsematon selästätaklaus toi hänelle 2+10 minuutin jäähyn, ja Suomi näytti taas olevan pahoissa vaikeuksissa. Toisin kävi. Niko Kapanen nappasi kiekon siniviivalla ja lähetti vauhtiin Jukka Hentusen, joka vahvoilla jaloillaan polki Sergei Gontsharilta karkuun. Hentunen päätti läpiajonsa tyylikkääseen ylänurkkalaukaukseen.

Erän loput jäähyt menivätkin Venäjälle. Jälkimmäinen niistä tuli Malkinille vain 12 sekuntia ennen erätaukoa, joten Suomi pääsi erätauolle miettimään ylivoimakuvioita heti toisen erän alkua varten.

Lehtonen ja Koistinen vakuuttivat

Jäähyily jatkui toisessa erässä. Kumpikin joukkue sai kolme rangaistusta, mutta maaleja ei tullut.

Suomen ylivoimapeliä kuitenkin piristi Ville Koistisen lisääntynyt vastuu. Ensimmäistä A-maaotteluaan pelannut puolustaja liikkui sulavasti eikä pelännyt käsitellä kiekkoa. Väite Petteri Nummelinin korvaamisesta olisi liioittelua, mutta joka tapauksessa Koistinen täytti suuret saappaat kapeassa puolustuskalustossa hyvin.

Toinen Leijonien voimahahmoista oli luonnollisesti Kari Lehtonen. Eleettömän varma suomalaisvahti oli niin varmaotteinen, että venäläistaitureilla tuntui olevan vahvin maalintekointo koetuksella.

Kuudesta rangaistuksesta huolimatta toisessa erässä ei juuri huippuvaarallisia maalipaikkoja ollut. Lehtonen hoiti venäläispaikat vaivatta, ja Suomi puolestaan ei päässyt parhaimpansa mukaan testaamaan venäläisvahti Aleksandr Jerjomenkon taitoja.

Venäjä vyöryi

Päätöserässä Venäjä vyöryi kuin hyökyaalto. Valmentaja Vjatsheslav Bykov antoi kuumien pelaajiensa pelata välillä useammassa eri ketjussa. Etenkin Kovaltshuk ja Malkin saivat runsaasti peliaikaa.

Kovaltshuk esittelikin muutamaan kertaan tunnettua rannelaukaustaan. Pahin tilanne tuli erän kahdennellatoista minuutilla, kun Lehtonen ei pystynyt vangitsemaan Kovaltshukin terävää vetoa. Jarkko Ruutu tuli kuitenkin kreivin aikaan siivoamaan irtokiekon pois.

Kaikkein vaarallisin paikka aukesi Aleksandr Froloville. Vitali Proshkinin laukaus kimposi päätylaidasta vaarallisesti maalin kulmalle, ja Frolov pääsi useampaan kertaan survomaan kiekkoa lähietäisyydeltä. Kari Lehtosen torjunnat ja Mika Pyörälän jäähyn arvoinen rike pelastivat Suomen.

Myös jatkoajalla Venäjä loi vaarallisimmat paikat ennen dramaattista ratkaisua. Lähimpänä oli Sergei Zinovjev, jonka rystynosto painui niukasti maalin ohi vain minuutti ennen Suomen osumaa.

Paljon parannusta

Venäjä-taistossa tiivistyi se, kuinka Suomen miehistössä moni on nostanut tasoaan turnauksen edetessä. Esimerkiksi turnauksen aristellen aloittanut Tuomo Ruutu jatkoi väkevää nousuvirettään ja tärkeimpänä tekonaan pohjusti voittomaalin.

Kuten USA-pelissäkin, Suomen kuuden miehen puolustuskalusto joutui kovalle koetukselle. Ratkaiseva ero puolivälierään verrattuna oli kuitenkin se, että henkilökohtaisia virheitä sattui huomattavasti vähemmän. Venäjää vastaan puolustamisen pakko oli tiedossa jo etukäteen, joten Suomen alakerralle ei jäänyt hävettävää välierän jäljiltä.

Nyt suomalaiset saavat vain jännittää, kuinka hyvin joukkueella riittää voimia sunnuntaiseen finaaliin. Venäjän taitoarsenaalin kaltaista hyökkäyskalustoa ei kuitenkaan ole vastassa, joten tiiviisti joukkueena pelaava Suomi taistelee tiukasti maailmanmestaruudesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle