Tšekin selkeä johto hupeni – Slovakia kaatui niukasti

MAAJOUKKUE / Raportti
Tšekki kaatoi neljännesvälierässä Slovakian ja eteni puolivälieriin.
Rakkaat viholliset Tšekki ja Slovakia kohtasivat jääkiekon olympiaturnauksen neljännesvälierässä. Tšekki oli parempi maalein 5-3 (3-0, 1-1, 1-2) ja eteni puolivälieriin.

Tšekki johti peliä jo luvuin 4-0, kun ottelua oli pelattu reilut 35 minuuttia. Slovakia kiri kuitenkin ottelussa vielä maalin päähän. Lopulta pelin päätöslukemat kirjattiin tšekkiläisten eduksi maalein 5-3 (3-0, 1-1, 1-2).

Pelissä nähtiin kaksi kahden maalin miestä. Tšekin Roman Cervenka ja Slovakian Marian Hossa kirjauttivat ottelun pöytäkirjoihin kaksi häkkiä.

Muita useamman tehopisteen miehiä olivat tehot 1+1 saalistanut Tšekin hyökkääjä Tomas Plekanec. Ja kaksi syöttöpistettä tililleen merkkauttaneet tšekkiläispuolustaja Tomas Kaberle ja slovakkihyökkääjä Michal Handzus.

Tšekki aloitti vahvasti

Tšekin ja Slovakian välisen neljännesvälierän avauserä oli Tšekin vahvaa näytöstä. Se oli sitä niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Tšekki latoi avauserässä peräti kolme maalia ja karkasi 3-0- lukemin johtoon.

Ensimmäiset kaksi maaliaan Tšekki tehtaili nopeassa tahdissa, häkeillä oli eroa vain 29 sekuntia. Ensin iski seitsemännen minuutin kohdalla Ales Hemsky, joka pääsi laukomaan punapaitaisten avausmaalin ylivoimalla.

Ja heti perään Tšekki rakenteli nopean hyökkäyksen, jonka päätteeksi Roman Cervenka pamautti tshekkiläisten toisen maalin. Cervenkan osuman syöttivät Jaromir Jagr ja Tomas Plekanec.

Vielä avauserän viimeisillä minuuteilla Tšekki iski kolmannen kerran. Kolmannen maalinsa Tšekki teki ylivoimalla. Sen laukoi tarkalla rannelaukauksellaan David Krejci. Maaliin syöttäjäksi merkittiin Tomas Kaberle.

Tšekki karkasi ensimmäisessä erässä jo kolmen maalin johtoasemaan ja ei mikään ihme. Tšekki oli ensimmäisessä erässä Slovakiaa vastaan selkeästi parempi. Tšekki oli ensimmäisen erän aikana energinen ja aktiivinen. Slovakia antoi itsestään puolestaan melko vaisun kuvan ja maa olikin Tšekkiä vastaan alakynnessä.

Toiseen erään lähdettiin Tšekin 3-0- johtoasemasta ja kakkoserässä hieman näkyi se, että tulostaululla komeili tšekkiläisten selvänumeroinen johto. Pelin tempo oli esimerkiksi pudonnut avauserästä ja pelissä haiskahti hieman myös se, että ottelun voitto olisi osin jo ratkennut tšekkiläisille.

Kakkoserässä nähtiin kaksi maalia

Tšekki oli pudottanut toiseen erään liikettään ja joukkue ei ollutkaan kakkoserässä enää yhtä energinen ja yritteliäs kuin ensimmäisessä erässä. Slovakian pelaamisessa puolestaan rupesi näkymään jo epätoivokin.

Maaleja toisessa erässä kaikesta huolimatta nähtiin. Niitä nähtiin kakkoserässä kaksi kappaletta ja niistä toisen iski Tšekki ja toisen Slovakia. Ensin Tšekin Roman Cervenka esitteli maalintekijän taitojaan ja siirsi maansa jo 4-0- johtoasemaan. Maali oli Cervenkalle jo pelin toinen.

Pari minuuttia Tšekin maalin jälkeen pääsi ottelulukemat 4-1:een kaventamaan Slovakian Marian Hossa. Hossan häkin syöttivät Andrej Sekera ja Michal Handzus. Kamppailun päätöserään lähdettiin luvuista 4-1.

Ottelun kolmoserässä Slovakia onnistui saamaan vielä loppukirin aikaan. Mikäli pelin toisessa erässä alkoi jo hieman haiskahtamaan se, että kamppailu olisi jo ratkennut Tšekille, niin pelin kolmoserässä tästä ei nähty enää merkkejä.

Tšekki kyllä jatkoi pelaamistaan sillä verkkaisella tasollaan, jolla maa kakkoserässäkin kiekkoili, mutta Slovakia oli nostanut tasoaan. Osin Tšekin verkkaisuudenkin vuoksi Slovakia pääsi kamppailussa vielä mukaan.

Slovakialaiset pelasivat varsin yritteliäällä ilmeellä kolmoserässä ja se poiki tulosta. Slovakia onnistui nousemaan taistossa maalin päähän Tšekistä ja kaventamaan pelinumerot 4-3:een. Slovakian maalit tekivät Marian Hossa ja Tomas Surovy.

Slovakian loppukiri rupesi hiipumaan

Surovy iski maalinsa ajassa 48.51. Surovyn onnistumisen ansiosta Slovakia nousi pelissä maalin päähän Tšekistä. Slovakialla oli tähän asti ollut ottelun kolmoserässä hyvä ja energinen loppukiri päällä.

Slovakian loppukiri alkoi kuitenkin hyytymään Surovyn tekemän maalin jälkeen.

Surovyn tekemän maalin jälkeen vaikutti nimittäin siltä, että slovakialaisten kovimmat paukut olisi jo syöty. Ja Slovakian loppukiri alkoi hiipumaan. Slovakialaiset eivät enää Surovyn maalin jälkeen onnistuneetkaan luomaan kummempia maalipaikkoja.

Viimeisen niitin Slovakian arkkuun iski vielä ajassa 59.21 Tšekin Tomas Plekanec, joka pääsi ylivoimalla pistämään kiekon tyhjänä olleeseen slovakialaismaaliin. Plekanecin maalin myötä Tšekki karkasi pelissä jo 5-3- luvuin johtoon ja näistä muodostui lopulta myös ottelun päätösnumerot.

Tšekki eteni jääkiekon olympiaturnauksessa puolivälierävaiheeseen ja tuossa vaiheessa maa tulee keskiviikkona kohtaamaan USAn. Slovakian turnaus puolestaan päättyi neljännesvälierätappioon Tšekeille.