Latviasta ei ollut Tšekin kaatajaksi ystävänpäivänä

MAAJOUKKUE / Raportti
Tšekit pääsivät juhlimaan neljään kertaan perjantaiaamupäivänä.
Tšekki ja Latvia kohtasivat perjantaiaamupäivänä miesten jääkiekon olympiaturnauksen C-lohkon ottelussa. Peli oli melkoisen sekava, ja Tšekki oli pääosin hallitsevampi osapuoli. Latvia ei kyennyt voittoon, vaikka pääsi kahteen kertaan nousemaan tasoihin. Loppulukemat olivat 4-2.

Tšekki ratkaisi ottelun itselleen toisessa erässä. Latvia tasoitti ottelun 2-2:een erän alussa, mutta Tšekki rankaisi latvialaisia kahteen kertaan myöhemmin erän aikana reilun yhdeksän minuutin välein. Maalintekijöinä olivat Jakub Voráček ja Marek Židlický. Latvia ei enää kolmannessa erässä pystynyt vastaamaan tšekkien vahvaan toisen erän irtiottoon.

Ensimmäinen erä oli vaihteleva

Tšekki aloitti ottelun vahvasti ja hallitsi avauserän ensimmäistä kymmentä minuuttia selkeästi. Latvialla oli suuria vaikeuksia oman pelinsä kanssa ja joukkue ei saanut laukauksiakaan kuin muutaman kohti tšekkien maalia.

Tšekin hallinta kulminoitui johtomaaliin ajassa 10.10. Martin Eratin maali upposi vähän helposti Latvian maalivahdin Edgars Masalskisin taakse.

Peli muutti suuntaansa täysin vain reilun minuutin päästä tästä, kun Latvia pääsi ylivoimalle. Janis Sprukts pääsi tinttaamaan kiekon sisään maalin kulmalta reilun 13 minuutin pelin jälkeen. Osuma aiheutti melkoisen kalabaliikin, koska sen syntyä ei heti huomattu, ja se tarkastettiin vasta noin puolen minuutin päästä sen synnystä.

Tätä ennen Tšekki otti uuden jäähynkin, joka jäi voimaan pitkällisen arvonnan jälkeen. Myös kellon siirtäminen taaksepäin samassa yhteydessä aiheutti sekaannusta. Latvia sai tasoituksensa jälkeen otetta ja haastoi Tšekkiä hyvin. Joukkueen harmiksi Sandis Ozolins otti 2+2 minuutin jäähyn korkeasta mailasta reilu minuutti ennen loppua, ja Tšekki rankaisi armotta.

31 sekuntia ennen erän loppua Jaromír Jágr pääsi laukomaan vapaasti ylivoimalla ja kiekko upposi maaliin. Täten Latvian hieno erän loppu kuivui pahasti kasaan.

Tšekki rynnisti karkuun

Latvia onnistui tappamaan loppuosan alivoimastaan toisen erän alkuun. Joukkue onnistui myös tasoitusmaalin teossa reilun kahden minuutin pelin jälkeen, kun Herberts Vasiljevsin veto upposi maaliin.

Peli jatkui tästä eteenpäin muutaman minuutin tasaisena, mutta Tšekki löi ison vaihteen silmään reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen. Joukkue meni johtoon Voráčekin ilmasta ohjaamalla maalilla ja sai ottelun hallinnan taas itselleen. Tšekit lisäsivät latvialaisten tuskaa vielä reilut yhdeksän minuuttia myöhemmin Židlickýn maalilla.

Täten Tšekki sai käännettyä ottelun hallinnan sekä pelillisesti että tuloksellisesti itselleen vahvalla toisen erän esityksellään.

Latvia ei saanut enää kirittyä

Tšekki säilyi hallitsevana osapuolena myös kolmannen erän alkupuolella. Joukkue hallitsi kiekkoa ja peliä, eikä Latvia meinannut saada kiriään alkamaan. Tšekki hallitsi myös laukaustilastoja melko selkeästi.

Latvia sai vielä mahdollisuutensa erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun joukkueen peli taas parantui ja se pääsi pelaamaan kahteen kertaan ylivoimaa. Tšekiltä sekä Roman Červenka että Židlický kuluttivat jäähypenkkiä osittain myös samaan aikaan ja Latvia sai luotua tekopaikkoja ylivoimillaan.

Latvia otti myös aikalisän reilut neljä minuuttia ennen loppua, muttei ottanut maalivahtiaan missään vaiheessa pois. Joukkueen yritykset jäivät melko torsoiksi ja vain neljä laukausta löysi tiensä maalille saakka. Täten Tšekki pystyi pitämään Latvian takanaan lukemin 4-2 ja otti avausvoittonsa olympialaisten jääkiekkoturnauksessa.

Seuraavaksi Tšekki kohtaa lauantaina Sveitsin ja Latvia samana päivänä Ruotsin. Kummankin on parannettava selkeästi peliään, jotta joukkueilla on jatkossa menestymismahdollisuuksia. Tämän pelin kaltaisilla esityksillä ei pötkitä pitkälle lopputurnauksessa.