Sveitsi piti Tshekkiä tiukoilla

MAAJOUKKUE / Raportti
MM-kisojen isäntämaa Tshekki jatkaa edelleen puhtaalla pelillä, vaikka peliesitykset eivät kaikilta osin vakuutakaan.Sveitsi piti Tshekkiä yllättävänkin ahtaalla, mutta kotiyleisön riemuksi slaavilaistaiteilijat punnersivat lopulta 3-1 -rutiinivoiton.

Tshekkien köykäinen asenne näkyi etenkin avauserässä, jossa Sveitsillä oli hyviä tilaisuuksia ottaa vaikka johtoasema haltuunsa. Jatkossa Tshekki paransi selvästi peliään, mutta maalien värkkääminen tuotti yllättävän suurta tuskaa ja niinpä Sveitsi taisteli ottelun voitosta viimeiselle sekunnille saakka.

Tshekillä käynnistymisvaikeuksia

Tshekin asenne ei ollut avauserässä kohdallaan ja löysähkö pelaaminen ei ennakolta heikompaakaan vastustajaa vastaan riitä. Sveitsi loikin avauserässä parhaat maalipaikat.

Erän vaarallisin maalitilanne nähtiin kuuden peliminuutin kohdalla. Turnauksen ensimmäisen ottelunsa torjunut Roman Cechmanek kompuroi maalin kulmalla ja Thierry Paterlinin syötön jälkeen Ivo Ruthemann pääsi yrittämään limppua tyhjään verkkoon. Laukaus kimposi kuitenkin jäihin heittäytyneestä Tshekki-pakista ohi maalin.

Toisen hyvän tekopaikkansa Sveitsi sai 14. peliminuutilla. Jiri Slegr syöksyi tyhmästi hyökkäyssiniviivalla ja sen seurauksena sveitsiläiset spurttasivat 2-1 –ylivoimahyökkäykseen. Marcel Jennille heitetty syöttö tuli kuitenkin hieman jalkoihin ja näin vaikeasta asennosta lähetetty laukaus sujahti selvästi maalin ohi.

Tshekin hyökkäyspeli oli avauserässä erittäin vaisua. Kisojen isäntäjoukkue ei saanut edes ylivoimien aikana mitään erikoista aikaiseksi. Vaisuhko ensimmäinen erä jäikin lopulta maalittomaksi.

Asenne löytyy toiseen erään

Toisessa erässä Tshekki paransi selvästi peliään ja Sveitsi tippui pelillisesti kyydistä. Ottelu ei kuitenkaan vielä ratkennut toisen erän aikana.

Erän ensimmäisessä vaihdossa Sveitsillä oli vielä yksi loistava mahdollisuus kirjata ottelun avausmaali omiin nimiinsä. Martin Pluss sai törkättyä mailallaan kiekon Tshekki-lavasta ja kumilaatta liukui suoraan maalin edessä vapaana olleelle Patrick Fischerille. Tämä pääsi nokikkain Roman Cechmanekin kanssa, muttei onnistunut ohittamaan Los Angeles Kingsin veräjänvartijaa.

Tshekin ylivoimapeli loksahti toisessa erässä hienosti kohdalleen. Martin Steineggerin rangaistuksen aikana Martin Straka osui ensin tolppaan ja hetkeä myöhemmin kiekko painui sitten jo maaliverkkoon saakka. Jaroslav Spacek tykitti suoraan pakki-pakki –syötöstä kiekon komeasti ylänurkkaan ja Tshekki johti 1-0.

Isäntien toinen osuma nähtiin ajassa 31.36. Jaromir Jagr pelattiin läpiajoon ja Tshekin suurin tähti sai survottua limpun lopulta neljännellä-viidennellä yrityskerralla maaliviivan paremmalle puolelle. Sveitsin puolustus ei tässä tilanteessa juurikaan apuja antanut maalivahti Marco Buhrerille.

Pahasti jyrän alla kakkoserässä ollut Sveitsi onnistui vielä kaventamaan ottelua ylivoimamaalin turvin ja pysyi siten pelissä mukana. Patrick Fischer laittoi mailansa väliin Martin Steineggerin maalin eteen heittämään kiekkoon ja ohjaus yllätti ensimmäistä kertaa Cechmanekin.

Kolmanteen erään lähdettiin Tshekin niukassa 2-1 –johtoasemassa.

Jännitys säilyy loppuun saakka

Sveitsi piinasi tuvantäyteistä kotiyleisöä aina päätössummeriin asti. Tshekki hallitsi kolmannenkin erän pelitapahtumia selkeästi, mutta ratkaisevan niitin iskeminen tuotti lähes ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Ratkaisun avaimia tarjottiin mm. erän puolivälissä, kun Tshekki pääsi pelaamaan kaksi peräkkäistä ylivoimapeliä. Mylly pyöri näyttävästi, mutta Marco Buhrerin taakse kiekkoa ei saatu millään värkättyä.

Sveitsillä ei ollut kolmannessa erässä yhtään kunnollista tasoituspaikkaa ja lopullisesti alppimaan kiri tyssäsi minuutti ennen loppua, kun joukkue sortui typerästi väärään vaihtoon. Vaclav Prospal sinetöi 3-1 –ylivoimahyökkäyksen päätteeksi loppunumerot 3-1 ottelun viimeisellä pelisekunnilla. Tshekki jatkaa näin yhä voittojen tiellä.

Tshekin tähänastiset vastustajat ovat olleet ennakolta ajateltuna heikompia kiekkomaita, mutta huomenna edessä on ensimmäinen todellinen mittari. Kanadaa vastaan käydyssä huippuottelussa ratkaistaan E-lohkon ykköspaikka. Sveitsillä on puolestaan tiistaina edessään vieläkin tärkeämpi kamppailu, sillä tappio Saksaa vastaan pelattavasta ottelusta tietäisi kisojen päättymistä.