Suomi piti pintansa - isäntämaa Venäjä laulukuoroon

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi jatkaa pelejään välierissä.
Kuva © Getty Images
Suomi nappasi välieräpaikan Sotšissa upealla pelillä, venäläiset törmäsivät kerta toisensa jälkeen Tuukka Raskiin.

Leijonat ei kumarrellut suurta ja mahtavaa isäntämaata vastaan, vaan hoiti pelin numeroin 3−1. Parhaana lohkokakkosena puolivälieriin päässyt Suomi sai enemmän huiliaikaa kuin eilen pelannut Venäjä.

Paljon parjattu isäntämaan ryhmä on saanut noottia liian löysästä pelaamisesta, mutta Suomea vastaan jäällä oli kuin uusi joukkue. Se ei kuitenkaan riittänyt Leijonia ja erityisesti Tuukka Raskia vastaan. Suomi siis palasi voittokantaan hävittyään Kanadalle viime ottelussa. Seuraavaksi edessä ovatkin välierät ja mitalipelit.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Ottelu alkoi odotetun kovaa eikä Venäjän uneliaasta pelistä ollut tietoakaan. Avausmaali syntyi ylivoimalla, kun Mikael Granlund istui kiinnipitämisrangaistustaan. Parin purkukiekon jälkeen Pavel Datsjuk löysi Ilja Kovaltšukin, jonka upea lämäri upposi yläkulmaan.

Suomi tasoitti melko nopeasti muutaman onnistuneen vaihdon jälkeen. Venäjä joutui heittämään kaksi pitkää kiekkoa putkeen ja Suomi hyödynsi tämän. Juhamatti Aaltonen ohitti väsyneen Nikita Nikitinin ja iski maalin kulmalta kiekon reppuun.

Pian Suomi pääsikin hakemaan ylivoimamaalia, mutta paras paikka siunaantuikin Venäjän Aleksei Jemelinille, jonka lämärin Rask kuitenkin torjui. Erän viimeisestä maalista vastasi Teemu Selänne, joka pääsi iskemään kiekon reppuun maalinedustalta Mikael Granlundin esityöstä. Tilannetta edelsi Vjatšeslav Voinovin heikko pelaaminen, jonka Granlund käytti vauhdikkaasti hyväksi.

Esimerkkiä kovasta taistelutahdosta osoitti Suomen Leo Komarov, joka ei Aleksandr Ovetškinia kumartanut, vaan ajoi komeasti pystyyn. Kovia taistelutilanteita laidan läheisyydessä nähtiinkin koko erän ajan ja vuorotellen molempien pelaajia makoili jäässä.

Maalivahti vaihtoon

Suomen johto kasvoi kahteen maaliin erän alun ylivoimassa. Jemelin sai rangaistuksen kaadettuaa maalinedustalla Lauri Korpikosken, vaikka loukkasi myös oman naamansa. Ylivoimapelissä kiekko kimposi maalilla Granlundille, joka ujutti kiekon reppuun.

Ei heti maalin jälkeen, mutta pian Venäjä ajautui myös vaihtamaan maalivahtia. Semjon Varlamov sai tehdä tilaa Sergei Bobrovskille ja Varlamoville jäi tehtäväksi tsempata joukkuekavereitaan. Bobrovski pelasi juuri eilen Norjaa vastaan nollapelin.

Pian Aleksandr Sjomin pääsi yrittämään puolittaisesta läpiajosta, mutta Raskin vahva vastaantuleminen esti maalinteon. Rask muutenkin sai pitää joukkuettaan pystyssä, kun se kuuluisa punakone alkoi jylläätä. Ei kuitenkaan kuten Neuvostoliiton aikaan, vaan Rask piti tilanteen 3−1:ssä.

Kenttäpelaajat antoivat myös Raskille paljon apuja, muun muassa Korpikoski otti Venäjän lopun ylivoimassa tärkeän blokin Voinovin laukauksesta. Lopussa Suomikin alkoi saada vähän hyökkäystään toimimaan, mutta loppuerä meni kuitenkin Venäjälle tuloksettomana.

Mikael Granlund vastasi ottelun viimeisestä maalista.
Mikael Granlund vastasi ottelun viimeisestä maalista.
Kuva © Getty Images

Rask ei horjunut

Venäjä jatkoi samaa otettaan kolmannessa erässä, mutta Rask ei ollut ohitettavissa. Aleksandr Radulov syöksyi urhoollisesti maalille, muttei saanut lusikoitua kiekkoa reppuun.

Leijonat sai huiliaikaa painostuksen keskellä, kun Nikolai Kuljomin ajoi kovaa Sami Vatasen nurin ja lähti istumaan ansaittua rangaistustaan. Suomalaiset kokivat muutoinkin kovia erässä, Lasse Kukkonen jäi Radulovin kovan puhtaan taklauksen alle ja Olli Jokinen otti osumaa Kovaltšukin mailasta.

Venäjän hyökkääjistä esiin nousi erityisesti Jevgeni Malkin, joka omalla yksilötaidollaan loi maalipaikkoja. Hän piti ajoittain pilkkanaan suomalaispuolustajia, mutta niin vain Malkinkin törmäsi Raskiin, kuten kävi viime keväänä NHL:n pudotuspeleissäkin.

Lopussa Suomi loi omat paikkansa lisätä johtoa, mutta Bobrovski otti kaksi hienoa torjuntaa. Jussi Jokinen ei onnistunut ylivoimahyökkäyksestä ja Antti Pihlström nollattiin heti perään. Tilanteiden jälkeen aika kului Venäjän heittäessä kolme pitkää kiekkoa putkeen Andrei Markovin johdolla.

Aivan lopussa kuudella pelaajalla oli vielä kova pyöritys, mutta Radulov tai kukaan muukaan Venäjän tähdistä ei enää onnistunut Raskia ohittamaan.

Seuraavaksi Ruotsi

Leijonien leijona ottelussa oli ehdottomasti maalivahti Rask, joka keräsikin ottelussa 37 torjuntaa. Hyökkääjistä parasta asennetta esitti Petri Kontiola ja Granlund, joista Kontiola otti erityisesti roolia ottelun lopulla.

Näin isäntämaa Venäjän turnaus päättyi kuten neljä vuotta sitten, puolivälierätappioon. Tällöin kultaan marssi venäläiset pudottanut Kanada, mutta pystyykö Suomi samaan? Joukkue kohtaa seuraavaksi voitosta voittoon kisoissa kulkeneen naapurimaa Ruotsin, joka päivän ensimmäisessä ottelussa hoiti Slovenian helposti 5−0.

» Lähetä palautetta toimitukselle