Jalonen: "Kiitos pelaajille!"

MAAJOUKKUE / Raportti
Kari Jalonen nappasi voiton heti avausottelussaan päävalmentajana.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Leijonat kohtasi EHT-kiertueen avausottelussa Helsingissä Tšekin. Varovaisissa merkeissä edennyt ottelu päättyi Leijonien niukkaan 2−1-voittoon.

Kari Jalosen aikakausi Suomen A-maajoukkueen peräsimessä alkoi voitokkaasti, kun Leijonat kaatoivat EHT-turnauksen avausottelussa Tšekin maalein 2−1.

− Olen isossa kuvassa tyytyväinen. Saatiin niitä muutamia asioita, joita toivoimmekin. Annan ison kiitoksen pelaajille. Ei tämä ollut helppo paikka heillekään tulla näin vähällä treenillä pelaamaan.

Jalosen pelillinen filosofia on selkeä ja tuttu myös aiemmista Leijonat-joukkueista. Voittava jääkiekko pitää sisällään hyvän hyökkäyspelin, mutta pohja löytyy tutuista teemoista.

− Muutamia juttuja lähinnä erikoistilanteista katsottin etukäteen, mutta jätimme myös pelaamiselle tilaa. Analysoidaan tämä ottelu huomenna, niin voimme ehkä lauantaiksi jo korjatakin jotain.

− Joukkuepelaaminen ja puolustuspelaaminen on aina se juttu. Se on Leijonien ase voittavaan jääkiekkoon. Mieluummin maalitonta nollanollaa kuin yksikin päästetty maali, Jalonen kuvasi valmennusfilosofiaansa.

Iso rooli on myös jäähyttömyydellä. Torstain ottelussa suomalainen istui jäähyaitiossa vain kahdesti. Lisäksi Suomen maalilla 28 kertaa torjunut Juha Metsola oli läpi ottelun eleettömän varma.

− Voittopeli maalivahdilta. Syksyn hyvä vire ja itseluottamus näkyi hänen otteissaan.

− Suomi otti viime kevään MM-kisoissa yli 30 kakkosta, joista 18 hyökkäysalueella. Sitä yritimme käyttää oljenkortena. Jäähyttömyys on iso asia, kun puhutaan voittavasta jääkiekosta, Jalonen summasi.

Immonen iski ottelun avausmaalin.
Immonen iski ottelun avausmaalin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Kokeneet pelimiehet ratkaisijoina

Avausottelu oli odotetun varovainen. 7000-päinen yleisökään ei oikein herännyt otteluun, mutta Jarkko Immosen tekemä 1−0-maali Suomen toisesta ylivoimamahdollisuudesta herätti hieman tunteita myös katsomossa.

− Tšekki puolusti oman alueensa vahvasti, ja sumputtivat keskialueen eivätkä antaneet paljon tilaa. Tyypillinen tšekkijoukkue, avausmaalin iskenyt Immonen summasi.

Vähämaalisen ottelun voittomaalin iski Olli Palola, myös ylivoimalla. Tsekkijoukkueen keski-ikä oli vain noin 24 vuotta. Ottelun voittomaalin syöttäneen Ilari Filppulan mukaan kokemattomuus näkyi.

− Tšekkijoukkueen nuoruus näkyi ehkä muutamina höntyilyinä. 

− Ensimmäisen erän pelasimme hyvin, toisen erän alussa tekeminen jostain syystä loppui. Kolmas erä suojeltiin vain omaa maalia, Filppula summasi kauden ensimmäistä maaottelua.

Filppula saapui maaotteluihin Luganosta.
Filppula saapui maaotteluihin Luganosta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Vähällä treenillä pelaamaan

Leijonien joukkue ehti harjoitella vain kahtena päivänä ennen ensimmäistä otteluaan, joten kovin paljon ei yksityiskohtiin voinut perehtyä. Ylivoiman merkitys näkyi jälleen, kun Suomi iski illan molemmat maalinsa Tšekin jäähyillessä.

− Joukkueet ovat sen verran tasaisia, että usein ratkaisut tulevat ylivoimalla. Onneksi olimme tänään siinä parempia, Filppula kertoi onnistumisistaan.

Filppula siirtyi täksi kaudeksi Sveitsiin Luganon paitaan. Kauden 18 ottelussa on syntynyt 14 tehopistettä.

− Paikkanahan se on upea, olen myös saanut pelata paljon. Sveitsissä saattaa vauhti mennä välillä taidon edelle ja yksilötaidossa jäävät myös KHL-seuroille.

− Hyvä sarja se on kaikkinensa, Filppula kertoi alkukauden tunnelmistaan verrattuna viime kaudella KHL-seura Moskovan CSKA:ssa kerättyihin kokemuksiin.

Vastus kovenee

EHT-turnaus jatkuu lauantaina, kun kivikova Venäjä testaa suomalaisten iskukyvyn loppuunmyydyllä Areenalla.

− Siellä tulee vastaan joukkueellinen KHL:n huippupelaajia. Esimerkiksi Tšekillä kaikki puolustajat olivat 90-luvulla syntyneitä. Lauantaina vastus on ihan eri tasoa.

− Yksi joukkueen valintakriteeri olikin, että haluamme mukaan kokemusta kansainvälisistä peleistä. Se tuo kaikille vähän tukea ja turvaa, Jalonen kuvaili joukkueen valintaperusteita.

Vaikka Jalonen ei paineita myöntänytkään, ottelulla oli uudelle päävalmentajalle erityinen merkitys.

− Immosen Jake otti voittokiekon talteen. Paljon on paineista kysytty, mutta ei tässä mitään paineita ole. Teen tiimin kanssa vain oman työni, pyrimme auttamaan ja tukemaan joukkuetta.

Lauantain loppuunmyytyyn Venäjä-otteluun tulee paljon kokoonpanomuutoksia. Maalivahti sekä yksi kokonainen kentällinen vaihtuu tänään huilanneisiin pelaajiin.

Atte Engren aloittaa maalilla, ja tänään huilanneet "Wirtaset" tulevat kehiin sellaisenaan koko viisikkona, Jalonen kertoi suunnitelmistaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle