Murskavoitto vapputunnelmissa

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi ei jättänyt Tanskalle juuri mitään mahdollisuuksia vapunpäivän kamppailussa. Loppunumerot kirjattiin leijonille 6-0 (2-0, 2-0, 2-0). Suomen viimeistely oli kuitenkin vappuvireessä, joten maaleja syntyi vain kuusi. Tanskan maalivahti Peter Hirsch torjui myös tukun vaarallisia suomalaistilanteita.

Ottelu alkoi räväkästi. Suomi sai heti luotua muutaman tilanteen, mutta Tanskan maali varjeltui. Petteri Nummelin kiersi vahvasti maalille ja Janne Niinimaa ampui tulisesti viivalta. Molemmat yritykset esti Peter Hirsch. Tanskan Ronny Larsen kokeili puolestaan Fredrik Norrenan virettä.

Avausmaaliakaan ei tarvinnut pitkään odotella. Ville Peltonen syötti Olli Jokisen vapaaseen paikkaan. Jokisen tarkka laukaus b-pisteen kaarelta meni Tanskan maalin etuyläkulmaan. Hyökkäyksessä myöskin mukana ollut Tomi Kallio näytti ajautuneen paitsioon, mutta linjatuomari näki asian toisin.

Suomi hallitsi ottelun avauserää ja Tanska iski muutaman kerran vaarallisesti vastahyökkäyksillä. Avausmaalin jälkeen suomalaisten juhla maalipaikoilla jatkui. Kimmo Rintanen tuhlasi läpiajon ja Tomi Kallion nousu maalille päättyi ohilaukaukseen. Ville Peltosen terävä laukaus pysähtyi Hirschin hanskaan. Antti Laaksonen syötti Rintasen avopaikkaan, mutta laukaus epäonnistui. Tanskalaisten parhaat paikat olivat Kim Staalilla ja Ronny Larsenilla. Staal ampui ruuhkan takaa, mutta kiekko pysähtyi pelaajamassaan. Larsen kurvaili suomalaispuolustuksen seasta vapaaksi, mutta hyvän laukauksen torjui Norrena.

Suomen toisen osuman erän puolenvälin jälkeen sai nimiinsä Niko Kapanen. Janne Niinimaa ampui viivasta ja Kapanen ohjasi kiekon maaliin. Erän lopussa ei enää vaarallisempia tilanteita nähty, vaikka Suomi pääsi ylivoimallekin. Kokonaisuutena avauserä oli Suomen hallintaa, mutta Tanska pysyi vielä jotenkuten mukana.

Selvä peli jo toisessa erässä

Tanska sai toisen erän alussa mahdollisuuden tulla peliin mukaan. Suomi ei erän alussa ylivoimalla päässyt tolppaaa lähemmäs ja Esa Pirnes tuomittiin rangaistusaitioon pelikellon näyttäessä 1.59. Tanska sai ylivoimalla hyvin painetta Suomen alueelle, mutta maalipaikkoja ei ollut käytännössä yhtään.

Ylivoiman jälkeen pelin hallinta siirtyi lähes täysin Suomelle. Paikkoja maalintekoon ei tullut, sillä Tanskan puolustus piti hyvin. Daniel Nielsenin kampitusjäähyn aikana suomalaiset ampuivat paljon, mutta kiekot paukahtelivat päätylaudoitukseen. Jarkko Ruutu yritti tehdä ”forsbergejä”, mutta vanhanaikaisen synnyn esti maalivahti Hirsch. Jatkotilanteestakaan kiekkoa ei saatu survottua maaliin.

Olli Jokinen pääsi läpiajoon, jonka Hirsch torjui. Kiekko jäi tanskalaisvahdin varusteiden alle. Ville Peltonen näki kiekon ja kävi tökkimässä sen maaliin, mutta tuomari Ole Hansen oli ehtinyt viheltää pelin poikki.

Tanskan hyökkäykset olivat harvassa. Kim Staal nousi hyvin b-pisteiden väliin ja latasi kiekon kohti maalia, mutta Norrena torjui. Morten Green pääsi myös puikkelehtimaan vapaaksi, mutta tämänkin laukauksen hoiti Norrena.

Lopulta Suomen yritys palkittiin. Nopeassa hyökkäyksessä tanskalaispuolustus jäi hieman jälkeen. Tomi Kallio syötti kiekon maalin eteen, minne Ville Peltonen eteni. Kiekko varmasti maaliin ohi Hirschin ja Suomi 3-0-johtoon.

Peli jatkui samanlaisena. Suomi hyökkäsi ja Tanska rimpuili parhaansa mukaan pelissä. Vähän ennen erän loppua Suomi osui neljännen kerran. Ville Peltonen kruunasi Suomen komean hyökkäyskuvion tyylikkäällä rystylätyllä, jonka Olli Jokinen ohjasi maalin edestä varmasti verkon perukkaan ohi Peter Hirschin.

Toisen erän kulusta kertovat laukaukset, Suomi 17 ja Tanska 2. Tanskasta ei ollut juuri vastusta ja vain suomalaisten hyökkäyspelin flegmaattisuus esti rumemmat lukemat. Suomi olisi terävämmällä pelaamisella voinut rankaista Tanskaa huomattavasti useamminkin.

Vappuhulina Tanskan maalilla jatkui

Kolmas erä oli yhtä tyhjän kanssa. Suomi yritti lisätä maalisaldoaan ja Tanska odotteli lähinnä ottelun päättymistä. Suomen viides osuma syntyikin melko nopeasti. Niko Kapanen laukoi b-pisteeltä kohti maalia. Laukaukseen pääsi väliin Timo Pärssinen, jonka ohjaamana kiekko meni Hirschin längistä maaliin, 5-0.

Paras hyökkäysinto jäi pukukoppiin molemmilta. Erityisen hienoihin kuvioihin kumpikaan ei yltynyt. Suomalaisten hyökkäystehosta olennaisen kertonee Sami Salon suoritus. Salo peippaili itsensä nokikkain maalivahti Hirschin kanssa ja vei vielä juuttiveskarinkin kahville. Kun kiekko olisi pitänyt siirtää maaliin, karkasi kumilimppu maalialueen läpi. Tanskalaispelaaja ei kiekkoa saanut pois ja tilanteeseen seuraavana syöksynyt Niko Kapanen suti kiekon maalin ohi. Esa Pirnes ampui lähietäisyydeltä yli tanskalaismaalin.

Viimeisen suomalaismaalin teki Antti Laaksonen. Laaksonen nousi väkisin maalin edustalle ja väänsi kiekon Hirschin ohi reppuun. Loppuhetkillä Tanska ei pystynyt Norrenan nollapeliä vakavasti uhkaamaan. Kim Staal laukoi kerran ja Frans Nielsen kikkaili melkein maalintekopaikkaan. Tilanteesta tuomittiin jäähy Jere Karalahdelle. Ylivoimalla ei pelissä enää mitään tapahtunut, joten pisteet Suomelle 6-0.

Hoh hoijaa..

Ottelusta ei osattu odottaa kovinkaan suurta kiekkojuhlaa, eikä matsi suuria hienouksia tarjonnutkaan. Suomi teki kuusi maalia ja otti hallitun voiton. Avauserän paikkoja lukuun ottamatta Tanska oli ottelussa pelkkä statisti. Peter Hirsch ja tehoton leijonalauma takasivat sen, ettei tanskalaisia murjottu pahemmin lukemin.

Suomen parasta osaamista esitti Olli Jokisen ketju. Trio loi hyvin maalipaikkoja ja iski kolme hienoa maalia. Antti Laaksosen kova työnteko palkittiin ottelun viimeisellä maalilla. Maalissa Fredrik Norrena oli vakuuttava. Tanskalla ei paljoa tilanteita ollut, mutta vähät paikat Norrena hoiti varmuudella.