Leijonien maakuntakierros päättyi niukkaan tappioon

MAAJOUKKUE / Raportti
Kemppaisen osumat eivät kantaneet Leijonia toiseen voittoon Tanskasta.
Miesten maajoukkuekiekko palasi Kisapuistoon yli vuosikymmenen tauon jälkeen pääsiäislauantaina 2017. Jo kolmelta alkaneessa EHC-kamppailussa Leijonat sai vastaansa fyysisen ja hyvin liikkuvan Tanskan. Loppua kohden tasoittunut kamppailu päättyi lopulta Tanskan jatkoaikavoittoon.

Jääkiekon MM-kisoihin valmistavia otteluita kutsutaan usein vähätellen eurohöntsäksi. Stereotypiat eivät aina pidä paikkaansa, mutta tyhjästä ne eivät koskaan synny. Leijonien Itä-Suomen kiertueen jälkimmäinen osa oli alkuvaiheissaan todistusvoimainen esimerkki nimen merkityksestä. Loppua kohden pelin tempo ja viihdearvo kuitenkin nousivat.

Rutiininomainen kiintiövääntö ei sytyttänyt leijonamiehistöä ennen toisen erän alkua. Avauserässä lähes täysi tupa sai todistaa isäntien melko halutonta esitystä. Hyökkäyspelin rakentelussa oli edelleen pahoja ongelmia, ja nälkäinen Tanska pääsikin luomaan laadukkaita tekopaikkoja kuin liukuhihnalta. Jo kolmannella minuutilla vierailijat pääsivätkin ylivoimalle, jonka lopuksi Morten Madsen ohjasi Jesper B. Jensenin siniviivakudin sisään.

─ Tänään pelivalmiutemme ei ollut sitä, mitä pitäisi. Tanska on fyysinen joukkue, joka kamppailee hyvin aina aloituksista lähtien, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki ruoti.

Marjamäki näki osasyyn heikkoon alkuun aloitusympyrässä.

─ Aloitusprosenttimme oli avauserässä 22. Jos hävitään niin paljon aloituksia, joudutaan heti puolustuskannalle. Toiseen erään kamppailupelaaminen ja aloitusprosentti muuttuivat totaalisesti.

Isäntien ote terävöityy

Toisessa erässä kaukaloon luistelikin täysin erilainen kotijoukkue, ja pelin hallinta hivuttautui hiljalleen Suomelle. Erän avausminuuteilla läpsytinten sulosointuja kuultiin ensi kertaa kovemmalla volyymilla, kun Joonas Kemppaisen sivallus b-pisteiden välistä löysi tiensä Sebastian Dahmin vartiomaan Tanskan maaliin.

─ Toiseen erään tehtiin ihan selkeä rytmin muutos. Kaksi erää oli sellainen isku päällä, kuin pitääkin. Paikkoja oli, mutta kun et tee, niin vastustaja tekee.
Suomen mahdollista johtomaalia tarkasteltiin videolta toisen erän lopulla, mutta Miro Aaltosen luistinohjaus tuomittiin lopulta potkuliikkeeksi ja maali hylättiin.

─ Ajattelin, että saattaisivat hyväksyä. Siinä kai nähtiin kuitenkin jokin ronaldomainen kierre, analysoi tilannetta Pekka Jormakka.

Kolmannen erän alussa Tanska siirtyi jälleen johtoon. Topi Jaakolan syöttö maalin takaa napsahti Mathias Lassenin lapaan, joka ei lähietäisyydeltä erehtynyt. Kuittaus nähtiin jo seuraavassa vaihdossa, kun Veli-Matti Vittasmäen avaus päätyi Kemppaisen haltuun ja napakalla laukauksella lopulta Dahmin selustaan.

Matka kohti MM-kisoja jatkuu

Leijonien MM-leirityksen vastustajat on valittu tasoltaan nousujohteisesti. Unkarin-leirin jälkeen vuorossa oli kaksi kamppailua Tanskaa vastaan. Seuraavaksi tie johtaa Slovakiaan ja edelleen Tšekin EHT-turnaukseen. Aiemmin talvella hyökkäyspelin käyntiin saaminen on ollut Marjamäen Leijonille todella vaikeaa, mutta nyt solmu alkaa aueta. Näin ainakin Suomen molemmat maalit iskeneen Kemppaisen mukaan.

─ Tänään hävittiin paljon kaksinkamppailuita, joten tästä eteenpäin niissä on oltava tosi skarppina. Pelissä näkyi paljon asioita, joita voi parantaa. Kun oman pään lähdöissä saadaan ajoitukset kuntoon, niin hyvä siitä vielä tulee.

Kemppaisen edustaman KHL-joukkue Sibir Novosibirskin kausi päättyi niukasti jo runkosarjaan. Lähtötilanne aiempiin maajoukkuekomennuksiin verrattuna olikin hieman erilainen.

─ Runkosarjan lopusta oli 6-7 viikkoa Unkari-peliin, joten kyllä siinä tiettyä hakemista oli. Pari viikkoa lomailtiin, ja sitten alettiin treenaamaan.

Ottelun alkamisajankohdan valinta oli pitkälti tietoinen, mutta pyrkimys totuttaa joukkue erilaisiin olosuhteisiin ei realisoitunut tulostaululla. Marjamäki löysi tilanteeseen kuitenkin positiivisen kulman.

─ Hyvä kokemus meille, koska kisoissakin pelataan iltapäiväpelejä. Varmasti ollaan taas viisaampia tällaisessa peliajankohdassa.