Leijonat taistelivat voiton Slovakiasta

MAAJOUKKUE / Raportti
Pirteästi ottelun aloittanut Suomi onnistui pitämään maalin johtonsa lopulta armottomaksi eloonjäämistaisteluksi päätyneessä alkulohkon viimeisessä ottelussaan. Varmasti torjunut Niklas Bäckström piti leijonamiehistöä pystyssä varsinkin viimeisen erän rajussa slovakkipommituksessa. 3-2-voitolla Suomi vei myös lohkovoiton itselleen.

Suomelle olisi riittänyt tasapelikin lohkovoiton varmistamiseksi, mutta pisteet kaikkia välisarjaan selviytyneitä joukkueita vastaan pelatuista otteluista ovat ensiarvoisen tärkeitä jatkopelejä ajatellen. Suomi saa jatkolohkoon lähtöpisteiksi yhtä vaille täyden pistepotin, koska pistemenetys Norjaa vastaan jäi voimaan, kun vuonomaa yllättäen taisteli tiensä jatkoon.

lisää

Shedden: Saku sittenkin sentteriksi
[lue lisää]

Juuri MM-turnauksen alla valmentajaansa vaihtanut Slovakia ei saanut ykköskenttäänsä lukuunottamatta kunnollista viisikkopeliä tasakentällisin aikaan missään vaiheessa paitsi ihan ottelun lopussa. Yli toistakymmentä huippupelaajaansa vaille jäänyt slovakkiryhmä koostuu pääosin maan oman sarjan pelaajista.

Leijonien joukkuepelaaminen oli paljon kontrolloidumpaa lähes läpi ottelun, mutta huolimattomuuttaan muutaman harhasyötön seurauksena Suomi päästi vastustajan peliin mukaan. Hannes Hyvösen typerä hyökkäyspään ryntääminen ottelun kolmannessa erässä oli koitua kohtalokkaaksi, sillä Leijonat joutuivat tappamaan viiden minuutin alivoiman.

Pirteä aloitus

Norja-ottelusta sisuuntunut Suomi tuli otteluun tehokkaalla liikkumisella ja kovalla sykkeellä. Suomen parhaaksi pelaajaksi valittu Niko Kapanen luisteli älykkäästi itsensä pelattavaksi ja sai syötön puolustaja Antti-Jussi Niemeltä. Kolmoskentän sentteri sivalsi Suomelle 1-0 ajassa 2.05.

Yhdeksän minuutin kohdalla Slovakian kolossi Andrej Kollar pääsi läpiajoon Kapasen virheestä. Bäckström oli kuitenkin ohittamaton maalillaan. Maajoukkueen ja Minnesotan selkeä ykkösveskari pelasi erittäin itsevarmasti läpi ottelun eikä tiputellut juurikaan kiekkoja.

Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun vajaat 12 minuuttia oli pelattu. Loistavan kuvion päätteeksi Tuomo Ruutu rankaisi Kapasen ja Jussi Jokisen syötöistä taululle lukemat 2-0. Puolustaja Ville Koistinen olisi ansainnut avaussyötöstään vähintään kunniamaininnan. Muutoinkin hän on nousemassa Leijonien selkeäksi ykköspakiksi. Miehen otteet sekä puolustus- että hyökkäyspäässä olivat jälleen kerran vertaansa vailla.

Kahden maalin johtoasemassa Suomi tuudittautui hyvänolontunteeseen, ja Slovakia iski shokkimaalin vain 14 sekunnin päästä ajassa 13.14 kaventaen numerot 2-1:een. Kiekko kimposi pahasti laidasta Antti-Jussi Niemen kääntäessä selkänsä – ja slovakien ykkösnyrkki iski Robert Petrovickyn johdolla. Syöttäjinä Marcel Hossa ja Juraj Kolnik.

Ensimmäisen erän lähestyessä loppuaan Leijonat alkoi menettää yhä enemmän otettaan pelistä. Suomelle tuli paha virhe hyökkäyspäässä, Mikko Luoma jäi seisoville jaloille, ja Slovakia pääsi ylivoimahyökkäykseen. Miroslav Kovacik tasoitti tilanteeksi 2-2.

Torjuntoja kertyi Bäckströmille kaikkiaan 17, kun virkaveli Peter Budaj merkkautti vain 13.

Toinen erä Suomen hallintaa

Suomi pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, kun Slovakia otti jäähyn ihan avauserän lopussa. Leijonat loi kovaa painetta vastustajan päätyyn ja sai oikein kunnon mylläkän aikaan. Ville Peltosen veto kilahti tolppaan. Toista epäselvää tilannetta tarkistettiin videolta, mutta tuomari ei katsonut kiekon käyneen kokonaan Slovakian maalissa.

Ajassa 23.50 Petrovicky lähti istunnolle, joten Suomi pääsi jälleen pelaamaan ylivoimaa. Tälläkään kertaa erikoistilanneharjoitusten ei voi sanoa menneen hukkaan. Niin näyttävän maalin teki ykköskentällisen Teemu Selänne – siniviivalta. ”Finnish Flash” laukoi puolinopean lämärin Peltosen ja Olli Jokisen syötöistä suoraan yläpesään 25. minuutilla.

Maalin jälkeen ote pelistä siirtyi todella vahvasti Suomelle. Reilun kolmen minuutin ajan pyöri sellainen karuselli Slovakian maalilla joka kentällisen pyörittämänä, että pois alta. Se oli loistava näyte Leijonien osaamisesta ja intensiteetistä. Tuollaista soisi näkevän kyllä enemmän, jatkopelejä ajatellen. Taitoa ja potentiaalia Suomelta löytyy tehdä itse peliä ja pitää tempoa yllä.

Erän puolivälin jälkeen Bäckström esitti toisen paraatipelastuksensa, kun hän torjui Hossan läpiajon. Tilannetta edelsi sekoilu, hosuminen ja lopulta Olli Jokisen kaamea harhasyöttö. Tuollaisiin virheisiin ei ole enää varaa jatkossa, kun vastaan luistelee kovat pohjoisamerikkalaisjoukkueet. Pieni kaukalo antaa vielä vähemmän anteeksi.

Leijonat pääsi vielä toisessa erässä kertaalleen pelaamaan ylivoimaa. Molemmat yv-viisikot pystyivät ihailtavasti viemään pelin Slovakian päätyyn, mutta maalia eivät kumpikaan saaneet aikaiseksi. Ykköskenttä loi loppuun vielä painetta ja olikin lähellä maalintekoa aivan erän lopussa. Kokonaisuutena paras erä Suomelta.

- Taas kaksi ylivoimamaalia. Alivoimapeli oli loistavaa, etenkin kolmannessa erässä. Myös maalivahtipeli oli hyvää. Maalit toki tulivat vähän ikävistä paluukiekoista, mutta niissä laukoja olisi pitänyt saada kiinni, Leijonien päävalmentaja Doug Shedden totesi.

Päätöserän selviytymistaistelu

Kolmanteen erään tultaessa pelin tempo laski huomattavasti. Slovakialta ainoastaan ykköskenttä pystyi luomaan kontrolloituja hyökkäyksiä. Suomikin näytti alkaneen turvata ja varmistella johtoaan. Suomi peluutti slovakien ykkösnyrkkiä vastaan Mikko Koivun johtamaa kakkoskentällistään.

Suomen ote herpaantui, ja 48. minuutilla Ossi Väänänen otti kaksiminuuttisen estämisestä. Jäähy tuli todella huonoon saumaan. Slovakia sai luotua valtavan paineen sekä tukun tilanteita Suomen maalille. Muun muassa hyökkääjä Kollar nosti avopaikasta yli Suomen maalin. Se oli myrskyvaroitus loppueräksi.

Vajaa minuutti Väänäsen jäähystä Hannes Hyvönen otti typerän hyökkäysalueen jäähyn ryntäyksestä, 5+20 minuuttia. Toki osuutensa tilanteeseen ja jäähyn pituuteen oli myös sillä, että slovakkipakki Tomas Starosta sattui juuri horjahtamaan samalla hetkellä. Hän loukkaantui ja nilkutti pois kentältä. Näin ollen tuomaristo tulkitsi sen laitataklaukseksi ja antoi Hyvöselle kovimman mukaan.

Yhtä kaikki, mutta ajassa 50.54 alkoi Suomen kenttäpäädyssä sellainen hullunmylly, ettei ole aikoihin nähty. Trilleriä ja nitrotangoa kerrakseen. Seurasi jatkuva slovakkipainostus, joka ei ottanut loppuakseen. Leijonilta oli liike aivan loppu tasaviisikoinkin jäähyn jo päätyttyä. Suomi oli täysin altavastaajana ja hätää kärsimässä. Erityisen puolustusvoittoista miehitystä vaihdettiin kentälle ja lyötiin vain pitkiä kiekkoja.

Päätöserä pelattiin totaalisesti vain yhteen maaliin. Ainoastaan Bäckströmin varma torjuntapeli ja Slovakian huono osumatarkkuus pelastivat Suomen. Paljon päätöserän armottomasta selviytymistaistelusta kertoo se, että Bäckströmille kirjattiin 14 torjuntaa - kollega Budaj’lle ei ainuttakaan!

- Näissä peleissä pitää tehdä paljon likaista työtä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, mitä kolmannessa erässä näin, muotoili Shedden.

- Hieman ailahtelevaa peliä. Enimmäkseen ihan hyvää, mutta sitten tuli hassuja merkkausvirheitä, kulttileijona Peltonen puolestaan kuvaili.

- Kiekonmenetysten sattuessa vastustaja oli paljon kovemmin meissä kiinni kuin aiemmissa peleissä. Aluksi sen kanssa oli vaikeuksia, kun kiekonmenetyksiä tuli omassakin päässä, mutta sen jälkeen aloimme saada apuja pakeille. Parempaan suuntaan tämä peli sikäli meni, Peltonen jatkoi.

Seuraavaksi Leijonat kohtaavat Latvian perjantaina 9.5. kello 18.30 Suomen aikaa.