Suomi vei Sveitsiä mielensä mukaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Räisänen pelasi illan ottelussa nollapelin, vaikka Sveitsillä olikin omat paikkansa.
Kuva © Julia Heino julia.heino@jatkoaika.com
Suomi nappasi välieräpaikan naisten MM-kilpailuissa kaatamalla olympiapronssimitalisti Sveitsin. Ottelua värittivät jälleen jäähyt ja jäähyttömyydet.

Suomi ja Sveitsi kohtasivat ensimmäistä kertaa tällä kaudella ja heti tiukimmassa mahdollisessa paikassa. Puolivälieräottelun palkintona oli välieräpaikka Kanadaa vastaan. Suomi oli selvästi vahvempi ja vei ottelun 3–0.

Suomi siirtyi ensimmäisessä erässä johtoon ylivoimalla, kun Lara Stalder huitoi riittävästi Rosa Lindstedtin jalkoja ja päätyi jäähylle. Minnamari Tuominen toimitti kiekon Jenni Hiirikoskelle, joka laukoi kohti Sveitsin maalia. Peliväline päätyi kimpoilemaan maalin edessä olleen Lindstedtin luistimista Michelle Karviselle, joka nosti kiekon läheltä ohi Florence Schellingin.

Kanadaa vastaan pelatun pelin jälkeen Suomen valmentaja Pasi Mustonen kritisoi turnauksen tuomaritoimintaa ja varsinkin Sveitsi-ottelun toista erää leimasivat jäähyt. Rangaistukset vaihtelivat osuvista värikkäisiin.

Toisen erän istunnot aloitti Hiirikoski, joka luisteli maali mielessään Sveitsin verkolle, mutta päätyi törmäämään Schellingiin ja lähti kärsimään kaksiminuuttista estämisestä. Sveitsi pääsi pelaamaan reilut puolitoista minuuttia ylivoimalla ja tilanne eskaloitui Suomen maalin edustalla.

Lindstedt kaatui pelitilanteessa Meeri Räisäsen tontille, jonka jälkeen Räisänen tuli perässä. Kiekko pomppasi heidän väliinsä, ja sitten peliväline kieri Räisäsen alle. Alina Muller turhautui ja kaapi turhaan kiekkoa esiin jäissä olevan Lindstedtin alta, jolloin vatsallaan oleileva pakki suojasi kasvonsa ja samalla Mullerin mailan lapa näytti jäävän hänen haltuunsa. Pilli soi, ja Muller lähti istumaan väkivaltaisuudesta, Lindstedt mailasta kiinnipitämisestä.

14 sekuntia myöhemmin tuomari vihelsi jälleen, kun Pheobe Stanz riippui Riikka Välilässä. Hiirikosken päästyä jäähyltä Suomen ylivoima pääsi vuorostaan käynnistymään, mutta kentällä Schellingin lisäksi olevat viisi sveitsiläistä hämmensivät. Peli vihellettiin poikki, mutta lopulta tilanteesta ei tuomittu lisärangaistuksia.

Kolmannessa erässä Sveitsi teki olonsa tukalaksi ottamalla kolme jäähyä. Näistä viimeinen tuli Räisäsen suosiollisella avustuksella, kun Anja Stiefel liukui maalivahdin alueen halki ja kilkkasi kevyesti suomalaisen luistinta. Räisänen menetti lennokkaasti tasapainonsa ja valmiiksi ylivoimalla ollut Suomi pääsi koettamaan maalintekoa viidellä kolmea vastaan.

Schelling piti Sveitsiä alivoimalla pystyssä torjumalla esimerkiksi Välilän avopaikan kivuliaalla venytyksellä. Maalivahdin hienoon iltaan tuli kuitenkin särö, kun aivan Suomen ylivoiman lopulla Linda Välimäki luisteli kiekon kanssa Sveitsin alueelle, kokeili onneaan ja heppoinen laukaus lurahti längistä sisään.

Sveitsi haki kavennusta ilman maalivahtia ja sai aikaan hyvää pyöritystä Suomen maalilla, mutta Susanna Tapani onnistui häiritsemään sveitsiläishyökkääjää riittävästi ja kolmikko Karvinen-Välilä-Lindstedt pääsi nousemaan kiekon kanssa pois puolustusalueelta. Ensimmäisessä erässä huitonut Stalder törmäsi muualle huomionsa keskittäneeseen Karviseen, joka tippui jäihin. Lindstedin onnistui kuitenkin jatkaa kiekon kanssa ja hän sai tiukasti iholla olleesta sveitsiläisestä huolimatta sudittua kiekon tyhjiin.