Yli 60 laukausta, vain kaksi maalia

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi kaatoi Latvian vaivoin ensimmäisessä välisarjan ottelussaan. Maalivahti Edgars Masalskis kannatteli joukkuettaan peräti 62 torjunnan voimin, mutta Niko Kapasen voittomaali kolmannen erän puolivälissä selätti urheasti taistelleen altavastaajan.

Suomi tarvitsi Latvian voittamiseen tehoja niiltä pelaajilta, joilta maaleja ei yleensä odoteta. Leijonat kärvistelivät Latvian salamamaalin jälkeen lähes puoli tuntia tappioasemassa, kunnes nelosketjussa hyökännyt Antti Pihlström karkasi läpiajoon ja rikkoi kuparisen. Laukaus oli Suomen 43:s kohti Latvian maalia!

[lue lisää]

− Enpä muista, että vastaavaa olisi minun pelaamissani otteluissa aiemmin tapahtunut. Olihan se makeaa olla itse tuon maalin tekijä, Pihlström hymyili pelin jälkeen.

Pihlström oli toisena syöttäjänä myös ottelun voittomaalissa. Se syntyi ajassa 50.54, kun Sami Lepistö ajoi oikeasta laidasta sisään ja jätti kiekon Niko Kapaselle, joka lähetti viuhuvan rannelaukauksen etuyläkulmaan.

Pistemenetys oli silti erittäin lähellä, sillä Latvia sai perusteellisen mylläkän vielä viimeisen kahden minuutin aikana. Niklas Bäckström joutui venymään paraatipelastukseen vain kolme sekuntia ennen loppua Suomen kannattajien haukkoessa henkeään.

− Urheilussa ei ole helppoja voittoja. Olihan Kanadallakin kovat paikat torstaina Norjaa vastaan, totesi Leijonien päävalmentaja Doug Shedden.

Ylivoima tukossa

Leijonien kompastuskivi oli tehoton ylivoimapeli. Ylivoima-aikaa tarjoutui reilut 16 minuuttia, mutta maaleja ei syntynyt.

Viiden hyökkääjän ykkösylivoima ei toiminut. Saku Koivu toi koostumukseen entistäkin enemmän syöttö- ja kiekonkäsittelytaitoa, mutta etenkin 5−3-ylivoimassa näkyi, ettei Koivu ollut oikea pelaaja viivamiehen paikalle, kun laukauksia olisi tarvittu.

Shedden kertoikin heti pelin jälkeen, että seuraavassa kamppailussa ylivoimakentällisissä on vähintään yksi puolustaja. Tosin 5−3-ylivoimassa kanadalaisluotsi pohtii yhä viiden hyökkääjän peluuttamista.

− Peli olisi voinut olla 6-0 ensimmäisen erän jälkeen. Pelaajat eivät kuitenkaan olleet riittävästi hanakasti tekemässä likaista työtä, siis taistelleet paluukiekoista ja tehneet töitä ohjatakseen laukauksia. He jäivät liikaa sivuille.

− Tähän asti olimme tehneet kaksi ylivoimamaalia joka ottelussa, mutta tänään emme onnistuneet useista paikoista huolimatta. Siitä meidän pitää keskustella lauantaina.

Paikkoja Suomi sai kyllä luotua, mutta pahimmillaan uudistetut ylivoimakonseptit olivat niin sekaisin, että Suomi pelasi useita sekunteja vain neljällä Latvian kolmea vastaan, vaikka jäällä piti olla täysi miehitys.

− Joku ei varmaan kuullut nimeään huudettavan. Koostumukset muuttuvat pelin aikana, joten kaikkien on keskityttävä huolella pelaajapenkillä, milloin heidän pitää mennä kentälle, Shedden selitti.

Erätauolle Suomi painui 36 kertaa laukoneena 0−1-tappioasemassa. Latvian maalin teki Ilveksestä ja Lukosta tuttu Lauris Darzins ajassa 1.27. Darzins sai tehdä maalin helpohkosti vanhanaikaisella, kun sekä puolustajat että Bäckström pelasivat tilanteen hieman löperösti.

Kammottava virhemäärä

Toinen erä oli Suomelta kaikista heikoin, mutta Leijonien onneksi tarvittava avausmaali syntyi sen aikana. Bäckström avasi Janne Niskalalle, joka syötti Pihlströmin karkuun, ja laitahyökkääjä nosti kiekon kämmenpuolelta ohi Masalskisin.

− Annoimme vastustajan roikkua liikaa mukana, että he saivat tarvittavan itseluottamuksen, Shedden sanoi.

Kolmannessa erässä Pihlström sai ansaitusti komennuksen kolmosketjuun Kapasen ja Jussi Jokisen rinnalle. Vilttiin joutui Hannes Hyvönen, joka otti pelissä kaksi jäähyä ja esiintyi muutenkin heikosti.

Suomi sai voitosta kolme pistettä ja varmisti paikkansa puolivälierissä, mutta mietittävää jäi silti paljon. Shedden totesi aiheellisesti, että puolustuksen tasoa ei voi voivotella kesken kisojen, vaan on pyrittävä paikkaamaan aukot tiiviillä joukkuepuolustamisella. Latvia vastaan nähdyn virhemäärän karsimiseksi tarvitaan kuitenkin tekoja.

− Meidän pelaajillamme ei ole varaa pelata huonoja iltoja. USA ja Kanada tekevät meitä vastaan murskalukemat, jos tällaista sattuu jatkossakin.

Suomi kohtaa sunnuntaina USA:n. Ottelu alkaa kello 22.30 Suomen aikaa.