Verta, hikeä ja meteliä - Latvia taisteli täydet pisteet Suomesta

MAAJOUKKUE / Raportti
Latvia vei pelin sekä kentällä että katsomossa.
Lauantain iltapäivässä alkoi Suomen taival Minskin MM-kisoissa Latviaa vastaan. Huutomyrskyn keskellä Latvia pelasi suvereenisti ja Suomi oli alusta asti pinteessä. Latvia pelasi erinomaista joukkuepeliä ja baltialaiset saivat kreivin aikaan ylivoimansa toimimaan.

Suomi otti avauspelissään tappion Latviasta luvuin 3-2. Suomalaiset ottivat ottelussa yhteensä yhdeksän rangaistusta ja Latvia puolestaan kuusi. Rangaistukset tulivat turhista tilanteista ja todella herkästi. Joukkuepelaaminen ratkaisi matsin ja Latvia oli yksinkertaisesti siinä Suomea paljon parempi. Pekka Rinne piti kauan aikaa Suomen pelissä mukana, mutta maalivahti ei voi yksin voittaa kokonaista joukkuetta.

Latvian paras pelaaja oli loistavan kauden Sveitsin ykkössarjassa pelannut Kaspars Daugavins, joka iski joukkueensa avausmaalin ja alusti voittomaalin. Suomen maalit iskivät Miikka Salomäki ja ylivoimalla Tuukka Mäntylä.

Latvia vei ottelun ensimmäisen puoliskon

Latvia aloitti ottelun todella loistavasti ja Suomella kesti viedä peli Latvian puolelle. Salomäki pääsi kuitenkin varkain iskemään kiekon Edgars Masalskisin taakse ja Suomen johtoon. Latvia piti kuitenkin pään pystyssä ja hetken pelaamisen jälkeen Daugavins iski pelilukemat tasan.

Latvia jatkoi koko erän kovaa painostusta, mutta lukemat eivät muuttuneet ja toiseen erään sirryttiin tasalukemissa.

Taklauksia ja Rinteen torjuntoja

Fyysisyys oli isossa asemassa koko ottelun. Jere Karalahti taklasi puhtaasti Juri Stalsin pukukopin puolelle ja pitkän harkinnan jälkeen rangaistusta ei jaettu. Latvia vastasi tuleen tulella ja Maris Jass niittasi Jarkko Immosta pelottavan näköisesti, mutta Immonen selvisi säikähdyksellä ja Jassille merkittiin kaksi minuuttia polvitaklauksesta.

Rinne piti lukemat tasan ja venyi muutamaan loistavaan torjuntaan. Koko ottelussa Nashville Predatorsin veskarille kertyi 23 torjuntaa ja virkaveli Masalskisille 20.

Suomen ensimmäinen ylivoima oli aneemista, mutta toinen näytti tuloksettomuudesta huolimatta jo paljon paremmalta. Neljäs ylivoima tuotti tulosta, kun Mäntylä ohjasi maalin edestä Petri Kontiolan vedon reppuun ja Suomen takaisin johtoon. Näin Suomi eteni päätöserään johtoasemassa.

Alivoima lopulta petti

Kolmannessa erässä Suomi sortui lisää turhiin rangaistuksii, eikä mikään alivoima kestä ikuisesti. Latvia sai ylivoimakuvionsa toimimaan hyvin ja puolustaja Kristaps Sotnieks iski kolmen pelaajan takaa joukkueensa tasoihin. Erän puolivälin jälkeen Latvia pääsi jälleen pelaamaan ylivoimaa ja kesti vain seitsemän sekuntia, kun joukkueen ykköspuolustaja Arturs Kulda tykitti baltialaiset ensimmäisen kerran johtoon.

Suomi ei luovuttanut ja maalintekopaikkoja syntyi muutama, mutta latvialaiset ottivat puolustavan kannan ja heittäytyivät pelottomasti vetojen eteen. Sen lisäki Masalskis otti tärkeitä viimeisiä torjuntoja. Kuudeskaan kenttäpelaaja ei Suomea auttanut ja lukemat pysyivät kummallekin joukkueelle samana. Näin Latvia otti historiansa ensimmäisen voittonsa Suomesta ja täydet pisteet kotiin päin.

Suomi ottelee seuraavaksi sunnuntai-iltana Venäjää vastaan. Latvian seuraava ottelu on samana päivänä, kun se kohtaa Saksan.