MM2013: Ruotsi koki tappion avauksessaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Roman Josin rangaistus piinasi sveitsiläisiä pelin lopussa.
Sveitsi yllätti isäntäjoukkueen Tukholman iltaottelussa 3-2 hyvän puolustuspelin päätteeksi. Kokenut maalivahti Martin Gerber oli myös iskussa, kun isännät jäivät ilman pisteitä.

Sveitsi johti lähes koko ottelun kolmannen erän maalein 2-1. Roman Josin rangaistus antoi Ruotsille tilaisuuden pelata kuudella neljää vastaan. Aivan jäähyn loppusekunneilla Ryan Gardner iski kiekon tyhjiin. Simon Hjalmarsson toi kruunupaidat vielä maalin päähän, mutta loppupainostus ei tuonut tulosta.

Ruotsi sai pelin alkuun ylivoiman, mutta tolppaa lähemmäksi maalia Tre Kronor ei päässyt. Muutenkin isännillä oli vaikeuksia saada peliä käyntiin ottelun alkuvaiheilla. Erän lopulla Ruotsi osui toistamiseen Sveitsin maalin rautoihin. Myös toisessa päässä maaliraudat kilisivät, kun Severin Blindenbacher osui tolppaan ylivoimalla. Muutenkin vieraat olivat ylivoimapelissään terävämpiä, mutta ensimmäinen erä päättyi tilanteessa 0-0.

Sveitsin nuoret osuvat

Ruotsin tuska nousi toisen erän alussa, kun Mathias Bieber vei Sveitsin johtoon. Osuma oli hivenen onnekas, sillä kiekko kimposi Petter Granbergin luistimesta. Ruotsi sortui keskialueella kiekonmenetyksiin, ja yhden sellaisen jälkeen Nino Niederreiter ujutti kiekon toistamiseen ohi Jacob Markströmin napattuaan irtokiekon kulmassa.

Ruotsi sai erän lopulla tilaisuuden pelata viidellä kolmea vastaan, kun viidettätoista MM-turnaustaan pelaava Sveitsin kapteeni Mathias Seger sekä Philippe Fürrer ottivat peräkkäin kaksiminuuttiset. Isännät tulivatkin maalin päähän Johan Franssonin tulisella lämärillä.

Fransson menetti kiekon pahasti kolmoserän alussa, joten Reto Suri pääsi alivoimalla läpiajoon. Markström piti kuitenkin eron yhdessä maalissa. Myös Sveitsillä oli ennen erän puoliväliä oma ylivoimansa, mutta punapaidat pelasivat sen aikana heikommin kuin pelatessaan tasakentällisin.

Ruotsin päävalmentaja Per Mårts antoi järkevästi ohjeita mainoskatkon aikana, ja Ruotsi aloitti painostuksen saadakseen tasoituksen. Roman Josin kaksiminuuttinen antoi Ruotsille hyvän mahdollisuuden. Sveitsi iski kuitenkin tyhjiin, ja vaikka Ruotsi sai vielä kavennuksen, Sveitsi nappasi kolme pistettä ottelusta.

Sveitsille voitto on äärimmäisen arvokas ajatellen puolivälieräpaikkaa. Ruotsin on hoidettava muut "helpot" ottelut tai turnauksesta tulee täydellinen pannukakku.