Isäntämaan vuoro törmätä vahvaan Kanadaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Kanada kaatoi huippuottelussa Tšekin.
A-lohkon odotetussa huippuottelussa Kanada piti turnauksen isäntämaan kurissa ja otti kolmannen voittonsa kisoissa. Tämänkertainen voitto tuli erinomaisen ottelun jälkeen lukemin 6–3.

Kisojen kaksi vahvaa mitalisuosikkia, Kanada ja Tšekki, esittivät kuuman yhteenoton. Hyvätempoinen peli oli niin laadukas, kuin vain osasi odottaa näiden kahden joukkueen kohtaamisesta. Kanada ei kovan tšekkiyleisön huutomyrskyä säikähtänyt vaan otti kolmannen voittonsa kisoissa.

Tšekki ei nahkaansa myynyt helpolla, muttei lopulta voinut paremmalleen mitään. Ottelun aikana muodostui muutama mielenkiintoinen taistelupari, kuten esimerkiksi Jaromir Jagr vastaan Sidney Crosby, Jakub Voracek vastaan Claude Giroux ja Ondrej Pavelec vastaan Mike Smith.

Komeita kiemuroita esittäneet Penguinsin kapteenit, entinen ja nykyinen, pääsivät kumpikin ottelussa pisteiden makuun. Flyersin tutkapari ja ystävykset yllättivät muutamalla kovalla yhteenotolla sekä maalivahtien taistelu oli vahva molempien ollessa maalirikkaasta ottelusta huolimatta pelipäällä.

Kandan kolmosketju onnistui jälleen

Tšekki sai otteluun erittäin vahvan alun ja isäntämaa saikin aikaiseksi heti pari huippupaikkaa. Kanadalaismaalivahti Smith kompuroi maalin takana ja Tšekki onnistui luomaan vetopaikan viivaan, mutta laukaus painui ohi. Päätylaidasta kimmonneesta kiekosta syntyi heti perään toinen tilanne, mutta se yritys päättyi Smithin varusteisiin.

Tšekin vahvan paineen jälkeen kotiyleisö hiljeni totaalisesti, kun Jordan Eberle yllätti Pavelecin ja sai ujutettua ottelun arvokkaan avausmaalin. Tšekin puolustaja ei saanut kiekkoa kontrolliinsa maalin takana vaan Eberle pääsi ryöstämään sen, eikä Pavelec ehtinyt tähän reagoimaan.

Erittäin vahvalla pelipäällä läpi turnauksen alun ollut Kanadan kolmoskentällinen vastasi myös ottelun toisesta maalista. Avauserän viimeisellä minuutilla puolustaja Jake Muzzin esitteli erinomaisen puolenvaihdon, josta Taylor Hall pääsi tälläämään turnauksen neljännen maalinsa. Tästä käynnistyi vauhdikas minuutin jakso. Vain kaksikymmentä sekuntia Hallin maalin jälkeen iski Tšekki, kun Martin Erat ohjasi kiekon reppuun Jan Kovarin kääntölaukauksen jälkeen.

Maalien jälkeen Tšekki pääsi vielä ylivoimalle, mutta se ei kestänyt kuin vain kolme sekuntia, kun myös tšekkipelaaja komennettiin rangaistusaitioon.

Kanadan kolmosketju oli paha pala Tšekille.

Tšekki tasoitti, mutta siihen se heidän osalta jäikin

Tšekin kiekollista parhaimmistoa oli joukkueen NHL-pelaajat, kuten kapteeni Voracek ja Jagr, mutta kaksikko jäi maaleitta ottelussa. Tšekin toisesta maalista vastasi toisessa erässä Euroopan miehet, kun Martin Zatovic ohjasi läheltä Dominik Simonin kudin ohi Smithin. Tässä vaiheessa oli selvää, missä Tšekin mahdollisuudet ottelussa piili. Smithin ollessa vahvalla pelipäällä, hänet yllätettiin vain vahvalla maskipelaamisella ja ohjauspelaamisella.

Erätauolle ei kuitenkaan tasatilanteessa päästy, kun Kanadakin tahtoi esitellä ohjaustaitojaan. Joukkueen nelosketju sai Ryan O'Reillyn johdolla pitkän pyörityksen aikaiseksi, mutta Tšekki kesti tämän ja oli jo selvitä tilanteesta. Tyler Toffoli sai kuitenkin kiekon takaisin Kanadalle ja laukoi maalille, josta Sean Couturier ohjasi joukkueensa takaisin johtoon.

Kolmannen erän alussa Kanada alkoi hyödyntämään myös ylivoimapeliään. Erittäin vahvan NHL-kauden pelannut Tyler Seguin haki vielä turnauksen ensimmäiset kahdeksan erää onnistumisia hieman väkinäisesti, mutta viimein verkko heilui. Seguin pelasi rauhallisesti ylivoimalla ja laukoi oman kiekonhallintansa jälkeen kiekon takakulmaan napakalla laukauksella.

Erän toisen ylivoimamaalin laukoi Kanada-kapteeni Crosby. Tšekkipuolustaja Jan Kolar veti omalla alueella purkuhetkellä kiekosta ohi ja Kanada ryösti kiekon. Giroux kiitti ja tarjoili kiekon Crosbylle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään rysään.

Kumpikin joukkue sortui kolmannessa erässä rikkeisiin, mutta vain Kanada hyödynsi näitä ylivoimia. Tšekki yritti vielä päästä peliin mukaan lopussa, kun Vladimir Sobotka laukoi kavennuksen, mutta se ei johtanut mihinkään. Ottelun viimeisen maalin iski Toffoli tyhjään tšekkirysään.

Smith voitti Pavelecin

Kumpikin maalivahti saa ottelusta kirjoihinsa plus-merkinnän. Molemmat joukkueet onnistuivat luomaan niin yli- kuin tasavoimin pyörityksiä, mutta maalivahdit eivät olleet helposti ohitettavissa. Ottelusta paremmin suoriutui ennakkoon se heikompi lenkki, Kanadan Smith ja se olikin iso syy pohjoisamerikkalaisten täyteen pistepottiin.

Kanadan vahvempi hyökkäysarsenaali näkyi ottelussa. Se sai jokaisella neljällä ketjulla luotua tilanteita Tšekin alueelle, kun isäntämaan puolelta lähinnä Sobotkan ja Kovarin ketjut loivat vaarallisia tilanteita, Zatovicin maalista huolimatta.

Tehopisteiden varjossa vahvimmin töitä Kanadan voiton eteen Smithin ohella teki puolustaja Brent Burns. Molempiin suuntiin onnistuneen pelin pelannut kookas puolustaja tarjoili ottelussa useamman kerran tšekkihyökkääjille makuupaikkoja ja se sai esimerkiksi Voracekin pelin ajoittain pahasti sekaisin.

Tšekkipuolustuksesta esille nousi Ondrej Nemec. Puolustajaksi pienikokoinen Nemec oli ajoittain hätää kärsimässä vahvojen kanadalaishyökkäjien kanssa, mutta pelasi kuitenkin lopulta kokonaisvaltaisesti onnistuneesti.

Kanada jatkaa huippuotteluiden merkeissä keskiviikkona, kun se saa iltaottelussa vastaansa lohkon kolmannen suurmaan Ruotsin. Isäntämaa Tšekki saa huilata seuraavat kaksi päivää ja he palaavat ottelun merkeissä kaukaloon torstaina Ranskaa vastaan.