Kanada koki Leijonien kohtalon - Sveitsi sensaatiomaisesti MM-finaaliin

MAAJOUKKUE / Raportti
Gregory Hofmann tuuletti maaliaan toisessa erässä.
Sveitsi hiljensi Kanadan tähdet ja eteni MM-kisojen loppuotteluun, jossa se kohtaa sunnuntaina Ruotsin. Tiivis puolustus, tehokas ylivoima ja maalivahtipeli takasivat Sveitsille voiton välierässä.

Sveitsi jatkaa sensaatiomaista liitoaan MM-kisoissa. Torstaina joukkue tiputti puolivälierässä Suomen, ja lauantaina oli Kanadan vuoro kokea Sveitsin vahvuus välierässä. Sveitsi voitti välieräottelun 3–2.

Sunnuntain finaalissa Sveitsillä on vastassaan on Ruotsi, jonka se kohtasi myös edellisen kerran, kun se eteni MM-finaaliin keväällä 2013. Silloin Ruotsi juhli MM-kultaa. Sveitsi jahtaa historiansa ensimmäistä miesten maailmanmestaruutta.

Sveitsin välierävoiton mahdollistivat kaksi ylivoimamaalia, tiivis puolustuspeli ja loistavasti joukkueen maalilla pelannu Leonardo Genoni, joka torjui ottelussa 43 kertaa.

Kanadan tähdet eivät murtaneet Sveitsin puolustusta tai Genonia

Kanada oli välierässä ajoittain jopa flegmaattinen. Nopea kiekonliikuttelu ja kova intensiteetti, joista joukkue on tullut tunnetuksi, näkyivät vain ajoittain joukkueen pelaamisessa.

Kanadan taitavat hyökkääjät jäivät pörräilemään pelin ulkopuolelle, ja vaikuttivat toisinaan turhautuneilta. Esimerkiksi Ryan Nugent-Hopkins otti päätöserän alussa hyökkäyspään jäähyn, jonka seurauksena Sveitsi iski voittomaalin ylivoimalla.

Tristan Scherwey vastasi Sveitsin avausmaalista. Bo Horvat toi Kanadan toisessa erässä tasoihin, mutta sen jälkeen parrasvaloihin astui Sveitsin ylivoima.

Gregory Hoffmann tyrkkäsi maalin edestä Sveitsin 2–1-johtoon toisen erän puolessa välissä ja päätöserän alussa Gaetan Haas ohjasi joukkueensa kahden maalin etumatkalle. Molemmat maalit syntyivät ylivoimalla.

Colton Parayko kavensi pari minuuttia ennen loppua, mutta se oli Kanadalle laiha lohtu.

Sveitsi puolusti äärimmäisen tiiviisti omalla alueellaan. Se ylimiehitti maalin edustan, eikä Kanada siten päässyt vyörymään jatkuvalla syötöllä huippupaikoille. Kanada joutui hyökkäysalueellaan pyörittämään peliä Sveitsin puolustussumpun ulkopuolella.

Näin Sveitsi oli henkisesti niskan päällä, ja viimeisenä lukkona maalinsuulla torjui Genoni. Vaikka Kanada vyöryi toisessa ja kolmannessa erässä kovalla sykkeellä kohti maalia, Sveitsi ei missään vaiheessa ollut paniikissa. Harmonia ja luotto omaan tekemiseen loisti koko ajan. Kanada sen sijaan sortui hieman pusertamiseen ja puskemiseen, ja siten pelissä ei ollu riittävää rentoutta.