Latvia piinasi Kanadaa pitkään ja hartaasti

MAAJOUKKUE / Raportti
Kanada sai ottelussa viimeiset naurut.
Miesten olympiajääkiekkoturnauksen keskiviikon toisessa myöhäispelissä nähtiin todellinen trilleri Kanadan ja Latvian välillä. Ennakkosuosikki Kanadalla oli suuria vaikeuksia latvialaisten kanssa ja ottelun ratkaisu venyi kolmannen erän loppupuolelle. Kanada vei pelin lopulta lukemin 2-1.

Ottelun ratkaisu nähtiin ajassa 53.06, kun Kanadan puolustaja Shea Weber pommitti kiekon maaliin siniviivalta ylivoimalla. Tätä ennen kanadalaiset olivat hakanneet päätään latvialaisten puolustusmuuriin käytännössä koko pelin ajan.

Latvian suurin sankari oli maalivahti Kristers Gudlevskis, joka torjui yhteensä 55 laukausta. Joukkueen hieno taistelu ei kuitenkaan riittänyt, kun se onnistui vain kertaalleen maalinteossa. Kahdeksanneksi sijoittuminen ja puolivälieriin pääsy olympialaisissa oli kuitenkin hieno saavutus, ja joukkueella oli omat paikkansa yllätykseen vielä Kanada-pelissäkin.

Avauserässä kumpikin onnistui kertaalleen

Kanada oli hallitsevampi osapuoli koko ottelun ajan. Tämä korostui heti ensiminuuteista lähtien ja varsinkin laukausmäärissä. Laukaukset menivät Kanadalle lukemin 57-16.

Ottelun avausmaali nähtiin reilun 13 minuutin pelin jälkeen. Kanadan Patrick Sharp sai hyvän syötön b-pisteelle Rick Nashiltä ja pommitti kiekon maaliin. Joukkue ei kauaa saanut nauttia johtoasemastaan, kun sen puolustus torkahti ja Arturs Kuldan pystysyöttö löysi Lauris Darzinsin. Darzins veivasi kanadalaisvahti Carey Pricen jäihin ja nosti kiekon sisään.

Latvian tasoitusmaali aloitti ottelussa todellisen suvantovaiheen tehojen suhteen. Tästä eteenpäin pelin kuva oli selkeä: Kanada vyörytti hyökkäyksiä jatkuvalla syötöllä Latvian alueelle, ja Latvia puolestaan taisteli ankarasti ja iski vastahyökkäyksillä.

Latvian kilpikonnapuolustus kesti melkein loppuun saakka

Toinen erä kuvasti ottelun kuvaa mainiosti. Kanada laukoi 19 kertaa kohti Latvian maalia, mutta maalivahti Gudlevskis oli kuin muuri maalillaan. Joukkue pääsi myös kahteen kertaan ylivoimalle, mutta tuloksetta. Kertaalleen yhtä tilannetta tarkasteltiin myös videolta reilun kahdeksan minuutin kohdalla, mutta kiekko ei ollut käynyt maalissa. Latvialaisten maalipaikat olivat harvassa.

Päätöserässä Kanada laukoi murskaavat 22 kertaa kohti maalia. Kiekko pyöri jo aivan maaliviivalla reilun kahdeksan minuutin kohdalla, mutta latvialaispuolustaja kauhoi kiekon maalivahdin alle kädellään sääntöjen vastaisesti. Tämä jäi tuomareilta huomaamatta.

Kanada jatkoi vyörymistään koko erän ajan ja lopulta Latvian Georgijs Pujacsin huitomisjäähy kostautui latvialaisille. Weber laukoi kanadalaiset johtoon vain kolme sekuntia ennen jäähyn päättymistä ja helpotti täten kanadalaisten tuskaa.

Latvia ei kuitenkaan luovuttanut. Joukkue kesti Kanadan loppuminuuttien paineen ja kykeni luomaan itselleen mahdollisuuksia maalintekoon. Joukkue otti myös Gudlevskisin pois maaliltaan reilu minuutti ennen loppua, muttei onnistunut tasoittamaan. Laukausten määrä jäi myös matalaksi.

Täten Kanada sai vaivoin kaadettua Latvian ja eteni välieriin, jossa se saa vastaansa naapurimaansa Yhdysvallat. Latvia taas pääsee kotimatkalle, jonne se voi lähteä ylpeänä hyvästä lopputuloksestaan olympiaturnauksessa.