Kanadalla ei ongelmia Latvian kanssa

MAAJOUKKUE / Raportti
Kanada sai ottelussa rellestää Latvian maalilla niin paljon kuin tahtoi.
Kuva © Getty Images
A-lohkon avausottelussa suursuosikki Kanada jätti Latvian jalkoihinsa ottelun ensimmäisellä puoliskolla, jonka jälkeen odoteltiin enää päätössummeria. Loppulukemiksi merkattiin 6–1 Kanadalle.

Kanadan ja Latvian materiaalinen tasoero kuvastui kentällä lähes täydellisesti. Kanadan tähtipelaajat pitivät pilkkanaan latvialaisia koko 60 minuuttia, vaikka maalinteko tyrehtyikin toisen erän alkupuoliskoon.

Latvian maalilla aloitti uran ensimmäisessä MM-ottelussaan Ervins Mustukovs, jota ei varsinaisesti voi syyttää maaleista, mutta Latvian joukkuepelaamisessa näkyi luottamuspula Mustukovsia kohtaan.

Kun kiekko kaivetaan viidennen kerran Mustukovsin takaa, tilalle luisteli Edgars Masalskis, jolle ottelu oli jo 45. MM-urallaan. Masalskis antoikin selvän merkin valmennusjohdolle siitä, kumpaa kannattaa jatkossa peluuttaa suurmaita vastaan. Masalskis oli joukkueensa ehdottomasti suurin onnistuja, vaikka Kanadan mielenkiinto maalintekoa kohtaan hieman laskikin ottelun ratkettua varsin aikaisin.

Kanadan ykkös- ja kolmosketjut vakuuttivat

Kanadan kapteenin ja ykköstähden Sidney Crosbyn ympärille rakennettu hyökkäyskentällinen oli odotetusti Kanadan vahvin palanen. Crosbyn rinnalla pelasivat toinen Coly Harbourin poika Nathan MacKinnon ja hyökkäyksen kokenein pelaaja Jason Spezza.

Tämä Crosbyn johtama kolmikko iski Kanadan kuudesta maalista neljä. Nuori MacKinnon sai kunnian vastata MM-kisojen 2015 ensimmäisestä maalista, kun hän tälläsi kymmenennellä peliminuutilla kiekon ylähyllylle. Seuraavan iski Spezza, joka oli ottelun tehopelaaja kahdella maalillaan ja yhdellä syöttöpisteellään.

Ykkösketju iski myös joukkueensa sen viidennen maalin, joka katkaisi Latvian selkärangan lopullisesti. Tuo maali oli jo taidetta ja nöyryyttämistä. Crosby pelasi huippupaikan MacKinnonille, joka vielä syötti selkänsä taakse Spezzalle, joka lapioi helposti kiekon tyhjään rysään. MacKinnon sai Spezzan tavoin kolme tehopistettä ottelussa ja Crosby sai kokoon lopulta kaksi, kun hän onnistui aivan ottelun lopussa rangaistuslaukauksesta.

Parasta taustatukea tuolle ketjulle tarjosi kolmosketju, jossa pelasivat Matt Duchene sekä hänen laiturinsa Taylor Hall ja Jordan Eberle. Duchene iski Kanadan kolmannen maalin, mutta ketjulla olisi ollut paikkansa useampaankin. Kolmikon yhteispeli toimi kuin nakutettu, mutta liian hienot maalit olivat mielessä. Yksi syöttökuvio päättyi Eberlelle maalin eteen tilanteessa, jossa maalivahti oli pelattu jo pihalle, mutta hän onnistui sutimaan ohi tyhjästä maalista.

Sidney Crosbyn ja Jason Spezzan ykköskentällinen oli myrkkyä Latvialle.
Sidney Crosbyn ja Jason Spezzan ykköskentällinen oli myrkkyä Latvialle.
Kuva © Getty Images

Latvian kapteeni onnistui

Kanadan joukkueen puhuin osa-alue eli maalivahtipeli ei joutunut vielä tänään koetukselle. Maalilla pelannut Mike Smith venytti muutamaan kelpo torjuntaan, mutta varsinaisia ongelmia hänellä ei ollut missään vaiheessa. Mielenkiintoista kyllä, Smith nappasi ottelun hienoimman torjunnan turhaan. Mikelis Redlihs karkasi kolmannessa erässä läpiajoon, mutta tuomari vihelsi tilanteen paitioksi. Tätä Redlihs ei kuullut, mutta hänen yrityksesä päättyi Smithin komeaan räpylätorjuntaan.

Latvia iski ainokaisensa, kun kapteeni Kaspars Daugavins pääsi iskemään kiekon ohi hölmistyneen Smithin. Lauris Darzinsilla oli huippupaikka, mutta MacKinnon takakarvasi hänen mailansa poikki laukaisuhetkellä. Kiekko kuitenkin lipui siitä Daugavinsille, joka ei erehtynyt.

Daugavins esitti muutenkin pirteimpää pelaamista Latvian osalta. Joukkueen ykköshyökkääjä osoitti esimerkillistä taistelutahtoa, johon ei kuitenkaan monikaan joukkuekaveri vastannut. Myös Kaspars Saulietis ja Roberts Bukarts ansaitsevat kehuja ottelusta.

Parannettavaa jäi, molemmille

Vaikka Kanada oli ottelussa vakuuttava, on joukkueelta lupa odottaa vielä tietyillä osa-alueilla parempaakin. Esimerkiksi ylivoimapeli ei tuottanut yhtään täysosumaa, vaan tähtipelaajien ajatukset eivät useinkaan osuneet yhteen.

Ja kun ykkös- ja kolmosketju olivat erinomaisia, kakkosketju haki vielä itseään. Tyler Seguinin ja Claude Girouxin luulisi pystyvän nähtyä parempaan yhteispeliin, kun huomioi minkätasoisista kavereista on kyse. Seguinille avautui muutamakin tekopaikka, mutta ratkaisut viivästyivät ja Seguinista paistoi lievä haluttomuus. Ketjun kolmas lenkki oli Tyler Ennis.

Latvialla vaikutti olevan paljonkin ongelmatekijöitä, mutta se suurin oli vastustajan taso. Oli miten oli, Latvia ei nähdyn kaltaisella pelillä ota voittoa kenestäkään, ellei Masalskis seiso aivan päällään. Kanadan oli helppo juoksuttaa Latviaa tämän puolustusalueella, kun pienetkin syöttökuviot saivat Latvian viisikkopuolustuksen täysin hajalle.

Latvia joutuu heti huomenna uudestaan kovaan testiin, kun vastaan asettuu isäntämaa Tšekki. Kanadan pelit jatkuvat sunnuntaina Saksaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle