Leijonien ensimmäinen haaste - Kaljužny ja Kostitsynit

MAAJOUKKUE / Ennakko
Leijonat harjoitteli torstaina jäällä, jossa se tänään perjantaina kohtaa Valko-Venäjän.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Suomi kohtaa vuoden 2016 MM-kisojen avausottelussaan Pietarissa Valko-Venäjän. Lähtökohtaisesti Leijonien pitäisi ottelu voittaa, mutta Valko-Venäjällä on aseensa haastaa suomalaiset.

Suomi on saanut jalkeille MM-turnaukseen uskottavan joukkueen, jolla voidaan mennä lopulta vaikka päätyyn asti. Joukkueessa tuntuu olevan itseluottamusta. Päävalmentaja Kari Jalonen on luotsannut suomalaiset viimeisimmissä harjoituspeleissä lähes voitosta voittoon. Lähtökohdat ovat siis kunnossa.

Vielä on kuitenkin arvoitus, miten joukkueen peli lähtee rullaamaan turnauksen avauksessa. Osa pelaajista liittyi joukkueeseen vasta kisakaupungissa Pietarissa ja kentälliset ovat eläneet vielä viimeisestäkin harjoitusottelusta melko paljon. Jalonen on rakentanut ketjut filosofiansa mukaan tarkalle roolitukselle, joten pelin voisi kuitenkin olettaa lähtevän alusta alkaen hyvin käyntiin.

Vastassa oleva Valko-Venäjä on kuitenkin hyvä haaste avausotteluun. Viime keväänä joukkueen komentoonsa ottanut NHL-valmentajakonkari Dave Lewis teki hyvää jälkeä kokonaisuutta katsoen, vaikka joukkue hävisikin tuon turnauksen ylivoimaisesti kovimmalle joukkueelle, eli Kanadalle, puolivälierissä lukemin 9-0.

− Siellä on pitkälti samat pelaajat kuin viime keväänä ja valmentaja on sama. Odotan kyllä kovaa peliä sillä eivät he ihan sattumalta viime vuonna pärjänneet, vaikka moni menestystä ihmettelikin. Se ei silloin ollut mitään luomulätkää vaan aivan jäsenneltyä kiekkoa, Leijonien päävalmentaja Jalonen muisteli viimevuotista Valko-Venäjää.

Valko-Venäjä tarvitsee jälleen 38-vuotiasta Aleksei Kaljužnyia.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Myös taustatyö tämän vuoden osalta on Leijonien puolelta hoidettu.

− Meillä oli Rautio (Kai) katsomassa Saksassa Valko-Venäjä−Saksa-peliä edellisenä viikonloppuna. Meillä on kummastakin ensimmäisestä vastustajasta olemassa täydellinen raportti, joka paloiteltiin tänään ja tutkimme sitä lisää, Jalonen kertoo.

Valko-Venäjän hyökkäyspään pisteet ovat varsin kapeilla harteilla. Viime vuonna joukkuetta kantanut trio Aleksei Kaljužny, Andrei Kostitsyn ja Sergei Kostitsyn ovat tälläkin kertaa se kolmikko, jonka tulisi onnistua vastustajan puolustusalueella, mikäli Valko-Venäjä mielii voittaa. On vaikea nähdä, että Valko-Venäjän muuten varsin ohut materiaali pystyisi tehoissa haastamaan Leijonat.

Valko-Venäjän puolustus on kohtalaisen kookas, mutta kiekollista osaamista joutuu hiukan hakemaan. Maalinedustalla yli satakiloiset Oleg Jevenko ja Dmitri Korobov pitävät huolen, että Leijonilla ei ole mukavaa tehdä maskia tai ohjailla kiekkoja.

Valko-Venäjältä voitto vaatii nappisuorituksen jokaisella osa-alueella ja tehomiehien pitää olla parhaalla pelipäällä. Leijonien kokonaisuus on kuitenkin huomattavasti laajempi ja näin ollen Valko-Venäjälle voitto on todella ison työn takana. Jos valkovenäläiset kuitenkin onnistuvat avaamaan maalinteon ja pääsemään pienelle karkumatkalle, voi se puolustamalla naarata voiton itselleen. Pelkässä hyökkäyspelissä Valko-Venäjä jää toiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle